Очевидне – неймовірне: в Японії вироблятимуть електрику зі снігу

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Розробив екологічне ноу-хау Кодзі Енокі, доцент Токійського університету електрокомунікацій. Науковець переконаний: процес виробництва електрики зі снігу не менш ефективний, ніж видобуток сонячної енергії.

Наразі Сонце і вітер – два природні джерела, які найчастіше використовуються для отримання чистої енергії. Незабаром до них доєднається ще одно – сніг.

Для міста Аоморі на півночі острова Хонсю сніг – ресурс особливий і недооцінений. Його тут багато: Аоморі вважають чи не найбільш сніжним містом планети. І з цим давно треба щось робити. До останнього часу сніг тоннами скидали в океан. А тепер він має всі шанси стати цінним джерелом для отримання відновлюваної енергії, розповіло видання Nikkei Asia.

Влада міста, стартап Forte і Токійський університет електрокомунікацій випробовують нову технологію в закинутому шкільному басейні.

Як це працює

Як розповіли дослідники, електрику можна буде отримувати, користуючись різницею температур між снігом та зовнішнім повітрям. Зібраний з вулиць сніг скидатимуть в басейн. У снігу розташують труби теплопередавання. Водночас установка збиратиме повітря, що нагрівається сонцем. Цю різницю температур використають для створення конвекційного потоку в холодоагенті всередині турбіни. Цей конвекційний потік обертатиме турбіну, внаслідок чого вироблятиметься електроенергія.

Автори ідеї очікують, що отримуватимуть енергію снігу за низьких витрат. А паралельно розглядають можливості створення систем, що постачатимуть сніжну енергію підприємствам та домогосподарствам.

Також дослідники обмірковують перспективу використання тепла гарячих джерел для створення ще більших коливань температури під час виробництва сніжної енергії. У північно-східному регіоні Японії, де випадає багато снігів, є чимало курортів з гарячими джерелами.

Що більша різниця температур, то вища ефективність виробництва електроенергії, наголосив винахідник Кодзі Енокі.

Він також нагадав, що енергія снігу має менший вплив на навколишнє середовище, ніж інші форми відновлюваної енергії. Установки для видобутку сонячної та вітряної енергії згодом потребують утилізації. Натомість сніг, що розтанув, можна утилізувати, як звичайні стічні води.

Якщо технологія доведе свої переваги, її залюбки використовуватимуть і в інших частинах світу. Зокрема, в сніжних регіонах Європи, для яких використання альтернативних джерел чистої енергії наразі вельми актуальне.

Фото: © Kyodo

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU