Дослідники виявили, що фаворитом серед зимових страв є не пироги і не лазанья. Експерти також з’ясували, що найкомфортніша їжа холодного сезону навіть ситніша, ніж недільна печеня. І це – суп.
У британській дослідницькій агенції Walnut Unlimited стверджують, що тарілка супу є найкращим антистресовим засобом. Виявляється, ця страва має таку саму заспокійливу дію, як обійми коханої людини або кутання в ковдрі. Ба більше: суп розганяє сум навіть краще, ніж тепла ванна або читання гарної книги.
Про що дізналися вчені?
Багато людей охоче з’їдають тарілку гарячого супу, коли на вулиці холодно або під час застуди. Проте науковці забажали виявити, які відчуття супроводжують цей процес.
Команда дослідників Walnut Unlimited показала 49 добровольцям коротке відео, що змусило їх почуватися так, ніби в них був поганий день. У відеоролику йшлося про такі неприємні події, як скасування поїздів, затори на дорогах, жахлива погода та розряджений акумулятор телефону.
Після перегляду дослідники годували кожного учасника супом, паралельно вимірюючи активність його мозку за допомогою 14 електродів, прикріплених до голови.
Результати показали, що під час вживання супу добровольців навідували такі самі приємні відчуття, як від обіймів. Річ у тім, що 6-секундні обійми учасників між собою або з членами родини показали таку саму електричну активність мозку, як за вживання супу.
Наступним етапом дослідження стала демонстрація учасникам відеоролика із супом. Ці кадри спричинили такий самий заспокійливий ефект, як відеоролики, що допомагали добровольцям уявити, як вони ніжаться під ковдрою, вдягають м’які капці, сидять біля багаття чи замріяно гуляють на природі.
Перегляд відео із супом діяв на учасників навіть заспокійливіше, ніж візуалізація торкання домашньої тварини, прийняття теплої ванни або душу, читання книги, перегляду улюбленої телепрограми або потягування чаю з великої чашки.
На третьому етапі дослідження учасникам показали вісім відеороликів про інші антистресові страви. Реакції їхнього мозку засвідчили: суп має таку саму заспокійливу дію, як сосиски з картопляним пюре або сирні тости. Але він є навіть комфортнішим за рибу зі смаженою картоплею або теплий пудинг, розповіло видання Daily Mail.
Що до цього можна додати?
Нейробіолог Енді Маєрс, провідний автор дослідження, пояснив: «З огляду на неврологію комфорт – це потужна реакція. Це стан спокою та легкості, природна протиотрута мозку від стресу та поганого настрою».
Таку емоцію можуть спричиняти продукти, що створюють відчуття безпеки та спокою. Наприклад, суп.
Цікаво, але зимовими днями розігрів супу на плиті здається набагато приємнішим заняттям, ніж приготування їжі з нуля.
У ході недавнього опитування 71 відсоток із 2000 опитаних британців заявили, що, на їхню думку, нині людям дуже потрібна розрада, а майже половина учасників зізналися, що прагнуть розради навіть більше, ніж раніше.
Ще одне опитування, проведене агенцією стратегічного аналізу Opinium, показало: дві третини респондентів вважають їжу важливим джерелом комфорту, а 42 відсотки назвали суп їжею, що дарує комфорт.
Фото: pexels.com