2100 року на 97 відсотків країн чекає катастрофічна недонароджуваність

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Інститут показників та оцінки здоров’я (IHME) Медичної школи Вашингтонського університету (США) оприлюднив дані нового дослідження глобальних коефіцієнтів народжуваності. Так називають середню кількість дітей, народжених у жінки протягом її життя.

За повідомленням дослідників, щоб населення країни не скорочувалося, коефіцієнт народжуваності має сягати принаймні 2,1. Однак дуже мало країн зможуть підтримувати такий рівень народження дітей. Згідно з прогнозом команди, це – Самоа, Сомалі, Тонга, Нігер, Таджикистан і Чад.

А тим часом показники відновлення населення в розвинутих країнах істотно впадуть. Його старіння залишатиметься панівною тенденцією. І це негативно вплине на економіку та соціальну сферу держав.

Як заявили науковці, до 2050 року з шоковою недонароджуваністю стикнуться три чверті країн. А 2100-го її хвиля накриє 97 відсотків країн, розповіло видання IFLScience.

Чим загрожує глобальне падіння народжуваності

Лише за кілька десятиліть структура населення планети може мати геть інший вигляд, адже рівень народжуваності продовжує падати. Внаслідок різкого зниження кількості новонароджених дітей у більшості частин світу спостерігатимуться «приголомшливі соціальні зміни».

При цьому, найімовірніше, світ буде «демографічно розділеним». У той час як рівень народжуваності, згідно з прогнозами, різко впаде в більшості регіонів планети, в багатьох країнах з низькими доходами станеться сплеск народжуваності. Йдеться передусім про країни, що розташовані південніше Сахари.

afrykanski dity - Спосіб життя - 50Plus

«Переважна частина світу боротиметься із серйозними проблемами економічного зростання, пов’язаними зі скороченням робочої сили, а також з піклуванням про населення, що старіє», – сказав професор Штайн Еміль Фоллсет, провідний автор дослідження.

За його словами, «світ одночасно боротиметься з «бебі-бумом» в одних країнах і падінням народжуваності в інших». Якщо, звісно, це скорочення певною мірою не компенсуватиметься за допомогою мудрої соціальної політики.

«Соціальна політика, що передбачає збільшену декретну відпустку, оплачуваний догляд за дітьми, фінансові стимули та додаткові права на працевлаштування, може забезпечити невелике зростання рівня народжуваності», – зауважила докторка Наталія В. Бхаттачарджі, співавторка дослідження. Проте в більшості країн рівень народжуваності залишиться нижчим від рівня відтворення населення. А оскільки воно зменшуватиметься майже у всіх країнах, для підтримки економічного зростання їм необхідно буде покладатися на відкриту імміграцію.

На думку вчених, істотне падіння народжуваності обумовлено здебільшого двома факторами: доступністю сучасних протизаплідних засобів, а також прагненням жінок здобувати освіту та робити кар’єру. Дослідники вважають, що навіть в контексті озвучених проблем не слід нехтувати правами та можливостями жінки, щодо яких у світі був досягнутий неабиякий прогрес.

«Існує цілком реальне занепокоєння тим, що в умовах скорочення чисельності населення деякі країни виправдовуватимуть драконівські заходи, що обмежуватимуть репродуктивні права», – застерегла докторка Бхаттачарджі. На переконання авторів дослідження, країни, де поважають права жінок, з більшою ймовірністю матимуть кращі показники здоров’я та економічного зростання. «Вкрай важливо, щоб жінкам надавалася відповідна підтримка і вони мали стільки дітей, скільки вважають за потрібне, та робили кар’єру», – зазначили вчені.

Результати дослідження опублікував журнал The Lancet.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU