Відомо, що чашка гарного чаю після напруженого дня творить дива. Доведено, що чай навіть подовжує життя. А ось автори нового дослідження повідомили, що цей напій урятував багатьох людей від смерті ще в 1700-х роках.
Досліднки виявили, що зростання популярності чаю по всій Англії за часів промислової революції було пов’язане зі зниженням смертності. І це тоді, коли санітарні умови були вкрай поганими. На думку науковців, це відбувалося тому, що кип’ятіння води для приготування чаю вбивало бактерій та паразитів, які спричиняли смертельні захворювання, наприклад, дизентерію.
Професорка Франциска Антман з Університету Колорадо в Боулдері (США) зазначила: «Найприємніше, що це відбувалося ще до того, як ми усвідомили важливість чистої води».
Факти свідчать, що чай став доступним майже кожному англійцю наприкінці 1780-х років, під час промислової революції, додала науковиця. Тоді значно зросла кількість та щільність міського населення. Через те, що люди зазвичай мешкали в тісняві, вони не могли уникнути серйозних інфекційних хвороб. Тому мали бути періоди, коли смертність через них зашкалювала б. Проте, за словами пані Антман, «спостерігалося дивовижне зниження смертності, яке можна пояснити появою чаю й, конкретніше, кип’ятінням води».
Дизентерія, тяжке шлунково-кишкове захворювання, відома як «кривавий флюс», у XVIII столітті стала причиною численних смертей в різних країнах. У деяких регіонах Європи 90 відсотків усіх смертей були спричинені саме значними спалахами дизентерії.
Про що дізналися дослідники
Команда професорки Антман проаналізувала дані більш як 400 парафій по всій Англії. Вчена залучила провідних демографів та істориків, які доклали до роботи колосальних зусиль. Вона також розповіла, що провести це дослідження вдалося завдяки величезному масиву історичних даних, що збереглися до наших днів. «Дуже небагато місць у світі мають такі дані», – наголосила вона.
Науковців передусім цікавило, як змінився рівень смертності після того, як чай став популярним та доступним. Учені дослідили джерела води, якими користувалися в тому чи іншому приході. Зокрема, на предмет того, чи була вода проточною.
Франциска Антман зауважила: «У районах, де, на нашу думку, якість води мала бути гіршою, з появою чаю спостерігалося значне зниження смертності». Це було пов’язано передусім із тим, що люди стали кип’ятити воду для чаю, розповіло видання Daily Mail.
Короткі висновки
У багатьох країнах, що розвиваються, доступ до чистої води навіть у XXI столітті є проблемою.
На думку професорки Антман, одержимість Англії чаєм є прикладом того, як проста зміна поведінки – кип’ятіння води перед її вживанням – може мати глибокі позитивні наслідки. Люди змінили свою поведінку просто тому, що захотіли пити чай, резюмувала дослідниця.
Отже, цей погляд у минуле містить уроки для нинішнього світу, в якому дуже багатьом людям досі бракує чистої питної води.
Фото: pixabay.com