Корисні для серця: ТОП-6 важливих продуктів для здоров’я

Нестача шести важливих продуктів може призвести до серцевих захворювань і ранньої смерті, тому слід переглянути свій раціон, щоб уникнути цього.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Американські вчені закликають до переоцінки рекомендацій щодо повножирних молочних продуктів. За словами дослідників, червоне необроблене м’ясо також має «незначний вплив» на здоров’я, а сир та риба необхідні для здорового харчування.

Продукти, що обов’язкові до раціону

Вчені назвали цільножирні молочні продукти одними із шістки тих, що є «ключовими» для зниження ризику серцевих нападів та інсультів. Риба, горіхи, бобові та овочі також були включені в цей перелік після масштабного аналізу, в якому взяли участь майже 250 тисяч людей.

Попри те, що в останні роки червоне м’ясо пов’язували з раком і серцевими захворюваннями, вважалося, що воно також входить до складу здорової дієти, якщо його споживати помірковано. Однак науковці зазначали, що це стосується лише необробленого м’яса, на відміну від бекону та ковбас.

Результати були перевірені на основі п’яти великих незалежних досліджень із 70 країн. Науковці зазначають, що оптимальна здорова дієта (її ще назвали «чиста») складається з 3-4 тижневих порцій бобових, 7 порцій горіхів, 2-3 порцій риби та 14 порцій знежирених молочних продуктів, включаючи молоко, йогурт або сир.

Також можна вживати «помірну кількість» або одну порцію цільного зерна та необробленого м’яса. Крім того, «чиста» дієта може включати одну скибочку хліба, пів склянки вареного рису, ячменю або кіноа та приблизно 85 г вареного червоного м’яса або птиці.

Яким має бути здоровий раціон?

Провідний автор дослідження, доктор Ендрю Менте зазначає, що їжа з низьким вмістом жиру займає центральне місце серед громадськості та у харчовій промисловості. Харчові етикетки зосереджені на зниженні жиру та насичених жирів.

За висновками команди пана Менте, пріоритетом має бути збільшення споживання захисних продуктів. До них належать горіхи, риба та молочні продукти, які часто уникають через їх надто велику енергетичну цінність.

Молочні продукти

При цьому обмеження молочних продуктів, особливо цільножирних, до дуже низьких кількостей не є обов’язковим. За поясненням пана Менте журналістам Daily Mail, результати досліджень показують, що до двох порцій молочних продуктів (переважно цільножирних) на день можна включити в здорову дієту. Це відповідає сучасній науковій дієтології, яка показує, що ці продукти можуть захистити від високого кров’яного тиску та метаболічного синдрому.

Зв’язок між раціоном та наслідками для здоров’я

Кожному учаснику дослідження було присвоєно оцінку здорової дієти від нуля до шести. При цьому оцінка п’ять або більше вважалася меншою для ризику смертності. Підрахунки також враховували вік, стать, співвідношення талії до стегон, рівень освіт, дохід, міське чи сільське розташування, фізичну активність, статус куріння, діабет, використання статинів або ліків проти високого кров’яного тиску та загальне споживання енергії.

Середній бал дієти становив 2,95. Протягом середнього періоду спостереження у 9,3 року було зареєстровано 15 707 смертей і 40 764 інфаркти та інсульти.

Ті, хто отримував п’ять і більше балів здорової дієти, мали на 30% менше шансів померти протягом періоду дослідження, ніж однолітки, які отримували лише 1 або менше. Вони також мали на 19, 18 і 14% менше шансів отримати інсульт, серцево-судинні захворювання або інфаркт.

Червоне мясо

Доктор Менте додає, що це було найрізноманітніше дослідження харчування та результатів здоров’я у світі та єдине з достатнім представництвом країн з високим, середнім і низьким рівнем доходів. Зв’язок між «чистою» дієтою та наслідками для здоров’я був виявлений у загалом здорових людей, пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, пацієнтів із діабетом та в різних економічних середовищах.

Найбільш яскраво вираженим він був в регіонах з найнижчою якістю раціону, включаючи Південну Азію, Китай і Африку, де споживання калорій було низьким і переважали рафіновані вуглеводи. Слід зазначити, що серцево-судинні захворювання (включаючи інфаркти та інсульти) вбивають більше людей у всьому світі, ніж будь-яка інша хвороба. За оцінками ВООЗ, щороку від них вмирає 18 млн людей, що становить понад 30% усіх смертей у світі.

Як зазначає дієтолог Даріуш Мозаффаріан, який не брав участі у дослідженні, нові результати за «чистою» дієтою у поєднанні з попередніми звітами вимагають переоцінки непохитних рекомендацій щодо уникнення цільножирних молочних продуктів. На його думку, настав час для національних рекомендацій щодо харчування, від чого можуть залежати мільйони життів.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU