У метушні сучасного життя дуже легко пропустити сніданок, обід або вечерю. Подекуди навіть доводиться робити це навмисно. А тим часом автори нового дослідження з Університету Айови та Університету Теннессі (США) встановили, що відмова навіть від одного з трьох стандартних споживань їжі може мати в майбутньому серйозні наслідки для здоров’я людини.
Команда науковців проаналізувала дані про частоту харчування 24011 дорослих американців віком від 40 років. Ці відомості збирали впродовж 15 років (1999–2014) у рамках масштабного тестування стану здоров’я громадян.
Як показали результати нового дослідження, пропуск сніданку пов’язаний з високим ризиком передчасної смерті від серцево-судинних захворювань. Тоді як нехтування обідом або вечерею пов’язане з ризиком смерті від усіх причин, зокрема, й вище згаданих серцево-судинних захворювань.
Науковці вважають, що такий ризик існує й для тих, хто все-таки їсть тричі на день, проте робить це через дуже короткі інтервали. Також команда дослідників побачила потенційну загрозу для життя у двох щоденних трапезах з інтервалом в чотири з половиною години.
Портрет недисциплінованого їдока
Тож у своїй новій роботі дослідники наголосили на важливості регулярних зупинок для дозаправлення організму, розповіло видання Science Alert.
За словами епідеміолога Янбо Сана з Університету Теннессі, люди, які їдять лише один раз на день, з більшою ймовірністю покинуть цей світ швидше, ніж ті, хто робить це частіше.
Команда створила узагальнений портрет особи, що їсть рідше, ніж тричі на день. А таких серед великої когорти учасників було близько 30 відсотків. Тож хто найчастіше пропускає приймання їжі? Переважно це – чоловіки віком трохи за 40, без вищої освіти, із родини з низькими статками. Вони зазвичай курять, п’ють алкоголь, не мають доступу до поживних продуктів і часто обмежуються перекусами. Організм цих людей отримує значно менше енергії для свого функціонування, ніж потрібно.
Епідеміолог Вей Бао з Університету Айови зазначив, що спостереження науковців мають «метаболічний сенс». Пропуск приймання їжі зазвичай призводить до споживання більшої кількості енергії за один раз. Це може порушити регуляцію глюкози в організмі та спричинити погіршення метаболізму.
Останні статистичні дані показують, що близько 59 відсотків чоловіків і близько 63 відсотків жінок у США нерегулярно харчуються тричі на день. Ця більша частина населення і є тією групою, що потенційно наражає себе на ризик через нехтування якимись із трьох приймань їжі.
Звичайно, для такої недисциплінованості є безліч виправдань: безперервна важка праця, брак часу, нестача грошей, захоплення дієтами та голодуванням. Попри це команда науковців наполегливо закликає людей дослухатися до висновків дослідження щодо важливості регулярного харчування.
Результати роботи опублікувало видання Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.
Фото: pixabay.com