Розумне життя в океанах імовірніше, ніж на суші

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Науковці у новому дослідженні з’ясовували, де більша імовірність появи розумного життя, заснованого на технологіях – в океанах чи на суші. За отриманими висновками – такі істоти імовірніше за все розвиватимуться серед океанських теренів. Проте перебування на суходолі може мати чинники, які полегшують розвиток розумного життя.

Де шукати розумне життя у Всесвіті – на суші чи у воді?

Природа та якості інтелекту часто обговорюються та викликають чимало питань. Наприклад, чи є люди єдиним розумним та навіть найрозумнішим видом на Землі? Звичайно, так приємно вважати. Хоча такі тварини, як дельфіни, ворони та слони, можуть мати високий інтелект (судячи з точки зору людини), вони все ж не створюють складні суспільства (наскільки це відомо науковцям).

В астробіології це питання є важливим, особливо щодо зірок. Питання, де найкращі шанси знайти інше розумне життя у Всесвіті – на суші чи у воді цікавить багатьох астробіологів. Нове дослідження додає цікавий поворот до цієї дискусії.

Морське розумне життяЗа словами доцента аерокосмічної фізики та космічних наук Манасві Лінгама, технологічний інтелект, швидше за все, розвиватиметься в океанах, ніж на суші. Але як це узгоджується з власною реальністю людини як наземного виду?

Дослідники спираються на байєсівський аналіз при розгляданні імовірності появи розумних видів у наземних або океанських середовищах існування. Вони стверджують, що якби всі чинники залишалися рівними, океанські середовища через величезну різноманітність були б більш сприятливими для появи технологічних видів. Зрештою, океани займають близько 71% поверхні Землі.

Розробка техніки у воді складніша, ніж на суші

Дослідники зосередилися на розробці інструментів як мірі інтелекту. Вони дійшли до висновку, що одна з причин, чому розумне життя не настільки поширене в океанах, як можна було очікувати, полягає в тому, що розробка інструментів і складних технологій у воді може бути складнішою, ніж на суші.

Як пояснює Манасві Лінгам, для появи інтелектуального життя в океані, можливо, потрібно дуже багато часу через різні біофізичні причини, такі як сенсорна здатність суші проти води. Він додає, що хоча водне середовище імовірне є місцем, де зародилося життя, воно може фактично перешкоджати розвитку технологій. Інша можливість полягає у тому, що через ряд чинників (наприклад, джерела енергії) океани не настільки придатні для існування розумного життя, як ми гадаємо.

Життя під водою

Для дослідження команда використовувала дані існування на Землі, щоб пояснити різні види розумного життя – від приматів до восьминогів і китоподібних (наприклад, дельфінів). Дослідники також застосовували математичні та фізичні моделі (зокрема, байєсівську теорію імовірностей), щоб визначити імовірність появи інтелекту у воді, а не на суші. Також були досліджені додаткові дані телескопічних спостережень, польових досліджень поведінки тварин і ролі кисню в еволюції складного життя.

Технологічний інтелект як міра порівняння розумних істот

Журналісти видання Interestingengineering поспілкувалися з Манасві Лінгам, щоб дізнатися більше про дослідження та висновки, зроблені командою науковців. За словами пана Лінгама, інтелект – доволі туманне поняття, тому вчені орієнтуються на передбачувані види, які належать до подібної категорії, як і люди. Саме тому розумним видом вважаються ті, хто має інтенсивні та екстенсивні технології. Через це науковці застосовують фразу «технологічний інтелект».

Також пан Лінгам зазначає, що не вважає людей «найрозумнішими», оскільки цей аспект важко кількісно оцінити та встановити. Хоча, на його думку, здається, що люди є більш вправними, ніж будь-які інші види, у створенні технологій. Океанські види демонструють чимало ознак високого інтелекту, таких як теорія розуму, складне спілкування та використання деяких базових інструментів.

Лише припущення, а не ствердження

За аналізом команди пана Лінгама, потенційна перевага розвитку технологічного інтелекту в океанах. Проте виникає питання: що у такому разі пояснює появу людей на суші?

Доктор Лінгам каже, що зазначена перевага випливає лише з факту, що існує набагато більше водних світів, ніж тих, на яких є суша. Іншими словами, якщо всі інші чинники залишаються рівними (а це є ключовим), то технологічний інтелект з більшою імовірністю буде розвиватися в океанах.

Однак, як зазначає пан Лінгам, ми не можемо припускати, що «всі інші чинники вважаються рівними». Тому його команда обмірковує шляхи, за допомогою яких суша може бути кращою за океани як набагато сприятливіше середовище існування для появи технологічного розуму.

Життя на інших планетах краще шукати у водіНа думку дослідника, середовищ існування в океані більше, і може здатися, що це вирішує на їхню користь. Проте, якщо дивитися на властивості океанів і суші, здається, що перші мають деякі фізичні характеристики, які більш сприяють технологічному розуму. Життя на суші потребує менше енергії для пересування, має зорові переваги та можливість використання вогню тощо порівняно з життям в океані.

Сучасні дослідження вказують на те, що (під)поверхневі океанські світи (тобто без масивів суші або ж континентів) є поширеними у Чумацькому Шляху. Також саме вони можуть мати придатні для життя умови. Це підвищує імовірність того, що життя та технологічний інтелект можуть виникнути в таких водних умовах.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU