Солодше і міцніше: глобальне потепління назавжди змінить смак вина

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Кліматична криза загрожує змінами всім галузям життя. Науковці вважають, що трансформації, пов’язані з глобальним потеплінням, не оминуть і виноробство.

Дослідники Ланкастерського університету (Велика Британія) зазначили, що нагрівання Землі зробить вино солодшим – «джемовим».

Мистецтво дегустації вина також відчує зміни. Через тепліший клімат розрізняти сорти стане набагато складніше. На думку експертів, найважче буде визначати тонкі аромати. Адже через високі температури вино стає солодшим, а його традиційні квіткові або землисті смаки зникають. Потепління планети, ймовірно, призведе й до значного підвищення вмісту алкоголю у винах.

За словами Емми Сеєр, професорки екології та провідної авторки дослідження, кліматкриза допоможе «виявляти таких людей, котрі полюбляють розмірковувати про вино, не знаючи, про що говорять». Цінувальникам вина потрібно буде відчувати різницю в напоях, що виготовлені з винограду, вирощеного за різних температур. Також експертам доведеться реєструвати та вивчати нові сорти.

Зміна клімату може торкнутися навіть дорогих ексклюзивних вин, вважає Емма Сеєр. Річ у тім, що їх виробляють з винограду із «правильною кислотністю», що росте у прохолодному кліматі. Тож ці напої стануть рідкісними й більш затребуваними, розповіло видання Daily Mail. Унаслідок потепління знавці вина стикнуться також з такою проблемою, як зменшення у вині фенольних сполук рослинного походження, званих танінами. Саме від їх вмісту залежить сухість напою.

На думку професорки Емми Сеєр, зміна клімату може спричинити збільшення кількості опадів. Це призведе до того, що вина поступово втрачатимуть свій унікальний смак.

Нині виробники збирають урожай винограду раніше, ніж зазвичай, відбираючи найкращі сорти та адаптуючи свої методи ферментації до кліматичної зміни. Так чи інакше, а людство незабаром звикатиме до нових сортів вин, запевняють вчені.

Емма Сеєр застерігає, що не кожна дегустація часів глобального потепління буде приємною. Можливо, доведеться куштувати вино, наприклад, із прокопченого винограду, що постраждав від лісових пожеж.

Раніше екологи попереджали: аби глобальна температура на планеті не перевищила критичну межу нагрівання – на 1,5 °C, до 2035 року необхідно скоротити викиди парникових газів на 65 відсотків.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU