Це лідер серед овочів за вмістом рослинного білка та дієтичних волокон. А наразі в баклажані ще й найніжніша м’якоть – без крупного насіння та гіркоти. Саме час приготувати страву дня…
Баклажани, запечені із сиром
Інгредієнти: баклажани – 2 шт., твердий сир – 100 г, вершкове масло – 20 г, цибуля ріпчаста –1 шт., яйце – 1 шт., молоко – 1 ст. ложка, сметана – 1 ст. ложка, петрушка, панірувальні сухарі, мелений чорний перець, мелений червоний перець.
Щоб баклажани не гірчили, вибираємо молоді плоди, що не повністю дозріли, тобто – без коричневого насіння. Інакше їх доведеться в процесі приготування попередньо вимочувати з сіллю для позбавлення гіркого алкалоїду соланіну. Зробити це можна двома способами: 1) засипаємо сіллю розрізані баклажани, перемішуємо і залишаємо на півгодини пустити сік, з краплями якого вийде гіркота; 2) на такий самий час замочуємо порізані баклажани в сольовому розчині (пропорції води та солі – 1:1).
Баклажани розрізаємо вздовж на половинки, середину виймаємо ложкою і перемішуємо з тертим сиром, панірувальними сухарями та молоком. Збризкуємо маслом, додаємо прянощі, сіль, розмішуємо все з яйцем, подрібненою цибулиною та зеленню петрушки. Наповнюємо цією сумішшю половинки баклажанів і запікаємо у змащеній жиром формі, заливши зверху сметаною. За бажанням, подавати страву можна, притрусивши свіжою зеленню та подрібненим часником.
Лайфхак
Щоб баклажани не розвалилися під час запікання, очищати їх від шкірки та насіння не потрібно. Так збережуться і форма, і корисні речовини, адже саме в шкірці міститься найбільше цінного антоціану насуніна, який оберігає мозкові клітини від руйнувань, спричинених вільними радикалами.