Butterbrot перекладається з німецької як «хліб із маслом», хоча цей вид їжі може складатися не лише з означених продуктів. Бутерброди поділяються на відкриті (канапки) та закриті (сендвічі). Українське поняття «канапка» походить від французької назви цього виробу – canapé. Під словом «канапе» гастрономи мають на увазі так звану закускову канапку. В українській мові для неї є два окремих визначення: «накладанець» (класичний бутерброд із ковбасою, сиром, м’ясом, овочами та зеленню) або «мазанка» (із пастою, паштетом чи соусом). Канапки (бутерброди-закуски) можна готувати на маленьких шматочках підсмаженого на маслі чи підсушеного хліба. Так само можна використовувати для їх приготування випічку з листкового і пісного тіста. У закускових канапках зазвичай використовують замість хліба воловани і тарталетки – невеличкі круглі чи овальні кошички з пісного тіста. Їх можна наповнювати різними продуктами або сумішами і подавати по 2–4 шт. на порцію. Така їжа є зручною у сервіруванні, адже вона не потребує столових приладів.
Інгредієнти: біла квасоля – 150 г; м’який чорнослив – 70 г; оливкова олія – 40 мл; вершкове масло – 3 ст. ложки; лимонний сік – 1 ст. ложка; сушений базилік – ½ ч. ложки; перець чилі, сіль і сушений часник – на смак.
Заливаємо суху квасолю водою у співвідношенні 1:5. Залишаємо для набухання за кімнатної температури на 6–8 годин, потім викладаємо в каструльку, заливаємо новою водою і ставимо на вогонь. Доводимо квасолю до кипіння, солимо, зменшуємо вогонь і проварюємо до м’якості.
Промиваємо чорнослив у холодній воді, обсушуємо та подрібнюємо.
Зварену квасолю висипаємо на друшляк, залишивши трохи відвару. Перекладаємо квасолю в блендер, вливаємо туди 4 ст. ложки відвару і робимо квасоляне пюре.
Для заправки пюре розігріваємо в каструльці-сковороді оливкову олію, додаємо базилік, часник і перець чилі. Прогріваємо з півхвилини і знімаємо з вогню.
Заправляємо квасоляне пюре, вливаємо до нього сік лимона, додаємо вершкове масло та чорнослив. Ретельно перемішуємо суміш і викладаємо в посуд для зберігання. До столу страва подається як холодна закуска.
Лайфхак
Зберігаючи бутербродну пасту із чорносливу та білої квасолі в холодильнику, зверху потрібно покласти шматочок вершкового масла.