Організм волає SOS: п’ять тривожних ознак недосипу

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Сучасній людині доводиться жертвувати сном через роботу та насичене суспільне життя. Проте рано чи пізно організм сигналізує про те, що настав час покінчити з недосипом. Адже він неминуче призведе до проблем зі здоров’ям. Експерти визначили п’ять ознак недостатнього сну.

Бажання їсти нездорову їжу

На думку вчених із Каліфорнійського університету (США), брак сну впливає на гормони, що регулюють апетит. Дослідники вивчали потяг до їжі у 23 здорових учасників, котрі або нормально спали або не спали взагалі.

Добровольці, що не висипалися, зазвичай переходили на нездорову їжу. Вони намагалися підвищити рівень енергії завдяки зайвим калоріям, цукру та жиру.

Погіршення пам’яті

Брак сну впливає на здатність мозку запам’ятовувати інформацію. За даними дослідницької організації Sleep Foundation (США), під час сну зі швидким рухом очей (який відповідає за сновидіння) мозок є активним, він формує та зберігає спогади про попередній день.

Якщо людина спить менше за потрібну норму, цей процес порушується: інформація належним чином не засвоюється.

Збільшення ваги

Нестача сну може завадити спробам схуднути. За словами дослідників з Гарвардського університету, тривалість сну пов’язана з виробленням гормонів, що регулюють апетит.

Брак сну, зокрема, пов’язаний з греліном, що впливає на підвищення апетиту. Також за недостатнього сну падає рівень лептину, необхідного для відчуття ситості, пише Daily Mail.

Недосип також збільшує стрес, а отже, спричиняє підвищення рівня гормону кортизолу. Він відповідає за збереження енергії завдяки, зокрема, цукру та жиру. Тож тіло накопичує зайві кілограми.

Хибне прийняття рішень

Брак сну провокує ризиковані рішення. 2020 року італійські вчені на прикладі 74 добровольців дослідили вплив повного та часткового позбавлення сну на схильність до ризику. Ті учасники, яких надовго позбавляли сну, потім страждали від згубних наслідків. Навіть обережні люди демонстрували «безбашеність» у прийнятті рішень.

Експерти припустили, що це пов’язане зі зниженням функції префронтальної кори – частини мозку, що регулює думки, дії та емоції.

Перегрів тіла і мозку

Сон є життєво важливим для регуляції температури тіла. А за словами науковців з Бостонського університету, що більше людина втомлюється, то сильніше нагрівається її мозок.

Науковці зазначили, що позіхання – явний показник втоми – є компенсатором порушення терморегуляції та охолодження мозку.

Відчуття жару серед ночі може бути ознакою того, що потрібно ще трохи поспати.

Скільки сну потрібно людині?

Дітям 6-12 років: 9-12 годин.

Підліткам 13-18 років: 8-10 годин.

Дорослим 18-60 років: 7 і більше годин.

Дорослим 61-64 років: 7-9 годин.

Дорослим 65 років і більше: 7-8 годин.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU