Редька: сто грам не віддам

В 100 г редьки міститься щоденна норма мікроелементів та амінокислот. Про користь і різновиди редьки та їх кулінарне використання: салати з редьки та інші рецепти.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Щоденна норма цінних мікроелементів та амінокислот міститься в 100 г цього зимового овочу. Дізнайтеся про особливості різновидів редьки та їх кулінарне використання.

«Багатство простолюдина»

Невибагливість до умов вирощування та зберігання зробила редьку основним овочем у наших коморах. З давніх часів доступний коренеплід, що без втрат зберігався від урожаю до врожаю, був «господарем» зимового столу і здобув назву «овочу простолюдинів». Попри азійське та середземноморське походження, ця культура успішно вкорінюється в різному кліматі й може вирощуватися на будь-яких ґрунтах: вона не боїться посухи і майже не потребує підживлення, пригнічує бур’яни, стимулює ріст виноградної лози і легко компостується.

Дешевий зимовий «суперфуд» є сховищем жирів, вуглеводів, цукру, клітковини, ферментів, ефірних олій та важливих мікроелементів. Він містить стільки заліза, фосфору, калію, кальцію, магнію та сірки, що лише 100 г коренеплоду забезпечують щоденну потребу в них людини. А 200 г цього цінного овочу містять добову норму вітаміну С, крім того, у товстому корені містяться вітаміни А та В.

Різні сорти редьки на прилавку.

Користь і шкода

Споконвічно редька використовується в народній медицині. Її засаднича сила – у зміцненні імунітету. Сік цієї кореневої культури має антисептичні властивості: разом із медом він ефективно бореться з кашлем та застудами. Редька також рекомендується для лікування захворювань нирок і жовчного міхура, очищення організму та профілактики склерозу.

В компресах натерта редька лікує подагру та ревматизм, радикуліт та артрит, запалення суглобів і м’язів. Цей овоч є дієтичним продуктом для зменшення ваги: ​​попри стимулювання апетиту, цей гострий коренеплід нормалізує метаболізм. Через високий вміст гірчичних олій редька вимагає помірного вживання при схильності до метеоризму, проблемах із травленням, виразці та гастриті.

Найкориснішою вважається чорна редька, але водночас вона є і найбільш гіркою. Цього недоліку позбавлена більш ніжна, соковита і приємна на смак зелена редька (або маргеланська, китайська, лоба). Насправді китайська редька поєднує в собі кілька барвистих різновидів: окрім зеленого кольору, може мати білий, фіолетовий та червоний. Цей коренеплід є щільним за текстурою, проте не гострим на смак. Велика біла редька дайкон (її ще називають японською), як і лоба, вважається солодкою редькою через відсутність специфічних гірчичних олій.

Смачні рецепти

На стіл можна подавати як тушковану, так і сиру редьку. Аби не дратувати шлунок, краще споживати страви з редькою не відразу після приготування, а трохи згодом. У супах редька відповідає за пікантність смаку (вона добре поєднується з розплавленим сиром), а в салатах їй вдало складуть «компанію» волоський горіх, смажена цибуля, яблуко, морква, лимонний сік або оцет, олія або сметана. Окрім коренеплоду, у салатах використовуються молоді пагони та насіння редьки.

Чорна редька з яблуком і морквою

На один коренеплід чорної редьки беремо одну моркву та одне яблуко, чистимо і натираємо на крупній терці. Подрібнюємо кріп і складаємо всі компоненти салату докупи. Додаємо сіль, перець, чайну ложку цукру і 30 мл олії. Перемішуємо і подаємо за 10-20 хвилин до столу.

Страва з редьки.

«Корейська» редька

Для шести порцій беремо 1 кг редьки, 200 г моркви, 2 цибулини, 4 зубці часнику, 150 г олії, по 1 ч. ложці коріандру, чорного та червоного перцю, 1-2 ст. ложки лимонного соку, кунжуту, цукру та солі. Миємо овочі, очищуємо, подрібнюємо, змішуємо, додаємо сіль і настоюємо півгодини. Обсмажуємо цибулю на середньому вогні і даємо їй охолонути. Подрібнюємо часник. Приправляємо салат смаженою цибулею з олією, часником, перцем, коріандром, кунжутом, лимонним соком, цукром та сіллю.

Редька в сметані

Аби пом’якшити гіркоту, хрусткий вітамінний салат із яйця, чорної редьки та свіжого огірка приправляємо сметаною з волоськими горіхами. Можна замість чорної редьки використати сорт із негострим смаком: зелену редьку (лобу) або дайкон. Для двох порцій беремо одну редьку, один огірок, одне варене яйце. Салат викладаємо шарами з інгредієнтів, подрібнених смужками: внизу – редька, зверху – огірок, потім – яйце. Верхній шар накриваємо сметаною, перчимо та солимо. Подрібнюємо жменю волоських горіхів на крихту і посипаємо поверх сметани.

Редька з кукурудзою

Беремо одну зелену редьку, одне яйце, 150 г консервованої кукурудзи, 70 г майонезу, пару гілок свіжої петрушки, по 1 ч. ложці солі та чорного меленого перцю. Відкривши банку консервованої кукурудзи, злийте маринад і перемішайте зерна з подрібненим вареним яйцем і сирою редькою. Додайте майонез, петрушку, сіль і перець. Змішайте і подайте до столу.

Дайкон з яйцем та бринзою

Беремо по 200 г дайкону і білокачанної капусти, 150 г бринзи, варене яйце, по 2 ст. ложки олії та подрібненої петрушки. Шматуємо на терці дайкон і капусту. Солимо, перчимо, перемішуємо, приправляємо олією, додаємо натерту бринзу та яйце. Зверху салат оздоблюємо зеленню.

Редька у гарбузовому супі

Смак цього супу є неперевершеним. Замість традиційних картоплі та моркви у рецепті використовується гарбуз і редька (по 125 г кожного інгредієнту). Інші складники: цибуля, два плавлених сирки, гомілка індички, 100 г рису, 30 г вершкового масла та петрушка. У трилітрову каструлю наливаємо воду, кладемо гомілку індички і варимо бульйон. За годину фільтруємо бульйон і готуємо в ньому рис. На вершковому маслі підсмажуємо овочі, додаємо їх до бульйону з рисом і готуємо ще 5 хвилин. Додаємо до супу шматочки вареної індички та тертий сир. Варимо суп, поки сир не розчиниться. Наприкінці додаємо зелень, перець і сіль. Перед тим, як подати до столу, у порціонних мисках можна посипати суп подрібненими грінками.

Суп з редькою.

Смачного!

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU