Аналіз учених показав, що любителям дообіднього кавопиття рідше загрожує передчасна смерть. Однак цей ефект зникає в тих, хто вживає ароматний напій пізніше протягом дня.
Команда з Університету Тулейн, що в Новому Орлеані, провела перше велике дослідження того, як користь кави для здоров’я залежить від часу її вживання. З’ясувалося, що люди, які випивають порцію кави вранці, отримують користь, яка не спостерігається в тих, хто п’є її в інші години дня.
Про що ще дізналися вчені?
Науковці проаналізували харчові звички 40 725 дорослих, які взяли участь у Національному обстеженні здоров’я та харчування США в 1999-2018 роках. Близько 36 відсотків із них пили каву вранці, а 16 – у другій половині дня.
Десятирічне спостереження за учасниками показало: в тих, хто пив каву ранком, ймовірність померти з будь-якої причини була нижчою на 16 відсотків, а ймовірність померти від серцево-судинних захворювань – нижчою на 31 відсоток, ніж у тих, хто взагалі не вживав цього напою.
Однак дослідники виявили, що користь для здоров’я серця зникала в тих добровольців, які пили каву пізніше протягом дня. До того ж медичні записи не показували істотного зниження смертності серед цих осіб.
Цікаво, що в любителів ранкової кави ризик смерті був нижчим, незалежно від того, чи пили вони її помірними дозами, чи вживали більш як три чашки на день. Однак користь для здоров’я була меншою в тих, хто випивав лише одну ранкову філіжанку.
«Важливо не лише те, чи п’єте ви каву і в якій кількості, а й час доби, коли ви це робите», – сказав професор Лу Ці, університетський експерт з харчування та епідеміології.
Результати дослідження опублікувало видання European Heart Jou. Пізніше команда перевірила їх на невеликій групі з 1463 осіб, які заповнювали докладні тижневі щоденники харчування та пиття.
Чому ранкова кава важливіша?
Одне з можливих пояснень полягає в тому, що вживання кави наприкінці дня може порушити циркадні ритми та рівень гормонів, як-от мелатонін. Це своєю чергою впливає на сон, рівень запалення та артеріального тиску. А всі ці чинники разом пов’язані зі здоров’ям серця.
У супровідній редакційній статті професор Томас Люшер, консультант-кардіолог у Королівських лікарнях Бромптон і Герфілд (Лондон, Велика Британія), зазначив, що багато людей, які п’ють каву протягом усього дня, погано сплять. Адже кава може пригнічувати вироблення мелатоніну – гормону, що важливий для запуску сну в мозку.
Окрім кофеїну кава містить сотні інших біоактивних сполук, які впливають на нашу фізіологію. Дослідники кажуть, що деякі речовини в крові, які спричиняють запалення, часто активуються вранці. Їх можуть нейтралізувати протизапальні сполуки з ранкової кави, розповіло видання The Guardian.
Варто нагадати, що ще одна недавня робота, заснована на даних Британського Біобанку (UK Biobank), показала: в тих, хто випивав до трьох чашок кави на день, серце було здоровіше, ніж у тих, хто цього не робив.
Національна служба охорони здоров’я Великої Британії (NHS) рекомендує не пити більш ніж чотири філіжанки кави на день, оскільки великі дози збільшують артеріальний тиск. А тим часом вагітним жінкам можна вживати до 200 мг кофеїну на день.
«Загалом ми повинні прийняти наявні вагомі докази того, що вживання кави, особливо в ранкові години, ймовірно, є корисним для здоров’я. Таким чином, пийте каву, але робіть це вранці!», – порадив професор Люшер.
Фото: pixabay.com