Нове дослідження команди з Медичного центру Університету Раш у Чикаго довело, що середземноморська дієта зберігає здоров’я мозку, запобігає деменції та втраті пам’яті.
Науковці встановили, що у тканинах мозку прихильників середземноморського раціону виявилося менше характерних ознак хвороби Альцгеймера. А саме – амілоїдних бляшок та нейрофібрилярних клубків.
Люди, які максимально точно дотримувалися правил популярної дієти, мали на 40 відсотків менше шансів отримати критичну кількість цих ознак у тканинах мозку. Йдеться, зокрема, про таку їх кількість, що дає можливість діагностувати хворобу Альцгеймера.
Їжа, що живить роботу мозку
Термін «середземноморська дієта» поширився світом у 1950-х роках. Він означає сукупність харчових звичок, притаманних мешканцям Середземномор’я. Цей стиль харчування передбачає споживання їжі переважно рослинного походження. Левову частку трапез становлять фрукти, овочі, цільнозернові продукти, боби, насіння та трохи горіхів. Особлива увага приділяється оливковій олії першого віджиму. Вершкове масло та інші жири використовуються рідко, якщо взагалі використовуються. Про солодощі та випічку рекомендовано забути.
А основним компонентом середземноморської дієти є риба. Особливо та, що містить найбільше омега-3. Ці ненасичені жирні кислоти якнайкраще стимулюють роботу мозку.
М’ясо в цьому раціоні також є, але його не варто споживати часто. Натомість щоденне меню може включати яйця, м’ясо птиці та молочні продукти. Проте їсти ці продукти потрібно невеликими порціями, розповів сайт CNN.
Нові докази корисності середземноморської дієти
Попередні дослідження не раз доводили важливість середземноморської дієти для покращення здоров’я. Відповідно до них, такий стиль харчування позитивно впливає на роботу серця й судин, зменшує прояви діабету, запобігає втраті кісткової маси, сприяє зниженню зайвої ваги.
Нещодавнє семирічне дослідження вчені присвятили вивченню тканин мозку понад 580 добровольців, які пожертвували своє тіло науці. Науковці зібрали відомості про специфіку їх харчування та отримали дивовижні результати. Виявилося, що мозок тих учасників, котрі віддавали перевагу середземноморській дієті, був у середньому на 18 років молодшим, ніж у решти добровольців. А нейрофібрилярних клубків та амілоїдних бляшок, притаманних хворим на слабоумство, у прихильників середземноморської дієти виявилося значно менше.
І це ще не все. Дослідження показало, що старінню мозку перешкоджає додавання до свого звичного раціону навіть однієї категорії продуктів цієї дієти.
За словами Пуджі Агарвал, провідної авторки дослідження, найбільша користь дієти прихована у листовій зелені. Також дослідниця наголосила на необхідності вживати якнайбільше ягід і цільнозернових продуктів.
Пуджі Агарвал переконана, що надзвичайно важливими для збереження здоров’я мозку є біологічно активні речовини, які містять зелені листові овочі. З-поміж них – вітаміни, мінерали, флавоноїди та каротиноїди, зокрема лютеїн. Як зауважила дослідниця, існує чимало гіпотез стосовно того, чому лютеїн такий корисний для розумової діяльності. Згідно з однією з них, він зменшує окислювальний стрес та запальні процеси в мозку.
Водночас, як констатували автори дослідження, ті добровольці, котрі за життя зловживали випічкою, солодощами, смаженими стравами та фаст-фудом, мали значно більше бляшок та клубків у тканинах мозку. А отже, для його тривалої та справної роботи необхідно обмежити споживання такої їжі.
Фото: pexels.com