Часткове веганство стримає зміни клімату

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Дослідження стверджує, що часткове веганство (на 50%) може значно зменшити викиди парникових газів. Тому наступні 27 років усе населення планети повинно стати наполовину веганами, щоб зупинити глобальне потепління та стримати зміну клімату.

Часткова заміна м’яса покращить клімат

Нове дослідження показує, що заміна половини м’ясних та молочних продуктів рослинною альтернативою протягом наступних 27 років може знизити викиди на 31%. Висновки ґрунтуються на сільському господарстві та землекористуванні, необхідному для розведення худоби та вирощування зернових культур.

Однак попередні дослідження показують, що лише Китай виробляє більше викидів, ніж м’ясо та молочні продукти разом узяті. Це свідчить, що особистої поведінки може бути недостатньо, щоб врятувати планету.

Перехід на веганствоХарчування з великим вмістом м’яса загрожує здоров’ю людей та планеті, оскільки тваринництво у великих масштабах руйнує середовища існування та створює парникові гази. Дослідження у 2021 р. показало, що на м’ясні та молочні продукти припадає 57% викидів парникових газів, пов’язаних із харчовими продуктами.

Часткове веганство може врятувати світ

Нове дослідження узгоджується з попереднім, зазначаючи, що перехід на 50% веганства зменшить сільське господарство та землекористування. Одна з провідних авторок, Єва Волленберг зазначає виданню Daily Mail, що людству знадобиться набагато більше, ніж умовно «понеділок без м’яса», щоб зменшити глобальні викиди парникових газів, які спричиняють зміну клімату. За її словами, це дослідження показує нам правильний шлях уперед.

Рослинне м’ясо – це не просто новий харчовий продукт, а важлива можливість для досягнення продовольчої безпеки та кліматичних цілей. Також це сприяє досягненню цілей у галузі охорони здоров’я та біорізноманіття в усьому світі. Проте, як зазначає дослідниця, такі переходи є складними та вимагають ряду технологічних інновацій та політичних втручань.

Веганство Команда досліджувала глобальну продовольчу безпеку та вплив на довкілля великого споживання рослинного м’яса та молока, враховуючи складність продовольчих систем. Дослідники виявили, що сценарій 50-відсоткової заміни істотно зменшить зростальний вплив харчових систем на природне середовище до 2050 року.

Ці наслідки включали скорочення на 12% глобальних сільськогосподарських площ, а, як відомо, надходження азоту на орні землі становить майже половину прогнозів. До того ж 50% веганство може призвести до 10% падіння споживання води в усьому світі та на 31% скоротить викиди парникових газів.

Веганство може покращити клімат, економіку та здоров’я людей

Хоча багато країн покладаються на м’ясо та молочні продукти як основні джерела їжі, дослідники стверджують, що їхні висновки демонструють, що рівень недоїдання в усьому світі знизиться до 3,6%, що призведе до зменшення кількості людей, які недоїдають на 31 мільйон.

Згідно з дослідженням, наслідки у різних регіонах можуть відрізнятися через відмінності у чисельності населення та дієтах, нерівну продуктивність сільського господарства та участь у міжнародній торгівлі сільськогосподарськими товарами. Основний вплив на використання сільськогосподарських ресурсів відбувається у Китаї та на екологічні результати в Африці на південь від Сахари та Південній Америці.

Рослинна їжа замість м’ясаЦі регіональні відмінності також можуть бути використані для розробки кращих заходів. Як зазначає пані Волленберг, харчовий сектор виробляє приблизно третину глобальних викидів парникових газів, і його, як відомо, важко декарбонізувати. Враховуючи масштаби переваг від заміни м’яса рослинними альтернативами для глобальної стійкості, кліматичних заходів та здоров’я людини, це дослідження є важливим для роздумів для споживачів, виробників продуктів харчування та політиків.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU