Що – в холодильник, а що – в шафу? Зберігаймо харчі правильно

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Борошно – до шафи, а авокадо – в холодильник: це те, що ми вже звикли робити на автопілоті, як тільки виймаємо покупки з наших торбин. Проте науковці припускають, що на наших кухнях варто було б вжити деяких новацій, оскільки ми неправильно зберігаємо багато основних харчів.

Ділимось з читачами спірним переліком харчів та розказуємо про їхнє місце на кухні.

Зберігаємо сире м’ясо правильно

Загальновідомий факт, що сире м’ясо має зберігатися в холодильнику. Але чи знали ви, що найкраще його класти саме на нижню полицю?

Професор Хамфрі з Ліверпульського університету розповідає: «Золоте правило зберігання продукції в холодильнику полягає у тому, що сире м’ясо завжди повинне триматися на дні холодильника. Також їжа, яку вживають у сирому вигляді, кладеться окремо від сирого м’яса, а також від готових м’ясних продуктів. Риба зазвичай не містить бактерій, проте вона дуже швидко псується».

Мало того, що нижня полиця розташована ближче до морозильної камери, яка у багатьох моделях холодильників знаходиться внизу, так ще й холодне повітря природним чином опускається та накопичується саме на найнижчому рівні холодильника. Тому ця найхолодніша зона є ідеальним місцем для стейків, курятини та інших видів м’яса за умови, що вони зберігаються окремо, в спеціальному контейнері.

myaso - Їжа - 50Plus

Куди слід класти авокадо?

Місце зберігання авокадо залежить від ступеня його зрілості. На відміну від ягід та дині, авокадо дозріває лише після того, як його зірвали з дерева. Ось чому чимало придбаних у крамниці плодів є доволі твердими: вони ще не дозріли в момент, коли ви приносите їх додому. Саме через це краще не зберігати свіжі авокадо в холодильнику, бо вони будуть тверді та незрілі ще впродовж тривалого часу, адже процес дозрівання значно сповільниться. Тільки після того, як плоди стали м’якими і повністю дозріли, їх можна тримати при низькій температурі. Це довше збереже їхній рівень стиглості, а тому вони будуть смачнішими впродовж довшого часу.

Консультант з харчової безпеки Брюс Феррі з Insight Food Safety Consulting сказав: «Фрукти без пошкоджень можна зберігати при кімнатній температурі. Якщо в плода пошкоджена шкірка або є надрізи, то він швидко потемніє внаслідок реакцій цукру або білка. Жир швидко гіркне в умовах кімнатної температури. Тож авокадо потрібно охолоджувати та зберігати в холодильнику».

avokado - Їжа - 50Plus

Як зберігати хліб?

Нерідко хліб також кладуть в холодильник, адже багато хто вважає, що за низької температури він довше збереже свою свіжість. Проте експерти стверджують, що робити таким чином теж не треба, оскільки продукт може зіпсуватися. Під час зберігання хліба у холодильнику через низьку температуру відбувається рекристалізація крохмалю всередині буханця, через що він робиться твердішим та сухішим. Пан Феррі додає, що хліб не вважається швидкопсувною їжею і цілком може зберігатися за кімнатної температури.

Як поводитися з пирогами та тістечками? 

Так само, як і хліб, пироги можна зберігати не в холодильнику, а при кімнатній температурі. Але науковці попереджають, що спочатку слід перевірити інгредієнти страви, оскільки часом глазур може становити небезпеку. Пан Феррі додав: «Глазур десерту може бути небезпечною через свою вологу текстуру та здатність патогенів розмножуватися в ній. Науковці кажуть, що все ж ліпше перестрахуватися щодо безпеки таких харчових продуктів і зберігати їх у холодильнику».

hlib pyrizhky - Їжа - 50Plus

Куди класти картоплю?

Ви можете бути здивовані, дізнавшись, що картопля є тим продуктом, який слід тримати подалі від холодильника. Пояснення цьому застереженню наступне: коли даний овоч зберігається в холодильнику, крохмаль у його складі перетворюється на цукор. Під час запікання або смаження ці цукри поєднуються з амінокислотою аспарагіном, утворюючи таким чином хімічну речовину акриламід, що вважається шкідливою. Пан Феррі також погоджується з цією думкою, додаючи, що низькі температури спричиняють «розвиток організмів, що викликають псування їжі». Він підкреслив, що зазвичай картоплю безпечніше зберігати при кімнатній температурі, але слідкуйте, аби бульби не стали м’якими.

kartoplya - Їжа - 50Plus

В яке місце холодильника потрібно класти яйця?

Не треба бути генієм, аби зрозуміти, що дверцята холодильника спеціально призначені для зберігання там яєць: до цього висновку, перш за все, підштовхує спеціально зроблений для них контейнер, який є в кожному домашньому холодильнику. Проте експерти наполягають, що насправді цей продукт треба класти не на дверцята, а кудись подалі, вглиб холодильника. Виявляється, контейнер для яєць чутливий до температурних коливань (через постійні відкривання та закривання дверцят холодильника), і це може спричинити ще швидше псування яєць, аніж при зберіганні продукту за інших умов.

yajczya - Їжа - 50Plus

Де зберігати пакети з борошном?

Ми постійно ставимо пакет з борошном у шафу, тільки-но приготували тісто! Та насправді вважається, що найліпше – зберігати цей продукт в герметичному контейнері. Це захищає борошно не лише від шкідників, а й від вологи, через яку в ньому можуть завестися бактерії чи навіть цвіль. Сара Поттер з Інституту харчових технологій розповіла, що вода призводить до злипання борошна та створює середовище для розвитку хвороботворних мікроорганізмів. І хоча їх важко побачити у борошні, це не означає, що їх там немає – вони гинуть у процесі приготування під впливом високих температур.

Ще одне відоме правило – зберігати борошно в темному місці, наприклад, у шафі. Тут є свій резон, бо через вплив світла та тепла борошно може стати гірким. Це не перетворить його на небезпечний продукт, однак погіршить смак страви, приготованої з такого борошна. Пані Поттер також додала, що темне прохолодне місце якнайкраще підходить для зберігання цільнозернового та білого борошна: саме такі умови подовжують термін його придатності.

boroshno - Їжа - 50Plus

Цікаві факти про яблука

Чимало любителів фруктів ставлять вазу з яблуками в центрі журнального столика. Тим не менш, науковці кажуть, що зберігання плодів сорту Макінтош та Гренні Сміт в холодильнику покращує їхній смак. Коли яблуко дозріває, воно виділяє газ етилен – гормон, який свідчить про дозрівання фрукта. Але всі добре знають, що завдяки зберіганню яблук у холодильнику даний процес сповільнюється, а плоди довше залишаються смачними. Пан Феррі говорить, що фрукти з цілою шкіркою можна спокійно зберігати і при кімнатній температурі, але завдяки охолодженню покращуються їхні смакові якості.

yabluka - Їжа - 50Plus

Як бути з майонезом та кетчупом?

Давня дискусія точиться в багатьох родинах з приводу того, де краще зберігати майонез і кетчуп: частина людей переконані, що соуси завжди повинні бути в шафі, інші вважають, що вони довше залишаться свіжими саме в холодильнику. Науковці наголошують, що можна користуватися обома варіантами: закриті соуси безпечно зберігати за кімнатної температури, а після відкриття краще покласти їх у холодильник. Пан Феррі наголошує, що після відкриття соусу у ньому можуть з’являтися патогенні бактерії та мікроорганізми, які викликають псування продукту.

Крім того, тримання цих продуктів в холодильнику допоможе запобігти зараженню сальмонелою – цю бактерію нерідко знаходять в яйцях та продуктах птахівництва. Феррі також додав, що майонез дуже відрізняється від кетчупу: «Останній має високу кислотність, а в майонезі міститься багато жиру (емульсія води та жиру). При зберіганні майонезу без холодильника його олії можуть прогіркнути. А от кетчуп гірким не стане: при кімнатній температурі лише потемніє його колір через наявність у складі продукту цукру та білка». ketchup majonez - Їжа - 50Plus

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU