Пізня вечеря не шкідлива, якщо завтра буде пізній сніданок

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Негативне ставлення соціуму до пізнього приймання їжі зумовлено тим, що воно нібито може призвести до збільшення ваги та ускладнень зі здоров’ям.

Команда Тіма Спектора, професора генетичної епідеміології Королівського коледжу Лондона (KCL), захистила любителів їсти пізно ввечері. Але попередила їх, що сніданок наступного ранку також має бути пізнім.

Науковці дослідили харчові звички 80 000 дорослих британців. Команда розглянула різний час приймання їжі та врахувала інтервали між ними, розповіло видання Daily Mail.

Коментуючи підсумки дослідження, професор Спектор зазначив, що можна завершувати вечерю о 21:30 та пізніше. І при цьому зберігати здоров’я та не набирати зайві кілограми.

Головне, щоб сніданок наступного дня також був пізнім, каже Тім Спектор. В ідеалі – об 11:30 або пізніше, щоб часовий інтервал між трапезами розтягнувся на 14 годин. Він, згідно з даними дослідників, є досяжним для більшості людей і оптимальним для повноцінного обміну речовин. Це правило працює незалежно від того, коли саме вечеряє людина.

Учасники дослідження, котрі пізно вечеряли, а потім 14 годин голодували, повідомили вченим, що ранком навіть відчували приплив енергії.

Професор Спектор припускає, що наші кишкові мікроби, як і ми, мають циркадний ритм і потребують відпочинку від їжі. А кожен з нас може самостійно вирішувати, на коли припаде цей період відпочинку, та узгоджувати його зі своїм щоденним графіком. Бо ж, як зауважив керівник дослідження, через роботу та дітей люди часто їдять запізно. Проте вони не мають почуватися винними з цього приводу.

За словами професора Спектора, ідея про те, що рання вечеря корисніша, ґрунтується на небагатьох дослідженнях переважно молодих науковців. Вони не враховували інтервали між прийманнями їжі та час сніданку. На думку професора, ці дослідження показують лише незначну користь ранньої вечері: переваги її перебільшені.

Тім Спектор, автор книг про правильне харчування, спростував чимало стереотипів стосовно того, що і коли можна їсти з користю для здоров’я. Він, зокрема, є прихильником обмежених в часі приймань їжі та збільшення періодів голодування між ними. Бо це, на його думку, сприяє нормалізації метаболічних процесів та допомагає скинути зайву вагу.

За його твердженням, важливо не перекушувати на ніч, намагатися не лягати спати протягом двох годин після вечері та не снідати дуже рано.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU