Жодна стандартна ложка не поміститься у вузький отвір скляної банки для каперсів. А якщо перекласти їх в іншу тару, доведеться пожертвувати особливим розсолом.
У кращому випадку за раз вдається вийняти три-чотири штуки. Проте будь-який рецепт, що передбачає використання каперсів, вимагає принаймні дюжину цих бутонів.
Каперсами називають нерозкриті бутони куща каперса колючого (Capparis spinosa). Він росте в середземноморських країнах. Цей витривалий чагарник найкомфортніше почувається на скелі під спекотним сонцем. Зірвані каперси дуже гіркі. Але колись давно хтось першим висушив їх у човні з морською сіллю, а потім повторно зволожив. Бутони, що полюбилися за яскравий смак, зазвичай солять, маринують або сушать. Каперси використовують здебільшого як приправу або поліпшувач смаку.
Одна з можливих відповідей: каперси коштують дорого, тому виробники продають їх в мініатюрних банках. Таким чином продукт стає доступнішим. Однак причина пакування бутонів у таку незручну тару – значно глибша, стверджують експерти.
Чому баночки такі вузькі?
Деякі виробники продукту стверджують, що така форма дає можливість якнайдовше зберігати каперси свіжими, адже вони занурені в розсіл.
Існує ще одна теорія, більш орієнтована на прибуток. За словами президента приватної каліфорнійської компанії з виробництва каперсів Джеффа Меццетти, «вузькі банки мають кращий вигляд». Проте така баночка не має практичної цінності. До того ж що вона вища й тонша, то складніше в неї пакувати продукт. На виробничих лініях ці баночки нерідко перекидаються. А вузький отвір створює додаткову проблему, каже пан Меццетта.
Попри це чимало маркетологів стверджують, що така тара має елегантніший вигляд. Тож виробники, які зацікавлені в прибутку, йдуть їм назустріч.
Психологія супермаркету
З огляду на власників торговельних мереж, продукт має бути не лише гарно упакованим та свіжим, а й доступним за ціною.
Хоча каперси дорогі та не є основним продуктом в холодильнику, їх продажі у світі зростають, пише CNN. І не останньою чергою – через зниження ціни за одиницю продукції, зокрема, завдяки крихітній баночці. Проте чому вона не лише маленька, але й вузька?
Прогулюючись останнім часом по відділах з газованою водою, можна помітити, що пляшки стали вищими. Але об’єм напою при цьому не змінився.
«Споживачі вважають тонкі банки вишуканішими, це дає їм можливість почуватися більш витонченими», – зазначив Двейн Стенфорд, редактор галузевого торговельного видання Beverage Digest.
Кухонні лайфхаки
Основною причиною того, що каперси коштують дорожче, ніж можна було б очікувати, є чималі витрати на оплату робочої сили. Переважну більшість каперсів, які продають в супермаркетах, збирають вручну. Що менший бутон за розміром, то він дорожчий, а також смачніший та ніжніший. Найменші каперси сягають трьох міліметрів у довжину, а найбільші – 13 мм.
Можливо, покупцям теж варто було б платити за їхні старання щодо виловлювання каперсів з підступних баночок?
Кухарі та експерти з кулінарних лайфхаків радять використовувати для цього довгу металеву барну ложку або ложку мірну, які значно менші за чайну. Також можна скористатися старомодною картоплечисткою або кухарським пінцетом.
А якщо ці марудні вправи набридли, ймовірно, немає простішого рішення, ніж за один раз використати вміст всієї банки.
Що готують з каперсами?
Італійці додають каперси до пасти, піци, печінкового паштету, а також тушкованої риби, курки й телятини. Буквально вимагає каперсів капоната – овочеве рагу з пріоритетним вмістом баклажанів.
Французькі кухарі полюбляють каперси у складі різноманітних соусів, намазок та салатів. Грецьким гурманам каперси здаються доречними у грецькому салаті, даруйте за тавтологію. А іспанцям подобаються, як смакують ці бутони в поєднанні з морепродуктами.
Так чи інакше, а каперси насправді можна додавати чи не до більшості страв нашого звичного раціону. Навіть до простої картоплі пюре. Головне – не переборщити. Адже каперси у великій кількості можуть приглушити смак основних інгредієнтів.
Фото: pixabay.com