«І на Сонці є плями»: як позбутися ластовиння?

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Чим відрізняються ластовиння та «плями старості», і чи треба з ними боротися?

Ластовиння на обличчі  це модно

«Що природно, то не потворно», – кажуть популяризатори натуральності власникам плямистої шкіри, привчаючи ставитися до «сонячного забарвлення» як до «весняного компліменту», а не естетичної вади. Милі конопатки виявилися сучасним б’юті-трендом, і останнім часом індустрія краси доповнила арсенал кремів для відбілювання і маскування пропозиціями «зворотного призначення»: водостійкими олівцями, косметичними маркерами та спреями зі хною.

Зі світових подіумів і фешн-глянцю «краплі сонця» розтіклися по обличчях модниць, ставши частиною актуального макіяжу. Це підтримка для всіх, хто «не доріс» до філософії «боді-позитиву» і вважає природні цятки на обличчі косметологічною проблемою. Найбільше вона турбує красунь саме зараз. Оскільки така пігментація проявляється під впливом сонячного світла, тьмяне взимку ластовиння стає максимально яскравим навесні та влітку.

Схильні до появи цяток люди живуть з ними з 5-річного віку, «пік явища» припадає на т.зв. пубертатний період (13-18 років), а до 25-30 років рябість стає менш помітною або самостійно зникає.

Від чого з’являється ластовиння?

Виникнення невеликих жовтувато-коричневих цяток на обличчі та відкритих ділянках тіла зазвичай пояснюється успадкованою особливістю пігментації шкіри. Найчастіше ластовиння проявляється у володарів світлого або рудого волосся, але іноді ця «прикраса» дістається і брюнетам.

У всьому винен меланокортин-1-рецепторний ген MC1R. Але сам по собі прояв ластовиння не залежить від спадковості, генетично визначається лише його кількість. Навіть маючи тенденцію до групового розміщення, від великих пігментних плям і родимок ластовиння відрізняється обмеженою кількістю меланоцитів – клітин-виробників барвника меланіну. Відомо, що люди з ластовинням є більш чутливими до негативного впливу ультрафіолетового випромінювання через менший уміст у їхній шкірі світлового приймача – фоторецептивного високомолекулярного пігменту меланіну.

Китайці вважають ластовиння безсимптомним шкірним захворюванням (коли нічого не болить і не свербить), із яким треба остерігатися засмаги, обмежуючи перебування на сонці і користуючись сонцезахисним кремом. Сонячні промені можуть не тільки зробити приховану пігментацію більш вираженою, а й стимулювати продукування меланіну для утворення нових плям, зокрема на місці видалених.

У чому відмінність «плям старості»?

Зміни в обміні пігментного білка (меланіну) після 45-50 років призводять до появи на обличчі, спині та руках шкірних дефектів – т.зв. «старечої» пігментації. Науковою мовою «старечі» плями називаються сенильним лентиго. Це знак порушення обмінних процесів у організмі. Збій обміну меланіну відбувається через підвищену секрецію меланотропіну – гормону, що відповідає за врівноваженість характеру людини, її психологічну стійкість. Вікові плями різних контурів розташовуються у верхньому шарі шкіри і жодних незручностей не завдають.

Розпуститися «квіти старості» можуть задовго до її біологічного початку: вікові зміни шкіри іноді відбуваються вже в 30 років одночасно зі зникненням ластовиння. Ранню появу старечих плям провокує зловживання сонячними ваннами. Вплив натурального чи штучного сонячного світла стимулює вироблення мелатоніну, синтез якого виходить з-під контролю (ось чому пігментні плями з’являються саме на відкритих ділянках шкіри).

У жінок старечі пігментні плями часто з’являються внаслідок гормональних змін та включення компенсаторних механізмів при різкому зниженні вироблення естрогену під час клімаксу. Підшкірна жирова тканина є великим «депо» естрогену, тому у людей щільної статури пігментні плями з’являються рідше, ніж у худорлявих. Пігментні плями коричневого кольору (від світлого відтінку до темно-бордового) проявляються поступово і не минають. З віковими «квітами» боротися важко: відбілювання майже не дає результату.

ruky z pigmentnymy pyatnamy - Здоров'я - 50Plus

Як прибрати пігментні плями та ластовиння?

Можливості косметології дозволяють позбутися «плямистості» апаратним та хімічним видаленням.

Сучасні методи:

  • фототерапія;
  • кріотерапія;
  • лазерне шліфування шкіри;
  • кислотний пілінг (з використанням фруктових та молочних кислот);
  • освітлення сироватками та кремами зі спеціальними компонентами.

Яка процедура підійде у конкретному випадку, підкаже фахівець. Перевагою роботи лазера є точкова дія променю на пігментовані клітини без травмування оточуючих. Шкіра очищається після руйнування меланіну. Але радикальне вирішення проблеми є водночас і найбільш затратним.

lazernaya proczedura - Здоров'я - 50Plus

Доступна альтернатива:

  • протирання шкіри кефіром та 3-5% розчином перекису водню;
  • у 2 ч. ложки сухих дріжджів додайте кілька крапель перекису (до утворення кашки) і тримайте маску на обличчі 20 хвилин, змивши потім теплою водою;
  • змішайте по 1 ч. ложці риб’ячого жиру та меду, покладіть суміш на зону пігментації та змийте через півгодини відваром аптечної ромашки;
  • насичуйте організм вітамінами Е та С: вживайте фолієву кислоту та рибофлавін;
  • позбудьтеся глистів: наявність паразитів в організмі теж провокує появу плям на шкірі;
  • оздоровіть печінку та надниркові залози: разом із токсинами зійдуть і плями;
  • не зловживайте косметичними засобами, бо ефірні олії (особливо бергамотна та цитрусова), що входять до їх складу, підвищують чутливість шкіри до сонячної радіації;
  • користуйтеся фотозахисними та відбілюючими кремами типу «Ахроміну»: засоби з екстрактами півонії, лотоса та даурського дудника є багатими на вітаміни, амінокислоти і мікроелементи, що запобігають появі нової пігментації.

Кислим молоком вмивали обличчя ще наші прабабусі. Однак саме воно з пігментними плямами не впорається. Лікування слід вести одночасно і зовні, і зсередини.

Народні засоби від пігментних плям

* Пропустіть через м’ясорубку листя кульбаби, відіжміть сік і протирайте ластовиння тричі на день.

* Протирайте шкіру соком стиглої айви.

* Заваріть склянкою окропу 1 ч. ложку квіток календули, вкутайте посуд з відваром і дайте настоятися. Через півгодини настій процідіть, додайте 1 ч. ложку соку цибулі і протирайте обличчя тричі на день.

* Розітріть півсклянки ягід порічки з 1 ч. ложкою меду, нанесіть на пігментоване місце на півгодини і змийте водою з вичавленим соком лимона.

* Розімніть 1 ст. ложку ягід чорної смородини і змішайте з кефіром, сметаною чи сироваткою. Нанесіть на обличчя на 20 хвилин і змийте водою.

* Залийте на 15 хвилин 50 г листя чорної смородини склянкою окропу, процідіть і додайте 1 ст. ложку смородинового соку. Змочіть у настої марлю і покладіть у кілька шарів на обличчя. Через 20 хвилин зніміть маску-компрес і промийте обличчя водою.

* Розчиніть у 200 мл прохолодної кип’яченої води 1 ст. ложку кухонної солі і змочуйте цим розчином обличчя перед сном.

* Протирайте шкіру лосьйоном зі змішаного у склянці охолодженої кип’яченої води соку огірка та цибулі (по 1 ч. ложці).

* Змішайте по 1 ст. ложці лимонного соку та сметани. Покладіть маску на обличчя та через 15 хвилин змийте водою.

* Подрібніть зелень петрушки, відіжміть сік і змішайте з такою ж самою кількістю сирого молока. Нанесіть на шкіру на 15 хвилин і змийте водою.

ogirok lymon aloe - Здоров'я - 50Plus

Як прибрати ластовиння з обличчя за 1 день

* Змастіть шкіру соком, вичавленим зі свіжої трави золототисячника.

* 1 ст. ложку сухих подрібнених квіток калини залийте склянкою окропу і дайте настоятися 30-40 хвилин. Додайте в настій 1 ч. ложку соку цибулі, перемішайте і нанесіть на обличчя ватним диском. Таку процедуру слід провести протягом дня тричі.

* Змішайте до однорідного стану 50 мл горілки, сік половини лимона, півсклянки молока та 1 ч. ложку цукру. Протирайте цією сумішшю пігментні плями та ластовиння впродовж усього дня.

* До 2 ч. ложок сиру додайте 1 ч. ложку сметани і 10 крапель 3% перекису водню. Розмішайте та нанесіть на шкіру на півгодини, потім змийте прохолодною водою.

* Розведіть у співвідношенні 1:1 сік цибулі та кип’яченої води, змастіть шкіру і дайте їй висохнути. Потім змастіть шкіру сметаною і через 10 хвилин промийте водою.

* В 1 ч. ложку морквяного соку потрібно вичавити сік половини лимона і протирати цим лосьйоном обличчя тричі на день.

* 1 ч. ложку соку лимона змішайте з 25 г дріжджів та 1 ст. ложкою сирого молока. Нанесіть суміш на обличчя, а за 20 хвилин змийте водою.

* Просочіть капустяним розсолом косметичні серветки і покладіть на 10 хвилин на зону пігментації. Робіть компреси тричі на день.

* Змішайте 2 ст. ложки свіжого зеленого горошку із 2 ст. ложками молочної сироватки. Розімніть і нанесіть на обличчя. Через 15 хвилин змийте водою.

* Приготуйте суміш із 1 ст. ложки соку хрону та 1 ст. ложки сметани, нанесіть на шкіру на 5 хвилин і змийте водою.

* Змащуйте шкіру вранці та ввечері міцним відваром коренів петрушки із соком лимона.

Оцініть ефект фруктових кислот та відбілюючих масок домашнього приготування!

Фото: pexels.com, pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU