Повстання роботів: представників яких професій ШІ замінить першими

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Дослідження Принстонського університету в Нью-Джерсі (США) виявило 20 професій, на які ШІ претендує перш за все. Рейтинг очолили оператори кол-центрів, викладачі різних дисциплін та соціологи.

Останніми роками раз у раз з’являються інструменти ШІ, що вражають своєю здатністю виконувати надскладні розумові завдання. А поява революційного чат-бота ChatGPT зі штучним інтелектом поставила під питання подальшу діяльність багатьох фахівців, яким іще вчора нічого не загрожувало.

ChatGPT складає іспити, читає лекції, пише програми, вірші та романи. І це далеко не всі його можливості. Тож у суспільстві знову поширилися панічні розмови про «підсиджування» професіоналів роботами. (Такі настрої були характерні для другої половини ХХ століття, коли роботи почали витісняти людей з робочих місць).

Хто перший на виліт?

Для свого дослідження науковці створили за допомогою інструментів ШІ алгоритм, що вимірює ступінь автоматизації 800 професій.

Спочатку цей алгоритм допоміг визначити 20 професій, представники яких ймовірніше за все можуть передати частину свого фахового навантаження роботам. Багато з цих спеціальностей є високооплачуваними та потребують значного рівня освіти (бюджетні аналітики, бухгалтери та судді).

Але коли автори дослідження скоригували алгоритм, урахувавши значний прогрес ШІ у мовному моделюванні, список був геть іншим.

Згідно з остаточним рейтингом дослідників, найбільше ризикують залишитися без роботи працівники кол-центрів. Це не дивно, оскільки багато компаній наразі використовують на цій посаді чат-ботів.

На 14 з 20 сходинок рейтингу розташувалися викладачі вищих навчальних закладів з різних дисциплін, зокрема, мови, історії, географії, релігії, соціології. До зони ризику також потрапили соціологи, політологи, арбітри, судді, клінічні та шкільні психологи.

hlopchbk navchayetsya za kompyuterom - Спосіб життя - 50Plus

Інші думки з цього приводу

А тим часом команда дослідників з Федеральної політехнічної школи Лозанни (Швейцарія) склала свій рейтинг професій, які ШІ може забрати в людей. Також науковці назвали фахівців, яких ця небезпека, швидше за все, омине.

За свідченням команди, найбільше ризикують залишитися без роботи через роботів пакувальники м’яса, прибиральники та будівельники. Тоді як вчителі, юристи та фізики перебувають у безпеці, розповіло видання Daily Mail.

Як зауважив професор Рафаель Лаліве, провідний автор цього дослідження, основна проблема для суспільства сьогодні полягає в тому, як залишатися стійким з огляду на автоматизацію.

Інші дослідження з-поміж професій, на які претендує штучний інтелект, назвали касирів, продавців, водіїв, машиністів на залізниці, програмістів, діджеїв, музикантів, дизайнерів, копірайтерів, журналістів, літераторів, композиторів, тренерів, поліціянтів, рекрутерів.

Науковці вважають, що в умовах тотальної експансії роботів фахівці мають бути готовими до переоцінки своїх здібностей, виявлення прихованих резервів та опанування нових навичок.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU