Рідкісна знахідка: 3000-річний меч із блиском

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Під час розкопок в невеликому містечку Нордлінген на півдні Німеччини археологи знайшли дивовижну старовинну зброю. Надзвичайно рідкісний меч бронзової доби вразив навіть самих експертів, бо зберіг свій блиск попри вік поховання, що становить 3000 років.

Рідкісна знахідка, що є відлунням бронзової доби

Дивовижна зброя була знайдена у могилі трьох осіб – чоловіка, жінки та підлітка. Відомо, що вони були поховані приблизно в один час, але вчені не знають напевно, чи існували родинні зв’язки між небіжчиками. Загадкою залишається й де саме був зроблений меч.

Як зазначає Матіас Пфейл, голова Держвідомства Баварії зі збереження пам’яток, зброю та поховання ще потрібно досліджувати. Проте вже зараз можна стверджувати, що це відкриття виняткове. Меч так добре зберігся, що «майже досі сяє», зазначає пан Пфейл. Така знахідка є справжньою рідкістю.

Експерти зазначають, що знайдений меч налічує 3000 років. Тобто він був зроблений за часів бронзової доби, яка, як відомо з історії, тривала з 3300 до 1200 рр. до н.е. У цей період люди вперше почали працювати з металом та змогли виготовляти нові знаряддя праці та зброю. На той час це був величезний прогрес, що сприяв покращенню сільського господарства та стимулюванню торгівлі.

Відомо, що бронзові мечі вперше з’явилися приблизно в 1600 р. до н.е. та використовувалися приблизно до 600 р. н.е. Дослідники стверджують, що баварський артефакт датується кінцем 14 ст. до н.е.

Археологи також зазначають, що зброя цього періоду є дуже рідкісною знахідкою, бо «багато поховань середньої бронзової доби було розграбовано протягом тисячоліть». Раніше дослідники знаходили мечі цього періоду в похованнях в Європі. Наприклад, у 2015 р. під час розкопок у Греції був відшуканий бронзовий меч із руків’ям зі слонової кістки та золота.

mech i kistky - Історія - 50Plus

Загадка походження старовинного меча

Попри поважний вік знайденого меча, зигзагоподібний візерунок на ньому, поділений шпильками та заклепками, все ще повністю помітний. Експерти вважають, що такий дизайн було доволі важко створити. Проте вони переконані, що попри це меч створювався як справжня зброя, якою можна нанести гострі порізи.

Ознак зношення на зброї не знайдено, тому можна стверджувати, що її не використовували на полі бою. Проте, як зазначають експерти, центр ваги зроблений придатним для використання меча у битві із супротивниками. Хоча, на думку дослідників, ця зброя могла бути й ритуальною.

Знайдений меч має восьмикутне бронзове руків’я, що було відлито поверх леза. Воно закріплене двома заклепками за допомогою техніки накладного лиття, що демонструє надзвичайну майстерність. За словами дослідниці Лаури Гегель, на той час існувало небагато ковалів, достатньо вправних, щоб зробити це.

Крім того, тоді лише у декількох регіонах виробляли мечі такого типу. До них належать Данія, Північна та Південна Німеччина. Остання – саме той регіон, де знайдено поховання із дивовижним старовинним мечем.

Взагалі більшість залишків бронзової доби навколо Нердлінгена належить до культури полів поховальних урн. Свою назву вона отримала від характерної похоронної практики кремації померлих та розміщення їх праху в урнах, які потім ховали в могильних курганах або на полях. Відомо, що вправні майстри обробки металів культури полів поховальних урн виготовляли широкий спектр зброї, інструментів та прикрас.

Однак команда археологів, як зазначає видання Daily Mail, наразі не знає напевно, де саме був зроблений меч, знайдений у похованні. Це питання потребує подальшого розслідування. Поки можна припускати, що ця зброя була завезена як імпортна або ж разом із «мандрівними майстрами».

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU