Фрекен Бок іде на пенсію: її замінить робот-гуманоїд

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Розробники назвали цього симпатичного залізного хлопця Феніксом (Phoenix). Він народився у компанії Sanctuary AI (Ванкувер). Робот з електричним приводом має зріст понад 170 сантиметрів та важить близько 70 кілограмів, як середньостатистичний мешканець Землі. Фенікс рухається із максимальною швидкістю 5 км/год та може переносити на собі 25-кілограмовий вантаж.

Але це далеко не все, що зближує інтелектуального робота з людиною. Він порається по господарству не гірше за досвідчену хатню працівницю або готельну покоївку. Наприклад, миє підлогу, натирає до блиску дзеркала, заповнює продуктами холодильник, складає покупки в сумку.

Як стверджує «татко» Фенікса – доктор Джорді Роуз, до кінця поточного десятиліття робот стане незамінним помічником у мільйонах домогосподарств. А поки що він щоденно опановує нові навички. І ця властивість також ріднить його з людьми.

lyudyna i robot - Наука&Техніка - 50Plus

На перші результати виробничої практики Фенікса науковці дивляться оптимістично, розповіло видання Daily Mail. Під час тестування у двох супермаркетах робот виконав понад 100 різних завдань. Йому підкорилися 40 відсотків усіх операцій, які під силу співробітникам-людям. Phoenix, зокрема, професійно складав, маркував та пакував товари, а також прибирався у приміщенні.

Фенікс ставатиме дедалі розумнішим і популярнішим

Ключем до успіху Phoenix є його неймовірно рухливі руки, що здійснюють кілька десятків маніпуляцій та озброєні технологією тактильності. А програмне забезпечення Carbon AI допомагає роботу «думати», навчатися під керівництвом людини-оператора та самостійно виконувати завдання.

 ruka robota - Наука&Техніка - 50Plus

Проте все це для Фенікса – не межа. За словами доктора Роуза, сучасна наука семимильними кроками реалізує ідею створення людиноподібного штучного інтелекту. За нинішніх темпів розвитку інновацій роботи-гуманоїди небачено подорослішають вже за якихось 10 років. Адже «щомісяця у світі ШІ з’являються нові розробки, які можуть фундаментально змінити цю сферу».

Загалом розробник Фенікса переконаний, що роботи-гуманоїди стануть визначальним технологічним завоюванням XXI століття і будуть «такими само повсюдними, як автомобілі». Компанія не продаватиме своїх Phoenix, а здаватиме їх в оренду всім охочим. І не лише приватним користувачам, а й підприємствам, де роботи-гуманоїди допоможуть розв’язати проблему нестачі робочої сили. Світ стикається зі зниженням народжуваності та старінням населення, нагадали в Sanctuary AI. Це призводить до браку працівників. Лише у США наразі – 9,9 мільйонів незаповнених робочих місць. При цьому в державі «лише» 5,8 млн безробітних.

А тим часом компанія Tesla Ілона Маска створює робота-конкурента на ім’я Optimus. У компанії запевняють, що він буде спроможний виконувати найскладніші завдання з тих, які виконує людина. На думку Маска, робот Optimus, можливо, навіть важливіший, ніж автомобілі його компанії.

 

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU