Цей овоч здавна вважався корисним для здоров’я. А нове дослідження вчених із Сіднейського університету (Австралія) виявило ще одну, надзвичайно важливу властивість броколі.
Одна з хімічних речовин, яку містить броколі, може запобігати тромбам, які призводять до інсультів. А інсульт, як відомо, є другою за значущістю причиною смерті в усьому світі.
Про що дізналися вчені
Науковці й раніше відзначали неабияку роль броколі у підвищенні стійкості організму до різних захворювань, зокрема й онкологічних.
Тепер дослідники провели серію лабораторних випробувань 23 сполук, що містяться в броколі, аби визначити їхню схильність до зв’язування з тромбоцитами крові. Тромбоцити відіграють вирішальну роль в закупорці ран і зупинці кровотечі, однак за певних обставин вони можуть утворювати небезпечні згустки, які повністю блокують потік крові. У життєво важливих органах, таких як мозок і серце, кожен момент втрати кисню ризикує завдати людині непоправної шкоди.
Хімічна речовина сульфорафан (SFN), що зазвичай зустрічається в овочах сімейства хрестоцвітих, таких як броколі та цвітна капуста, перешкоджає згортанню крові. Раніше це з’єднання вже привертало увагу медиків через його потенціал щодо запобігання раку та зниження рівня холестерину.
Ретельний аналіз впливу SFN на молекулярному рівні показав, що він здатний уповільнювати злипання тромбоцитів і перешкоджати утворенню тромбів в аналогічних умовах, що спостерігаються в наших артеріях. Мабуть, завдяки модифікації активності білка під назвою PDIA6.
«Сполуки броколі не лише ефективні для покращення дії ліків, що руйнують тромби після інсульту, але й можуть використовуватися як профілактичний засіб для пацієнтів з високим ризиком інсульту», – зауважив біомедик Сюй Лю, провідний автор дослідження.
Результати дослідження роблять SFN гідним вивчення як способу зниження ризику інсульту в деяких групах, найбільш вразливих до нього. А особливо тому, що він природно міститься в таких продуктах, як броколі, які є корисними для здоров’я серця та захищають від різних недуг.
SFN також можна використовувати у надзвичайних ситуаціях. Приміром, для лікування пацієнтів, котрі перенесли інсульт, – щоб спробувати мінімізувати його вплив на мозок. Ці методи лікування можуть усунути шкоду, що її завдають тромби, і зрештою врятувати життя.
Сучасні ліки, що руйнують тромби (їх називають тканинними активаторами плазміногену, tPA), захищають від пошкодження головного мозку лише у 20 відсотках випадків. В експериментах на мишах, коли SFN поєднувався з tPA, ймовірність успіху сягала 60 відсотків, розповіло видання Science Alert.
«Дивно, що ця природна сполука (SFN) не спричиняє кровотечі, яка є поширеним побічним ефектом, пов’язаним з препаратами, які розріджують кров, і які використовуються для лікування інсульту», – зазначив доктор Сюй Лю.
Це дослідження поки що перебуває на ранній стадії. Однак австралійська команда вважає його результати гідними, аби науковці звернули на них увагу під час майбутніх пошуків запобіжників інсульту.
Дослідження є важливим з огляду на те, що нині у світі близько 15 мільйонів людей щороку переносять інсульти. Причому близько третини цих випадків закінчуються смертю. А ще близько третини – інвалідністю.
Науковці задоволені тим, що їм вдалося виявити «величезний позитивний ефект» від вживання популярного овочу: його здатність запобігати інсульту та допомагати одужувати людям, які його перенесли.
Результати дослідження опублікував журнал ACS Central Science.
Фото: pexels.com