Секретний раціон довгожителя: продукти від старості та правила поєднання

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Фахівці з харчування склали перелік їжі для продовження молодості. Здоровий раціон може подарувати людині 20 років життя.

Як не старіти: знижуємо холестерин

Наслідками неправильного харчування стають витончення, крихкість та забивання кровоносних судин. Боротися з відкладенням кальцію та склеротичними бляшками з холестерину та продуктів розпаду клітин потрібно тому, що в «брудних» судинах кров гірше справляється із постачанням тканин поживними речовинами та відведенням із клітин продуктів розпаду. Що старше ми стаємо, то менше має залишитися в системі харчування жирних м’ясних та молочних продуктів. Замість напханих транс-жирами та консервантами фаст-фуду, майонезу, маргарину, ковбас, напівфабрикатів і консервів потрібно вибирати корисну свіжу їжу, що знижує шкідливий холестерин. Тваринні жири варто замінити рослинними. Споживання червоного м’яса слід припинити зовсім або обмежити 50 г на день.

Квасоля

Ця корисна альтернатива свинині й яловичині на чверть складається з рослинного білка з 80-відсотковим засвоєнням. Завдяки цінній амінокислоті аргініну (забезпечує азотистий обмін), у крові знижується рівень поганого холестерину та небезпечного цукру. Фолієва кислота зменшує ймовірність серцево-судинних патологій, а клітковина виводить токсини та полегшує травлення.

Волоський горіх

Ефективний продукт для чищення артерій та зниження концентрації шкідливого холестерину має бути в раціоні постійно, але в помірній кількості: по 50 г через день.

Вівсянка

Це панацея від інсультів та інфарктів. Добровольці, які снідали вівсяними кашами, за півроку знизили кількість поганого холестерину в організмі на 13%. Літнім людям рекомендується заправляти вівсяні сніданки горіхами та фруктами.

Помідори

Завдяки здатності знижувати в крові рівень шкідливого холестерину, томатний сік запобігає інфаркту та інсульту. Цей життєво важливий продукт для людей у поважному віці покращує кровообіг, стимулює кровопостачання головного мозку, нормалізує обмін речовин та підвищує настрій.

Оливкова та лляна олія

Рослинні жири запобігають хворобам серцево-судинної системи. З лікувально-профілактичною метою їх слід вживати перед сніданком. Рекомендована кількість – столова ложка на день.

Сало

Як не парадоксально, «чистий холестерин» опинився в переліку продуктів для захисту судин і запобігання атеросклерозу. У свіжому салі містяться вітамін F і селен, що підвищують еластичність судин, запобігають розвитку пухлин і підвищують потенцію. А за жовчогінним ефектом ця їжа є кориснішою за оливкову олію. Важливо лише не вживати старе, жовте сало (через канцерогени) і не перевищувати добову потребу організму в жирі (1 г на 1 кг маси тіла).

stravy na stoli - Їжа, Здоров'я - 50Plus

Що уповільнює старіння людини

Природня «зношеність» органів відбувається через пошкодження клітин активними сполуками: іонами кисню та вільними радикалами. Призупинити окислення здатні антиоксиданти – речовини, що запобігають ушкодженню клітин і захищають організм від деструктивних процесів старіння. Наші захисники від агресії вільних радикалів активізують розумову діяльність, запобігають серцево-судинним захворюванням і сприятливо впливають на стан шкіри.

Шоколад

З віком відбувається «гальмування» мислення. Швидкість розумових реакцій у 50-річних людей виявляється зниженою наполовину, а 70-річних – на 90%. Поліпшити роботу мозку здатна десята частина 100-грамової плитки шоколаду на день (добова доза – 10 г). Какао-боби є багатими на антиоксидант флаванол.

Кава та какао

Ці джерела магнію й антиоксидантів підтримають здоров’я нервової системи та уповільнять старіння. Чотири чашки кави або какао на день піднімуть фізичний тонус та настрій. З іншого боку, це профілактика діабету.

Цитруси

Тут знайдемо дієвий захист від ішемічного інсульту – порушення мозкового кровообігу із пошкодженням тканин сірої речовини. Цитрусові фрукти та соки з них знижують ризик інфаркту мозку майже на 20%. Це серйозні джерела флавонів (органічних родоначальників рослинних поліфенолів флавоноїдів). Для запобігання судинним катастрофам та профілактики старіння головного мозку потрібно вживати 45 мг флавонів на день (склянка апельсинового фрешу).

Імбир

Корисна пряність уповільнює старіння та покращує мозковий кровообіг. Крім того, імбир посилює статевий потяг, зміцнює імунітет та виводить з організму токсини.

Буряк

Півлітра бурякового соку знизять кров’яний тиск впродовж доби. Секрет протигіпертонічного ефекту – у вмісті у буряку нітрату, який в організмі перетворюється на оксид азоту. Ця сполука має здатність посилювати кровотік і утримувати кров’яний тиск «під контролем».

Картопля

Популярній бульбі теж під силу нормалізувати кров’яний тиск, але головна перевага овочу в іншому. Насамперед, в селені – в картоплі потужного антиоксиданту більше, ніж у горіхах та насінні. Незамінний мінерал підтримує щитоподібну залозу та підвищує імунітет. Це повноцінне джерело вуглеводів і клітковини, а за кількістю вітаміну С картопля є втричі багатшою за авокадо.

Риба

У дієті для здорової пам’яті мають бути вітамін D та омега-3 жирні кислоти. Морська риба є джерелом селену, йоду та інших цінних мінеральних речовин. У продукті містяться антиоксиданти, що запобігають серцево-судинним захворюванням, запаленням та злоякісним утворенням. Здоров’я серця підтримають 2 г риб’ячого жиру щодня. Дієтологи радять не перенасичувати меню жирною рибою та включати її в раціон раз-два на тиждень.

Сир

Молочні продукти необхідні для зміцнення кісток. Добова норма кальцію міститься у 200 г сиру, молока чи йогурту. Склянка молока в день оберігає людину від раку товстої кишки. Знежирений сир сам по собі не принесе користі, оскільки жиророзчинні вітаміни А і D з нього не засвоються. Оптимальним варіантом дієтологи називають низькожирову «кисломолочку» із вмістом жиру 2-3%.

Яйця

Іншою корисною добавкою для довголіття є лецитин. Про нестачу будівельного матеріалу клітинних мембран можна судити з розсіяної уваги та утрудненого засвоєння інформації. У зрілі роки курячі яйця мають бути в раціоні двічі на тиждень (не більше двох штук на день). З цим завданням впораються також соя, печінка, пивні дріжджі, арахіс, риба та зернові.

yajczya - Їжа, Здоров'я - 50Plus

Продукти молодості та довголіття

Смачним слід вважати те, що корисно. На думку сучасних дієтологів, половину раціону має становити їжа з грубими волокнами, а цукор, сіль та жири потребують обмеження. Лідерами за вмістом харчових волокон є овес, гречка, дикий рис, сочевиця, нут, горошок, хурма, манго, ананаси та горіхи: ці продукти підтримують здорову мікрофлору в кишечнику.

Цільнозерновий хліб

«Чистильників» знайдемо у борошні грубого помелу, цільному зерні, бобах, зелені, овочах та фруктах. Харчові волокна служать для організму своєрідною щіткою.

Фрукти та ягоди

З віком знижується швидкість метаболізму, а гормональні зміни призводять до дефіциту естрогену. Обидві проблеми вирішують фрукти. В яблуках і ягодах (а також сої та лляному насінні) містяться фітоестрогени. Водночас ці продукти мають протипухлинну дію. Яблуко, слива, смородина, апельсин містять пектин, завдяки чому виводять із організму солі важких металів. Ягоди протистояють старінню за рахунок наявності у складі поліфенолу. Дієтологи називають їх продуктами молодості та закликають включати до щоденного раціону.

Вода

Добова кількість солі в їжі не повинна перевищувати 15 г, але більшість людей «перевиконують» норму втричі. Це призводить до затримки рідини в організмі та шкодить судинам. Компенсувати надлишок солі можна за рахунок п’ятикратного збільшення кількості свіжих овочів у раціоні та подвійного добового споживання води.

Зелень та овочі

Дорослій людині необхідно з’їдати півкілограма овочів на день. В меню треба включати одночасно п’ять різних видів: наприклад, капусту, буряк, моркву, цибулю та часник. Найкориснішими вважаються місцеві сезонні овочі. Вітаміни акумулюються у коренеплодах. У зрізаній зелені за добу втрачається половина корисних компонентів: вживати листовий салат, руколу, базилік, кріп і петрушку краще відразу після збирання. Що більше кольорів представлено на тарілці, тим бадьорішим буде самопочуття. Перець, помідор, кавун мають ендорфінну активність і сприяють гарному настрою, що підтримає життєві сили в будь-якому віці.

Кефір

На Кавказі місцевий кисломолочний продукт тан вважається еліксиром довгожителів. У старості кефір є ще важливішим, аніж у молодості: цей напій оживляє мляве травлення та підвищує гемоглобін. Кефір бореться з гнильними бактеріями і очищає організм від токсинів. При регулярному вживанні кефір продовжує життя на 10-20 років.

salaty hib na stoli - Їжа, Здоров'я - 50Plus

Продукти для молодості шкіри

Здатність деяких мікроелементів протистояти окисленню, живити та розгладжувати зморшки знайшла застосування у косметичному виробництві. Сировиною для дорогих кремів і сироваток стають звичні продукти.

Зернові та бобові

Каші з цільнозернових круп є джерелами рослинного білка, калію та магнію. Ці компоненти корисні тим, що стимулюють вироблення колагену, котрий підтримує пружність епідермісу. А в цільнозерновому хлібі з насінням і горіхами міститься цінний біосорбент – рослинна клітковина. Ефект від зернових та бобових полягає у виведенні шлаків і токсинів, поліпшенні перистальтики та обміну речовин. Знищуючи передумови для пігментації та дерматитів, оздоровчі продукти омолоджують шкіру, роблячи її чистою, міцною та свіжою. Добова доза цільнозернових продуктів – від 300 г.

Яскраві овочі

У гарбузі, жовтому та червоному перці, помідорах та моркві міститься багато бета-каротину. Цей антиоксидант сприяє оновленню клітин шкіри та виробленню пігменту для рівної засмаги – меланіну. Денна норма кольорових овочів – 300 г.

yaskravi ovochi - Їжа, Здоров'я - 50Plus

Сухофрукти, фрукти та ягоди

Утворенню колагену сприяють фруктові кислоти, пектини, вітамін С та клітковина. Все це добро знайдемо в апельсині, грейпфруті, лимоні, ківі, абрикосі, чорній смородині, ожині, чорниці, лохини, малині. Клітковина та пектини також виводять із організму шкідливі шлаки. У сухофруктах містяться магній та калій, які покращують обмін речовин і тонізують шкіру. Денна доза кураги, чорносливу, родзинок – 100 г.

Авокадо

Через високий вміст ефірних олій виділимо цей продукт окремо. В унікальному екзотичному фрукті, що сприятливо впливає на організм в цілому, міститься важливий для шкіри ніацин. Цей елемент є корисним своїми протизапальними можливостями.

Морепродукти

Жирні кислоти омега-3, вітаміни А та D підвищують еластичність шкіри, зміцнюючи клітинні мембрани та покращуючи кровообіг. Їжа від в’ялості, сухості та зморшок – це молюски, оселедець, сардини, скумбрія, лосось. Достатньо споживати 200 г морепродуктів раз на три дні.

Біомолочні продукти

У живому йогурті чи розсільному сирі містяться селен і кальцій, необхідні для підвищення тургору шкіри та зміцнення нігтів. Добова норма сиру середньої жирності (5-9%) –150 г, кефіру або йогурту – 200 мл.

Зелень

Здоров’я шкіри залежить від того, чи часто у вашому раціоні є свіжа столова зелень. Кинза, петрушка, кріп, салат є насиченими фолієвою кислотою, хромом, цинком, міддю, залізом, магнієм, калієм та вітаміном C. Ці елементи захищають шкіру від шкідливих елементів і несприятливого зовнішнього впливу.

Трав’яний чай

Для краси шкіри трав’яні заварки корисні як при внутрішньому вживанні, так і зовнішньому застосуванні, наприклад, для боротьби з темними колами та мішками під очима. Припухлі повіки прийдуть до ладу під впливом таніну, що міститься у чайному листі. Трав’яні збори містять ефірні олії, калій та магній. Ці натуральні тоніки для шкіри із зміцнювальною дією знімають набряки та судинну сітку.

produkty na stoli - Їжа, Здоров'я - 50Plus

Вітаміни проти старіння

Вітаміни групи В сприяють росту волосся, а вітаміни A, D, E, є потужними антиоксидантами. Засіб підтримки молодості – токоферол. При регулярній присутності в раціоні продукти з вітаміном Е реально уповільнюють старіння.

Нерафінована рослинна олія

За вмістом вітамінів А і Е, а також жирних кислот, що впливають на формування клітинних мембран, оливкова олія багаторазово перевершує всі інші. Жирні кислоти сприяють відновленню клітин шкіри та засвоєнню жиророзчинних «вітамінів молодості» А, D, Е.

Горіхи

Це джерело коензиму Q10, що забезпечує харчування та прискорює відновлення клітин. У другій половині життя власне вироблення коензиму знижується, тож доводиться його поповнювати за рахунок продуктів. Водночас горіхи є вмістилищем вітамінів E, А, D.

Лимон

Це засіб збереження еластичності судин впродовж довгих років, адже вітамін С бере участь в утворенні колагену.

syr gorihy - Їжа, Здоров'я - 50Plus

«Молодильна» дієта

Важливо правильно харчуватися хоча б тиждень на місяць і правильно поєднувати продукти в раціоні.

Їстівні «чистильники»

Допомогти організму позбавитися шлаків та токсинів можуть певні харчові комбінації.

  • Роботі лімфатичної системи сприяють імбир, ехінацея, розмарин, щавель.
  • Печінку очищають огірки, яблука, петрушка, календула, артишок, лопух, цибуля, оливкова олія.
  • Вивести зайву рідину можна за допомогою кропиви, естрагону, кульбаби, петрушки, яблук, огірків, кабачків, меду.
  • Очистити кров допомагають ріпчаста цибуля, порей, часник, кульбаба, кропива, ехінацея.
  • Перевіреними проносними та жовчогінними засобами є цитрусові, свіжі фрукти та овочі, лопух, оливкова олія та вода.

Щоб не проводити періодичні чищення «засміченого» організму, варто перейти на натуральну їжу: рослинні та кисломолочні продукти.

travyanyj chaj - Їжа, Здоров'я - 50Plus

Принцип роздільного харчування

При цьому методі можна їсти м’ясо, рибу, молочні продукти, фрукти та овочі, поєднуючи їх так, щоб організм впорався з перетравленням та засвоєнням поживних речовин.

  • Cвіжі фрукти та овочі повинні становити більше половини раціону.
  • Фрукти, з’їдені на порожній шлунок, залишають його вже через 10 хвилин, а якщо ними заїсти м’ясні продукти, це призведе до застою їжі та бродінню у шлунку.
  • На перетравлення білків та вуглеводів потрібні різні умови та час. Вуглеводи перетравлюються швидше, білки – довше.
  • Розщеплення білків відбувається у кислому середовищі, а вуглеводів – у лужному.
  • Білкові продукти (горіхи, насіння, рибу, м’ясо, яйця, баклажани, бобові, гриби) слід вживати у різний час із вуглеводними (солодощами, картоплею, хлібом, крупами): мінімальний інтервал має становити 4 години.
  • Сумісними з білковими та вуглеводними продуктами є нейтральні молочні продукти, тваринні жири, фрукти, овочі та зелень.

Запам’ятайте: при роздільному харчуванні, завдяки швидкому проходженню травним трактом сумісних продуктів, в організмі не відбуваються процеси бродіння і гниття. Скидається вага, зникають шлунково-кишкові захворювання та покращується самопочуття.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU