Регулярне вживання йогурту захищає від раку кишківника: вчені

Тим часом зловживання ультраобробленими продуктами, а також ожиріння та брак фізичних вправ підвищують ризик розвитку цього захворювання.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Нове дослідження показало, що систематичне вживання йогурту знижує ймовірність виникнення раку кишківника завдяки урізноманітненню кишкового мікробіому. Тоді як неправильне харчування, ожиріння та брак фізичних навантажень провокують розвиток цієї недуги.

Команда науковців Гарвардської школи громадської охорони здоров’я імені Чана, Бостонського інституту раку (США), Медичного університету Фукусіми й Токійського університету (Японія) стверджує, що йогурт ефективно захищає організм від раку кишківника, або колоректального раку. Але вживати цей продукт потрібно регулярно.

Нині колоректальний рак є однією з найсерйозніших медичних проблем. Захворюваність на нього зростає у всьому світі, особливо серед молодих людей.

чоловік ложкою накладає йогурт

Про що дізналися науковці?

Експерти вважають, що основною причиною поширення цього виду раку є неправильний раціон сучасної людини, до якого часто входить значна кількість ультраоброблених продуктів. Також факторами, що пов’язані з виникненням захворювання, є надмірна вага та нехтування фізичними навантаженнями.

Попередні дослідження вже вказували на ключову роль делікатної системи кишкових бактерій у підтримці здоров’я кишківника. Автори нової наукової роботи проаналізували великий масив даних, які були зібрані протягом кількох десятиліть для глобальних досліджень Nurses’ Health Study та Health Professionals Follow-up Study. Загалом учені отримали детальну інформацію про харчування близько 150 000 осіб, зокрема про частоту вживання ними йогурту.

Ці відомості допомогли дослідникам всебічно вивчити зв’язок між вживанням йогурту та нижчим ризиком раку кишківника. Вони дійшли висновку, що цей зв’язок є досить переконливим.

Наприклад, серед людей, які споживали дві або більше порцій йогурту на тиждень, рівень захворюваності на рак проксимального відділу товстої кишки (один з поширених та найтяжчих типів колоректального раку) був нижчим на 20 відсотків.

«Тривале вживання йогурту може бути по-різному пов’язане з частотою виникнення раку проксимального відділу товстої кишки залежно від чисельності біфідобактерій, що свідчить про протипухлинний ефект вживання йогурту щодо конкретної підгрупи пухлин», – написали вчені у звітній статті.

Результати дослідження свідчать про те, що йогурт – це не просто корисна їжа, а й потужний засіб профілактики кишкової онкології. При цьому дослідники вважають за потрібне перевірити результати на більшій вибірці учасників, розповіло видання Independent. Науковці, зокрема, прагнуть глибше вивчити, як бактерії певних видів протистоять розвитку раку.

«Необхідні подальші дослідження для з’ясування потенційних механізмів впливу тривалого споживання йогурту на колоректальний канцерогенез», – зауважили вчені.

Результати дослідження опублікував журнал Gut Microbes.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU