Колишні стосунки: чи варто повертатися до експартнерів?

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Фахівці надали відповідь на давнє питання, що хвилює багатьох: чи варто відроджувати ексстосунки та повертатися до колишнього партнера. Деяким парам вдається відновити романтику, тоді як інші демонструють, що це не завжди є доречним рішенням. Отже, що потрібно, щоб знову запалити вогонь кохання після душевного болю? Журналісти Daily Mail поспілкувалися з психологами, щоб дізнатися про це.

Про що варто подумати, перш ніж повертати колишні стосунки?

Психологиня Луїза Годдард-Кроулі стверджує, що перед поверненням до колишнього партнера слід розглянути декілька речей. Експертка зазначає, що варто враховувати стилі та динаміку прихильності, спосіб спілкування та вирішення конфліктів, мотиви возз’єднання, особистісний розвиток, зовнішні впливи, тривалі довгострокові цілі, довіру у стосунках, здатність прощати, стійкість, механізми подолання.

За словами пані Годдард-Кроулі, дослідження цих моделей на обох експартнерах допомогло б пролити світло на психологічні аспекти того, чи є добрим рішення повернутися до колишнього. Психологиня також зазначає, що існує чотири стилі прихильності, про які слід знати: «безпечний», «тривожний», «уникаючий» та «страшенно уникаючий».

Чотири стилі прихильності«Безпечна» прихильність є кінцевою метою будь-якої пари. Вона пов’язана зі здатністю формувати любовні стосунки з довірою, прийняттям та близькістю зі здоровим рівнем залежності.

Проте три інші стилі прихильності переповнені проблемами. «Тривожна» прихильність пов’язана зі страхом бути покинутим, а «уникаюча» – з проблемами інтимної близькості, тоді як остання є сумішшю цих двох стилів.

Хоча ніхто не ідеальний, пані Годдард-Кроулі вважає, що усвідомлення нашої власної ахіллесової п’яти може принести корисний, свіжий погляд при плануванні відродження минулих стосунків. Вона додає, що наші стилі прихильності відіграють значну роль у формуванні того, як люди поводяться та взаємодіють у романтичних стосунках. За словами експертки, ці стилі вкорінені у ранньому життєвому досвіді та впливають на емоційну близькість, спілкування, вирішення конфліктів та загальну динаміку стосунків.

Чи можливе повторення розлучення з тієї ж причини?

Психологиня зазначає, що усвідомлення вашого стилю прихильності та ахіллесової п’яти може допомогти уникнути повтору історії з колишніми партнерами. Проте пари також можуть розмірковувати про свої особисті кордони.

За словами експертки, ключовим є взаємоузгоджене розуміння мотивації для повернення. Чи існує справжнє бажання працювати над стосунками та рости разом, чи зовнішні чинники впливають на рішення? Особистий ріст як єдиного цілого може надзвичайно позитивно вплинути на стосунки шляхом підвищення обізнаності, тригерів стосунків та емоційної зрілості.

Справжнє кохання до колишнього чи просто самотність?

За словами психологині, відрізнити кохання від самотності може бути нелегко. Проте зауваження особистих цінностей і певних очікувань від партнера може допомогти зрозуміти, чи підходять вам стосунки з минулого та чи слід їх відроджувати.

Як зазначає пані Годдард-Кроулі, самотність часто може викликати сильні емоції, що ускладнює раціональне мислення про потенційних партнерів. Справжнє бажання бути з кимось зазвичай є більш послідовним та стабільним, а не ґрунтується виключно на коливаннях емоційних станів.

Кохання до колишнього чи самотністьПсихологиня пояснює, що самотність часто спонукає людей шукати зовнішнього підтвердження та полегшення емоційного дискомфорту, що не є правильним способом відновлення стосунків. Це відчуття може призвести до ідеалізації потенційних партнерів та уявлення стосунків, які можуть не відповідати реальності. За словами експертки, справжнє бажання бути з кимось часто виникає через емоційну зрілість та здатність робити позитивний внесок у стосунки.

Чи варто повертатись до колишнього партнера?

Попри спроби саморефлексії, повернення до колишнього партнера залишається складним рішенням. Пані Годдард-Кроулі вважає, що остаточна відповідь справді має залежати від особистих обставин та зростання.

Пари можуть розлучатися з різних причин. Тому при бажанні возз’єднатися важлива готовність розв’язати  основні проблеми у стосунках та працювати над взаєморозумінням.

Психологічно возз’єднання може означати бажання емоційного зв’язку та важливість спільної історії та позитивних спогадів. Це також може відображати силу прощення та здатність розвиватися, дорослішати та вчитися на минулих помилках.

ТОП-7 запитань, які слід поставити собі перед поверненням до колишніх

Психологиня Анна Серджент додала ще сім запитань, які варто задати собі, перш ніж відроджувати стосунки з колишнім партнером.

  • Причина розлучення: чи це було імпульсивним чи обміркованим рішенням?
  • Причина повернення: чи можна виправити проблему та пробачити помилки, які були зроблені з обох сторін?
  • Чи докладаєте ви однакові зусилля для відновлення стосунків? Щоб відновити романтику, потрібно попрацювати. То чи готові ви до цього?
  • Чи є це здоровим рішенням? Слід визначити поточний стиль прихильності стосунків, про що йшла мова вище.
  • Чи збігаються ваші плани та майбутнє? Перегляньте спільні інтереси та розбіжності, щоб оцінити, чи варто прагнути повернутися.
  • Чи можете ви встановити межі та визначити свої тригери? Поспілкуйтеся з партнером та визначте, що вас турбує у відносинах та як це можна виправити.
  • Чи довіряєте ви один одному? Здорове спілкування та довіра є ключовими для розв’язання минулих проблем.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU