Собаки – не лише друзі, але й цілителі людей

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Дослідники стверджують, що люди, які гладять чужих собак, можуть мати чимало переваг для власного здоров’я. Вже через 5 хвилин у компанії з цими домашніми тваринами рівень гормону стресу кортизолу у людини падає. При цьому рівень гормону гарного настрою – окситоцину – підвищується як у людей, так і у собаки. Експерти також зазначають, що власники цих домашніх улюбленців мають ще більше переваг, зокрема покращення здоров’я серця.

Про що дізналися дослідники?

Нікому не потрібно доводити, що погладжування собаки сприяє доброму настрою. Проте все більше досліджень показують, що це також може мати чудові наслідки для здоров’я людини.

Виявлено, що навіть короткий позитивне спілкування між людьми та собаками може мати тривалий вплив. Воно знижує рівень гормону стресу та підвищує так званий «гормон кохання». Є все більше доказів, що навіть короткі моменти якісного проведення часу поруч з доброзичливим песиком також можуть допомогти людям мислити краще.

Під час експерименту короткі взаємодії між школярами та собаками двічі на тиждень допомогли покращити навички міркування та концентрацію підлітків. Як виявили дослідники, цей позитивний ефект зберігався потому декілька місяців поспіль.

divchyna i sobaka - Спосіб життя - 50Plus

Спілкування з собаками  не панацея, але має користь для здоров’я

За словами професорки психіатрії Ненсі Гі, можна з упевненістю стверджувати, що тварини корисні для психічного та фізичного здоров’я людей. Пані Гі керує Центром взаємодії людей і тварин, де проводилися новітні дослідження щодо потенціалу оздоровчого ефекту спілкування з тваринами. Професорка каже, що вони отримали дуже гарні ефекти.

Пані Гі також зазначає, що домашні тварини не є панацеєю. Багато собак-терапевтів, які використовувалися у дослідженнях її групи, були спеціально відібрані за їхню хорошу та доброзичливу поведінку та готовність слідувати вказівкам.

Крім того, не кожна людина може ладнати із собакою – чи то через алергію, чи просто через особисті якості. Проте, як зазначає пані Гі виданню Daily Mail, для людей, які дійсно бажають спілкуватися з тваринами, це спілкування справді може мати велике значення.

Собаки добре впливають на фізичний стан людини

Минулого року команда медичних дослідників і психологів з Австралії переглянула 129 рецензованих досліджень взаємодії людей і собак. Дослідники виявили, що більша частина цих досліджень вимірює позитивні фізіологічні зміни в оргнаізмі та мозку людей.

Зокрема, ці дослідження показали, що 5-20 хвилин у компанії собаки призводять до різкого падіння гормону стресу кортизолу. При цьому не має значення, чи це власна або чужа домашня тварина. Крім того, було виявлено збільшення окситоцину – гормону, який сприяє гарному самопочуттю.

Австралійська команда також знайшла зв’язок між взаємодією людини та собаки та «варіабельністю серцевого ритму» (ВСР). Ці зміни у серцебитті людей є хорошим показником загального покращення здоров’я. Вища ВСР, на думку медичних експертів, була пов’язана зі збільшенням швидкості релаксації, тоді як нижча – з депресією та вищим ризиком смертельної хвороби серця.

Пані Гі також зазначає, що більшість позитивних змін спостерігається не лише у людей, але й у тварин. Окситоцин підвищується й у собак при взаємодії з людьми.

zhinka z sobakoyu na travi - Спосіб життя - 50Plus

Собаки покращують когнітивні навички у людей

Пані Гі також брала участь у міжнародній співпраці за цим дослідженням. Дослідники вивчали, як регулярні ігри з собаками можуть принести користь дітям шкільного віку (8-9 років). Школярі недовго спілкувалися з тваринами приблизно 2 рази на тиждень.

Дослідники виявили, що діти, які гралися з собаками, мали менше стресу та помітно покращили навички міркування та здатність зосереджуватися, і ці переваги не зникали з часом. Як зазначає пані Гі, ці ж ефекти вони побачили навіть через місяць, і взагалі є деякі докази, що вони можуть зберігатися до пів року.

sobaka i divchynka - Спосіб життя - 50Plus

Спілкування з собакою знижує ризик смерті від серцевих хвороб

Інший комплексний аналіз рецензованих наукових досліджень показав, що володіння собакою було пов’язане зі зниженням ризику смерті на 33% для тих, хто пережив серцевий напад і жив самотньо. Метааналіз на базі даних з 10 досліджень дозволив відстежити стан здоров’я 3,8 млн людей.

Виявилося, що володіння собакою знизило ризик смерті для тих, хто пережив інсульт та жив на самоті, на 27%. Загалом, життя з цим домашнім улюбленцем зменшує імовірність смерті на 24%, а ризик смерті від інфаркту – на 31%.

cholovik gulyaye z sobakoyu - Спосіб життя - 50Plus

Собаки живуть моментом «тут і зараз»

За словами професорки Меган Мюллер, одна з причин того, що собаки так добре знижують стрес та покращують концентрацію для людей, полягає у тому, що ці тварини так добре вміють самі жити поточним моментом.

Пані Мюллер каже, що тварини, зокрема собаки, живуть сьогоденням. Вони весь час відчувають навколишнє середовище з подивом. Собаки не згадують про те, що сталося з ними раніше у той же день, та не розмірковують про майбутнє. Ці домашні тварини живуть моментом тут і зараз, що інколи не завадить і людям.

zhinka na velosypedi i sobaka - Спосіб життя - 50Plus

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU