Поплач, поїж і заспокойся: що треба знати про цибулю

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Хто її роздягає – сльози проливає, а хто споживає – спокою набуває. Загадки та переваги важливого продукту, відомого у всьому світі.

Захоплююча географія

Як не дивно, наймасовішими посівами на планеті є не хлібні лани, а посадки цибулі. За площею вирощування у 170 країнах вони перевищують території під найврожайнішою зерновою культурою – пшеницею. При цьому лише чверть із 900 відомих біологам видів цибулі росте на грядках (менше 230). Інші три чверті самосіву освоїли ліси, луки та степи.

Місце першого культивування цієї рослини науці достеменно невідомо. Стародавні настінні зображення цибулин було виявлено у гробниці єгипетського фараона Тутанхамона. Ймовірною батьківщиною овоча можна вважати Південно-Західну Азію. Китайцями та індійцями цибуля вирощувалася 5000 років тому. Відомо, що в Європі вона вживалася в їжу ще в Бронзову добу. У військових походах середньовічних хрестоносців цей овоч був стратегічним запасом: кількома цибулинами лицарі могли сплатити повернення з полону свого воїна.

Сьогодні рекорд споживання цибулі належить Лівії: один мешканець тут у середньому з’їдає її 33 кілограми на рік. Друге місце – у Сенегала: 22 кілограми на мешканця. У Європі лідирують британці (близько 10 кілограмів на рік) та французи (5,5 кілограма на середнього жителя). В Англії була вирощена найбільша цибулина у світі: її вага становила 6 кілограмів. В Уельсі є навіть святковий день, присвячений цибулі-порею. 1 березня у середні віки тут відбулася славетна битва, в якій тутешні мешканці прикріпили на свої шоломи цибульні стріли як розпізнавальний знак національного війська. З того часу цибуля стала одним із британських символів. Від кельтського all («пекуча») походить латинська назва цибулі – Allium.

Цікаві факти про цибулю

  • Сльозотечу при чищенні овочу викликає лакриматор, що міститься в тканинах і має властивість вступати у взаємодію з рідиною, зокрема очною. Агресивна сполука викресає сльозу через утворення сірчаної кислоти. Досвідчені кухарі чистять цибулю мокрим лезом або охолодженим ножем.
  • Цибулево-медова маска розгладжує зморшки, покращує колір обличчя, відновлює блиск та міцність волосся.
  • Ріпчасту цибулю так називають через її подібність до ріпи.
  • Цей овоч є смертельно небезпечним для котів і собак, тому його не має бути в раціоні домашніх тварин.
  • Якщо вас вкусила комаха (оса, бджола чи джміль), то протизапальний цибульний сік позбавить болю. І це ще не всі факти, варті уваги.

czikavi fakty pro czybulyu - Їжа - 50Plus

Користь цибулі

У цьому овочі міститься багато важливих вітамінів та мінералів: сірка, фосфор, магній, калій, кальцій, ефірні олії. Цукор у крові знижує компонент цибулі глюкин. Цибуля має ранозагоювальний, протизапальний та заспокійливий ефект.

Доведеною є користь цибулі у профілактиці авітамінозу, цинги, зміцненні імунітету та лікуванні простудних захворювань. Працівники теплиць, в яких вирощуються цибуля та часник, дуже рідко підхоплюють грип чи нежить. Секрет такої опірності вірусам – наявність у цибулі летючих сполук на кшталт хвойних фітонцидів. Навесні можна висадити цибулини в ґрунт або поставити у воду на підвіконня: отримаєте вітамінний букет на власній кухні. Зелена цибуля є неперевершеним засобом від весняного авітамінозу. Це джерело вітамінів може стати щоденною корисною добавкою до салатів, перших та других страв.

Дослідним шляхом встановлено, що вдихання летючих виділень цибулі мінімізує ризик розвитку онкологічної патології. Для профілактики раку потрібно частіше вживати цибулю і не боятися подразнення очей при її подрібненні. Плакати «цибульними сльозами» є корисним для здоров’я.

narizana czybulya - Їжа - 50Plus

Лікування фурункулу цибулею

Зупинити зростання гнійника можна за допомогою компресу. Народні засоби лікування фурункулів, наривів та пухирів не обходяться без цибулі.

  • Перекрутіть цибулину на м’ясорубці або подрібніть у пюреподібний стан на кухонному комбайні і до чотирьох разів на день прикладайте загорнуту в марлю цибульну масу до місця запалення (накрийте плівкою і закріпіть на кілька годин, замінивши згодом).
  • Можна витягувати гній цибулею із милом. До запеченої в лушпинні цибулини додайте натерте господарське мило, збийте в однорідну суміш і прикладіть в марлевому тампоні на зрілий гнійник, закріпивши на ніч пластиром.
  • А цей засіб підсушить шкіру та захистить від зараження. Візьміть у рівних частинах цибульну кашку та спирт, розмішайте і розкладіть по запаленій ділянці. Зверху накрийте тришаровою марлею та перев’яжіть. Змінюйте суміш тричі на добу до загоєння.

Рецепти від кашлю з цибулею

Подрібніть десяток цибулин, залийте літром молока і варіть до м’якості. Додайте по ложці меду та м’ятного соку. Вживайте 1 ст. ложку щогодини протягом дня.

Народні засоби виготовляються ще за одним рецептом. Залийте окропом жменю сухарів і додайте цибулину. Коли все просочиться вологою, злийте воду, а розм’якшений хліб із цибулею помістіть у бавовняну шкарпетку, прикладіть до горла і тримайте на шиї до затихання болю. Робіть таку примочку на ніч і невдовзі про кашель і не згадаєте.

Цибуля-порей  рецепти

Ніжний смак і різноманітність корисних властивостей продукту, що прискорює обмін речовин і знижує вагу, роблять цей овоч популярним у господинь. Приготуймо його з вершками та сиром.

Знадобляться: 600 г цибулі-порею (три штуки), 200 мл нежирних вершків, 2 ст. ложки вершкового масла, 50 г твердого сиру і сіль за смаком.

Подібні рецепти передбачають використання пательні, котру можна ставити в духовку (зі знімною або металевою ручкою). Розігріємо духову шафу до 200 °C. У сковороді розтоплюємо масло, в якому злегка обсмажуємо на тихому вогні (5 хвилин) нарізані кільцями стебла. Щойно вони стануть золотавими, вливаємо вершки, трохи солимо і тушкуємо протягом декількох хвилин. Тремо голландський сир, посипаємо ним цибулю-порей і ставимо в гарячу духовку на 10 хвилин: страва має зверху підрум’янитися. Подаємо цибулю-порей гарячим як гарнір або холодним як закуску.

czybulya vershkamy ta syrom - Їжа - 50Plus

Маринована цибуля рецепт

Маринад усуне різкий запах овочу. На 2 цибулини беремо 3 ст. ложки оцту (столового або бальзамічного), ½ склянки води, 1 ст. ложку цукру та щіпку солі. Рецепти з цибулею допускають також лавровий лист, гвоздику, гірчицю та перець горошком.

Шинкуємо цибулю кільцями. У скляну банку або емальовану каструлю заливаємо гарячу воду, додаємо сіль, цукор та оцет. Перемішавши, укладаємо цибулю і даємо кілька годин настоятися.

marynovana czybulya - Їжа - 50Plus

Лечо рецепт з морквою та цибулею

На 5 цибулин беремо 1,3 кг очищених болгарських перців, 3 кг томатів, 5 морквин, 200 мл олії, 160 г цукру, 2 ст. ложки солі та 4 ст. ложки оцту 9%.

Подрібнюємо помідори. Переливаємо в каструлю, підсолодивши, посоливши і додавши олію. Доводимо до кипіння та варимо 15 хвилин. Нарізаємо перець, цибулю, моркву та викладаємо в томатну пасту. Тримаємо на тихому вогні після закипання ще півгодини. Наприкінці вливаємо оцет. Розкладаємо лечо в стерильні банки та закочуємо. Такі рецепти особливо актуальні у сезон зимової заготівлі.

Карамелізована цибуля рецепт

При тепловій обробці ефірні речовини з цибулі випаровуються, і овоч набуває солодкуватого присмаку. Незважаючи на природну гіркоту у сирому вигляді, цибулина насправді є солодшою за яблука та груші: у ній 6% цукру. Ось чому цей овоч так легко карамелізується. Достатньо нагріти пательню, полити дно олією, викласти порізану цибулю і протушкувати її на повільному вогні 5 хвилин відкритою і ще 15 хвилин під кришкою. Після додавання цукру та солі можна потримати на тихому вогні ще 5 хвилин, помішуючи. Завдяки «смачному» аромату, рецепти зі смаженою цибулею здаються найапетитнішими.

Швидкий пиріг із зеленою цибулею  рецепт

Для цього простого кулінарного шедевра знадобляться звичайні інгредієнти. Беремо 200 г зеленої цибулі, 400 г борошна, 10 яєць + жовток, 400 мл кефіру, 18 г розпушувача (соди), 30 г вершкового масла, 100 г майонезу, по 1 ст. ложці сметани та цукру, 2 ст. ложки насіння кунжуту, 50 г кропу, сіль та перець – за смаком.

Рецепти заливних пирогів починаються з приготування начинки. Вимиту зелень петрушки та цибулю максимально подрібнюємо. Зварені круто яйця потрібно порізати на дрібні кубики. У глибоку миску складаємо зелень та яйця. Солимо, перчимо. Вливаємо розтоплене вершкове масло і добре перемішуємо.

Готуємо тісто. Потрібно розбити в миску яйця, додати сіль, цукор та збити до піни. Додавши домашній майонез, кефір, розпушувач та просіяне борошно, замішуємо однорідне рідке тісто без грудок.

Змастивши маслом форму для випікання, заливаємо половину тіста, викладаємо начинку і вливаємо тісто, що залишилося. Змастивши пиріг згори жовтком, збитим зі сметаною, ставимо форму на 40 хвилин до розігрітої на 180 °C духовки. Діставши страву, накриваємо її вологим рушником: так пиріг довше не зачерствіє.

shvydkyj pyrig iz zelenoyu czybuleyu - Їжа - 50Plus

Цибульний суп для стрункості

Відома дієтична страва французької кухні є ефективним спалювачем жиру.

Інгредієнти: 4 цибулини, по ложці м’ясного бульйону та маргарину, 5 ст. ложок борошна, 75 г сиру.

Пасеруємо нарізану цибулю 5 хвилин у гарячому маслі (під кришкою), додаємо борошно, посипаємо тертим сиром, вливаємо м’ясний бульйон, перемішуємо і доводимо до кипіння, після чого томимо ще 5 хвилин на тихому вогні.

Фото: pixabay.com, pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU