Недосип, хропіння, апное: проблеми зі сном загрожують інсультом

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Команда вчених з Ірландського національного університету в Голвеї дослідила проблеми зі сном, що можуть призвести до інсульту. Серед них надміру тривалий сон, недосип, погана якість сну, хропіння, пирхання, а також апное (зупинка дихання під час сну на більш як 10 секунд).

Науковці з’ясували, що найбільше ризикує отримати інсульт той, хто має всі ці симптоми. Команда повідомила неприємну новину й хропунам: вони мають інсульт удвічі частіше за тих, хто не хропе.

Отримані вченими результати можуть спонукати лікарів до своєчасних розмов про ці ризики з пацієнтами, в яких є такі проблеми.

Також дослідники наголосили на тому, що їхні висновки не означають, що проблеми зі сном обов’язково спричинять інсульт. Вони лише вказують на зв’язок між цими проблемами та інсультом.

Як проходило дослідження

У дослідженні взяли участь 4496 добровольців: 2238 з них перенесли інсульт, а у 2258 його не було.

Науковці розпитували учасників про їхню поведінку уві сні. Зокрема про те, скільки годин вони сплять, як оцінюють якість сну, чи хроплять, пирхають тощо. Вчені поцікавилися й наявністю в респондентів інших чинників ризику інсульту, які водночас є передумовами поганого сну. Йдеться про куріння, надмірну фізичну активність, депресію та вживання алкоголю.

Команда також дослідила зв’язок між інсультом та тривалістю нічного сну. Та виявила, що люди, які спали понад дев’ять або менш ніж п’ять годин, були більшою мірою схильні до інсульту, ніж ті, хто спав в середньому сім годин.

А ще вчені вивчили вплив денного сну на ризик інсульту, розповіло видання Independent. У добровольців, що спали довше однієї години, ймовірність інсульту була на 88 відсотків вищою, ніж у тих, хто віддавав перевагу коротшому денному перепочинку.

Проаналізувавши відповіді, науковці врешті дійшли основного висновку зі своєї роботи: всі перелічені прояви проблемного сну можуть нести загрозу інсульту.

Провідна авторка дослідження Крістін Маккарті резюмувала, що в контексті профілактики інсульту проблеми зі сном повинні бути в центрі особливої уваги. Результати опублікував журнал Neurology.

До речі, попередні дослідження показали, що в тих, хто хропе та страждає на апное, ймовірність інсульту втричі вища, ніж в решти людей.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.