Збереглося в рідкій формі: в Іспанії знайшли найстаріше вино у світі

Найстаріше у світі вино, близьке до хересу, було виявлено в давньоримському родинному мавзолеї; за 2000 років воно перетворилося з білого на червоно-коричневе.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Команда археологів з Університету Кордови (Іспанія) дослідила древній херес, що зберігся в рідкій формі в давньоримській усипальниці. Найстаріше вино у світі, виявлене в місті Кармона (провінція Севілья), вчені датували I століттям нашої ери.

А містилося воно в поховальній урні з кремованими останками. Утім, це відкриття багате й на інші дивовижні факти. Археохімічний аналіз ідентифікував напій як біле вино, що за 2000 років набуло червоно-коричневого кольору.

Про що дізналися дослідники

Першою на затоплену усипальницю з найстарішим вином у світі натрапила на задньому дворі свого будинку родина з Кармони.

Гробниця містила вісім ніш. У шести з них розташовувалися поховальні урни з вапняку, пісковику, скла або свинцю. Кожна урна містила кремовані останки однієї людини та різноманітні предмети, типові для давньоримських поховальних ритуалів. На двох урнах дослідники помітили імена померлих: Hispanae і Senicio.

У ніші, яку науковці позначили номером 8, команда побачила скляний горщик для кремованих останків. Усередині було виявлено п’ять літрів буро-червоної рідини, повідомило видання Arkeonews.

гробниця і амфори

Аналіз, проведений університетськими хіміками, показав, що ця рідина є древнім вином, схожим на херес. Колись біле вино внаслідок багатовікових хімічних реакцій перетворилося на червоно-коричневе.

«Вино виявилося дуже схожим на місцеві вина типу хересу з цієї частини Андалусії», – зазначив хімік-органік Хосе Рафаель Руїс Арребола, що керував аналізом рідини.

За допомогою мас-спектрометрії з індуктивно-зв’язаною плазмою (ICP-MS) вчені ідентифікували компоненти мінеральних солей вина. Вони містили загальні елементи, що зустрічаються у старих винах, такі як калій, кальцій та магній. Крім того, дослідники ідентифікували поліфеноли, які зазвичай містяться у винограді. Наявність цих поліфенолів та профіль мінеральних солей вказував на те, що йдеться про біле вино типу хересу.

Дивовижна довговічність вина в рідкому стані свідчить про складні римські методи консервації та зберігання, а також про особливі кліматичні обставини, які дали напою можливість зберігатися близько двох тисячоліть.

До цього відкриття найстарішим у світі вином, що збереглося в рідкому стані, вважався напій у пляшці, яку 1867 року розкопали в римській гробниці неподалік від німецького міста Шпеєр. Датували її 325 роком нашої ери.

За свідченням команди дослідників, використання вина в римських поховальних ритуалах є добре відомим та задокументованим. Часто після розміщення в урні кремованих останків її наповнювали п’янким напоєм. Цей ритуал наливання вина мав полегшити перехід померлого до кращого світу.

Результати дослідження опублікувало видання Journal of Archaeological Science: Reports.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.