Науковці створили 3D-принтер із Lego для вирощування людської шкіри

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Під час досліджень вчені часто нарікають на обмежений доступ до зразків людських біотканин певного розміру й типу, необхідних для багатьох проєктів. Розв’язати проблему можна було б за допомогою 3D-біопринтера. Однак таке обладнання коштує неймовірно дорого. Небагато дослідницьких гуртів можуть собі його дозволити.

Команда Школи фармації та фармацевтичних наук Кардіффського університету (Велика Британія) знайшла вихід. Вона створила недорогий біопринтер, використавши деталі конструктора Lego. Таким чином науковці істотно зменшили фінансові витрати на поточні дослідження, які потребують зразків біотканин.

На виготовлення 3D-біопринтера з популярної дитячої іграшки вчені витратили лише 624 долари США.

Як креативну ідею втілили в життя

Біопринтери дають вченим можливість вирощувати клітини у трьох вимірах. Ця технологія якнайкраще відтворює складну архітектуру біологічної тканини людини. Іншими словами, за допомогою біодруку дослідники створюють більш точні моделі для вивчення здорових і хворих тканин.

Вирішивши створити недорогий 3D-принтер, багатопрофільна команда інженерів та біологів обрала для втілення ідеї конструктор Lego. Як пояснили свій вибір науковці, іграшка не лише дешева та універсальна. Її стандартизованим деталям притаманна дуже висока точність. До того ж ці конструктори доступні у всьому світі, розповіло видання Science Alert.

Дослідники нагадали, що конструктор Lego раніше вже використовувався для створення 3D-принтерів. Проте залишалося незрозумілим, чи можна взяти базову ідею принтера, що друкує тверді структури із пластику, та розробити пристрій, що друкуватиме м’який біологічний матеріал.

Урешті, задум успішно втілили в життя. Створюючи свій «доступний високопродуктивний» біопринтер, команда використала стандартні деталі Lego, набір Lego Mindstorms для шкільних занять робототехнікою та лабораторну помпу.

Як зазначили науковці, нині їх 3D-біопринтер усе ще в зародковому стані. Протягом певного часу винахід доведеться вдосконалювати, аби зрештою досягнути необхідного рівня точності для виробництва делікатного біологічного матеріалу.

За словами вчених, працює біопринтер доволі просто. Насадка викладає гелеподібну речовину, сповнену клітин, у чашу. Пристрій переміщує її вперед-назад і вгору-вниз. У міру вичавлювання гелю створюються шари клітин, й поступово відтворюється тривимірна структура біотканини.

А що далі?

Команда повідомила, що згодом біопринтер можна буде модифікувати, використовуючи для друку різних типів клітин різні типи насадок. Це допоможе якнайточніше імітувати здорову та хвору шкіру, а заразом – відкривати нові методи лікування шкірних захворювань.

Винахідники з Кардіффа опублікували в мережі детальну інформацію про те, як побудувати 3D-біопринтер із Lego. Вони надали чіткі інструкції всім, хто забажає виготовити такий пристрій у будь-якому куточку світу.

Особливо ці відомості будуть корисні вченим, які стикаються з обмеженим фінансуванням досліджень. Тепер вони отримають «відкриту, доступну та недорогу альтернативу життєво важливому устаткуванню, що виходить за рамки бюджету більшості дослідників», зауважили автори винаходу. Вони хочуть, щоб 3D-біопринтер із Lego допоміг науковцям проводити новаторські дослідження, які будуть спрямовані на покращення здоров’я людини.

Фото: Cardiff University

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU