Тушкувати з грибами можна білокачанну та савойську капусту: обидва види утворюють великі качани, але у савойської капусти він – менш щільний через більш тонке, гофроване листя. Савойська капуста не має грубих прожилок, тому вона не така тверда, як білокачанна. Ще відмінності – в савойській капусті в 4 рази більше жирів, більше цукру, гірчичної олії та біологічно активних речовин і на чверть менше клітковини порівняно з білокачанною капустою. А спільною їх рисою є цінний мінерально-вітамінний набір. Завдяки високому вмісту магнію, вітамінів С, К, Р, А, U, групи B, капуста підвищує імунітет, запобігає старінню клітин, сприяє синтезу колагену, зміцненню стінок кровоносних судин та сполучної тканини. На період Великого посту пропонуємо вегетаріанські рецепти із цим корисним овочем.
Савойська капуста з шиїтаке
Інгредієнти: гриби – 250 г; савойська капуста – 1 шт.; морква – 1 шт.; цибуля ріпчаста – 1 шт.; овочевий бульйон – 1 склянка; кукурудзяний крохмаль – 3 ч. ложки; оливкова олія – 1 ст. ложка; вода – ¼ склянки; свіжий рубаний кріп – 1 ст. ложка; паприка – ½ ч. ложки; чорний перець та сіль – на смак.
Середній качан савойської капусти нарізаємо кубиками і припускаємо з овочевим бульйоном у закритому посуді протягом 5 хвилин на сильному вогні. Капуста не має втратити свого зеленого кольору.
Цибулину нарізаємо кубиками, невеличку морквину – брусочками.
Нагріваємо у великій сковороді оливкову олію і обсмажуємо в ній подрібнені шиїтаке з цибулею та морквою. Коли гриби стануть коричневими, додаємо капусту і тушкуємо, помішуючи.
У невеличкій каструльці нагріваємо суміш крохмалю з холодною водою. Коли рідина загусне, додаємо її до капусти та грибів. Солимо, перчимо і посипаємо порубаним кропом.
Білокачанна капуста з печерицями
Інгредієнти: свіжа білокачанна капуста – 1 кг; квашена капуста – 250 г; маленькі печериці – 5 шт.; солоні огірки – 5 шт.; томатна паста – 2 ст. ложки; цукор – 1 ст. ложка; вода – ½ склянки; рослинна олія, кмин, сіль та молотий чорний перець – на смак.
Шинкуємо свіжу білокачанну капусту і висипаємо на пательню з розігрітою олією. Накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо капусту на середньому вогні протягом 30 хвилин.
Через півгодини додаємо до капусти подрібнені гриби (маленькі печериці можна порізати тонкими пластинами), кружальця солоних огірків, кислу капусту, томатну пасту, кмин і цукор. Солимо, перчимо, перемішуємо і млоїмо ще 15 хвилин.
Лайфхак
Солити тушковану капусту потрібно наприкінці приготування, з урахуванням присутності солі в квашеній капусті. Квашена капуста у складі страви збільшує її корисність: наприклад, вітаміну P у ферментованому овочі – у 20 разів більше, ніж у свіжому. Але позаяк у квашеній капусті міститься багато солі, її денна порція не має перевищувати 200 г.