Настрій, енергія та схуднення: що дає інтервальне голодування

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Згідно з новим дослідженням команди Королівського коледжу Лондона, голодування протягом 14 годин на день може помітно покращити настрій, зарядити енергією та посприяти схудненню.

Інтервальним, або переривчастим голодуванням називають режим харчування, за якого приймання їжі чергується з голодним проміжком. Останніми роками ІГ набуло неабиякої популярності через свою простоту та потенційну користь для здоров’я. Серед найпоширеніших схем такого голодування – 16/8, 18/6, 20/4 та 14/10 (де перша цифра відповідає кількості годин голодного періоду, а друга – тривалості харчового вікна). Тож нове дослідження науковці присвітили саме перевагам останньої схеми.

Дослідження, представлене на Європейській конференції з харчування, є частиною найбільшого у своєму роді суспільного наукового проєкту Великої Британії.

Голодне вікно тривалістю 14 годин

Інтервальним чи переривчасте голодуванняЗа схеми 14/10, яку вважають найбільш щадною з-поміж усіх інших, можливість приймати їжу обмежується 10 годинами. Решта 14 годин присвячені власне голодуванню. Наприклад, якщо почати їсти о 9:00, остання трапеза дня має завершитися до 19:00.

Послідовність має значення

Доктор Сара Беррі, співавторка дослідження, наголосила на тому, що схеми слід дотримуватися чітко, день у день, не змінюючи час голодного та ситого вікон. А ще – не переїдати. Саме тоді від інтервального голодування може чекати позитивного ефекту для здоров’я, покращення настрою, підвищення рівня енергії та поступового схуднення.

Як проходило дослідження

Команда залучила до дослідження 37 545 осіб – учасників оздоровчої програми ZOE Health. Протягом першого тижня вони харчувалися за своїм звичним розкладом, розповів сайт Earth.com. А наступними двома тижнями їм запропонували вживати їжу протягом 10 годин з подальшою 14-годинною голодною перервою.

Схуднення

Після цього першого випробування більша кількість добровольців (понад 36 тисяч) вирішили продовжити участь в експерименті.

Цікаво, що до категорії найактивніших учасників здебільшого належали жінки з індексом маси тіла 25,6, середній вік яких становив 60 років. Для цієї групи дієта 14/10 виявилася найбільш корисною.

Значення дослідження

«Вплив їжі на здоров’я залежить не лише від того, що ви їсте, але й від часу споживання їжі, дієтичної поведінки, яка може бути корисною», – зауважила  — сказала докторка Кейт Бермінгем, співавторка роботи.

Результати показали, що нам не потрібно їсти постійно, і що багато людей почуваються ситими та навіть втрачають вагу, якщо обмежують споживання їжі десятигодинним інтервалом, додала вона.

Дослідження пропонує новий погляд на ІГ й свідчить про те, що більш гнучкий підхід до приймання їжі може бути таким саме корисним, як і суворіші дієти. При цьому спостерігається додаткова перевага: такої схеми легше дотримуватися більшості людей.

Користь ІГ для здоров’я

Інтервальне голодування допомагає знизити вагу, зменшивши жирові відкладення.

Також воно поліпшує метаболічне здоров’я. Зокрема, такі показники, як артеріальний тиск, рівень холестерину, інсуліну та цукру в крові.

Користь інтервального голодування

Воно сприяє покращенню здоров’я мозку та потенційно знижує ризик розвитку нейродегенеративних захворювань.

Дослідження на тваринах показали, що ІГ також може збільшувати тривалість життя. Хоча, щоб дізнатися про такий ефект стосовно людей, потрібні додаткові дослідження.

Як це працює

  • Під час інтервального голодування організм перемикається на спалювання жиру для отримання енергії – цей процес відомий як кетоз.
  • ІГ знижує рівень інсуліну, а це сприяє спалюванню жиру.
  • Переривчасте голодування запускає аутофагію – процес, за якого клітини відновлюються та видаляють пошкоджені компоненти.
  • Воно змінює на краще функцію генів, пов’язаних з довголіттям та захистом від хвороб.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU