Фен-шуй: між вітром та водою

Чи може давнє містичне вчення зберегти душевне та фізичне здоров'я сучасній людині?

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Китайський погляд на закони долі та подій представляє гармонію енергій засобом від негараздів та стресу. Чому потрібно «будити Дракона» і як правильна організація простору допомагає пережити екстремальні події? 8 квітня – День фен-шуй, даоської практики символічної організації простору.

Що таке фен-шуй

Назва вчення про гармонію людини і Всесвіту перекладається з китайської як «вітер і вода». В основі теорії гармонійного простору лежать формулювання китайського майстра Ян І, який запропонував методику «пошуку Дракона там, де його виявити найважче». У своїх трьох книгах автор розмірковував про те, що для благополуччя у веденні домашнього господарства потрібен «подих Дракона», і розповідав про місця, де він стає відчутним. Для західного менталітету поняття про «мистецтво пробудити Дракона» та «правила здивування Дракона» були б абстрактним набором слів, якби не знайшлася людина, яка спростила розуміння вчення «для обивателя».

figurka drakona - Спосіб життя - 50Plus

Цим учителем 1986 року став американець Томас Лінь Юй – етнічний китаєць спростив сенс теорії Ян І для своїх учнів до символічного та езотеричного тлумачення. Викладач фен-шуй розділив простір на зони з різним призначенням, припустивши, що розміщення певних предметів у секторах кар’єри, грошей, багатства, любові, дітей тощо дозволяє людині активувати необхідну енергію. Реальна суть вчення відрізняється від його спрощеного тлумачення. Насправді фен-шуй не використовує поняття зон «сім’ї», «багатства», «кохання» чи «здоров’я». Енергетика кожного будинку є унікальною і має розраховуватися індивідуально, за співвідношенням простору (визначається компасом) і часу (вимірюється за допомогою календаря).

tomas lin yuj - Спосіб життя - 50Plus

Експерти наголошують, що «робочий матеріал» фен-шуй – виключно потоки ци: ця фундаментальна категорія в китайській культурі та медицині має визначення «життєвої сили», «енергії», «дихання», «повітря», «пневми», «ефіру». Згідно з китайською філософією, така енергія розподіляється у просторі за законами світобудови. А метою фен-шуй заявлено пошук сприятливих потоків ци та використання цієї енергії на благо людині. Адепти вчення переконані, що фен-шуй допоможе визначити оптимальне місце для розміщення будинку чи поховання.

«Небесне щастя»

Концепція фен-шуй – це визнання проникнення потоків ци крізь ділянки, будинки та кімнати. Подібно до вітру, така енергія пронизує всі об’єкти на своєму шляху: природу, людину і речі. Оскільки вона від людини не залежить, її називають «небесною долею» чи «небесним щастям». Згідно даоської філософії, «небесне щастя» людина або місцина отримують при народженні. «Людське щастя» – це свідомі дії людини: ідеї, вчинки, характер, освіта, заслуги. А «земним щастям» за правилами фен-шуй називаються земні енергопотоки, що впливають на долю людини: здоров’я, стосунки та різні події.

Китайці здавна вірять у цілісність Всесвіту, і фен-шуй для них є наукою існування у гармонії з природною чакрою. Вважається, що вона розходиться тілом дев’ятьма каналами. Використовуючи позитивну енергію природи та нейтралізуючи негативну, фен-шуй ставить за мету покращення здоров’я та відносин із оточуючими. Для гармонізації долі та досягнення щастя правила фен-шуй рекомендують уникати неестетичних меблів, довгих проходів та нефункціональних кутів, бо в таких місцях створюється застій ці. Фен-шуй квартири або будинку полягає в правильному розміщенні дверей, вікон, меблів і необхідних предметів: вони не повинні потрапити в негармонійний потік.

kytayanka prykrashaye kimnatu - Спосіб життя - 50Plus

Наприклад, корекція негативної енергії проводиться за ознакою відсутності активності. Нематеріальну шкідливу енергію не впустити у власну домівку не вдасться. Але можна мінімізувати силу її поганого впливу через зміну місць активної життєдіяльності. Виправити на місці тимчасовий дисбаланс енергії («земне нещастя») можна за допомогою позитивної енергетики людини, яка знаходиться в даному просторі. За умови, що її позитивної енергії вистачить для зміни оточення. Якщо у внутрішньому ресурсі особи такої енергії бракує, її можна почерпнути ззовні: з духовних чи фізичних практик (молитви, акупунктури чи акупресури) і навіть від ресурсних людей.

Правила фен-шуй

Звернення з такою метою до амулетів є спробою персоніфікувати енергію речами: іконами, хрестиками, вервицями, картинами або статуетками Будди. Через амулети люди традиційно приносять у свій будинок благотворну енергію, але класичний фен-шуй квартири не має нічого спільного з сувенірними статуетками, талісманами та амулетами – відносити до вчення фольклорну атрибутику було б неправильно, роз’яснюють китаєзнавці. Китайці використовують неперсоніфіковану систему елементів природи, розрізняючи енергію п’яти стихій: вогню, землі, дерева, води та металу. Класичний фен-шуй складається з елементів різних наук: філософії, астрономії, астрології, математики, фізики, геології.

Наприкінці XIX–початку ХХ століть дві найстаріші школи фен-шуй повністю злилися: т. зв. Школа Форм («Сін Фа») та Школа Компаса («Ліцо Пай»). Спеціалізуючись на розміщенні будівель та могил, перша шукає «лігво Дракона», вивчає рельєф та досліджує ландшафт. Друга – за допомогою складних розрахунків та символів Книги Змін, триграм та гексаграм, аналізує час (сили неба) та простір (сили землі). Принципом цього є відповідність свого типу ци всім напрямам компаса (вісім енергій).

kompas fen shuj 1 - Спосіб життя - 50Plus

У середні віки китайці зберігали правила фен-шуй за умов суворої секретності. Ці знання були доступні лише китайській еліті – аристократам і правителям. Задля збереження влади над тими, хто не мав доступу до таємних знань, імператори платили знавцям фен-шуй добрі гроші за їхні поради, проте карали тих, хто секретну інформацію розголошував. Сьогодні за вказівками фен-шуй живе багато азійських країн. У пошуках успіху за секретами гармонії до майстрів звертаються не лише окремі громадяни Сінгапуру, Гонконгу чи Тайваню, а навіть поважні корпорації. Починає відроджуватися фен-шуй після офіційних гонінь навіть у комуністичному Китаї.

Фен-шуй будинку

У житлі та офісах щораз частіше розставляють меблі за законами енергообміну. За правилами фен-шуй простір організовується таким чином, щоб стимулювати приплив позитивної енергії та позбавлятися енергії негативної.

Вітальня

У центрі основної кімнати, де концентрується енергетика всіх членів родини та гостей, за законами фен-шуй зазвичай розміщують стіл без кутів (круглий або овальний), а навколо нього – диван, крісла або стільці. Розміщення меблів під стінами за паралельними напрямками вважається неправильним: не слід ставити телевізор під однією стіною, а диван розміщувати під іншою. Для телевізора необхідно передбачити спеціальну тумбу або підвісний пристрій на стіну, тільки не по сусідству з вікном чи дверима.

kruglyj stil - Спосіб життя - 50Plus

Спальня

У кімнаті для сну мають бути лише необхідні предмети меблів, і особливу увагу фен-шуй приділяє ліжку. Воно нехай буде обов’язково на ніжках. Простір під спальним місцем та по обидва боки від ліжка потрібно залишити вільним. Не можна ставити ліжко навпроти дверей, натомість лежача людина має бачити двері. Ліжко не повинно відображатись у дзеркалі, інакше люстро витягне з вас енергію. Недоречними у спальні будуть комп’ютер, телевізор, кімнатні рослини та яскраві зображення на стінах.

lizhko - Спосіб життя - 50Plus

Кухня

Обідній стіл за правилами фен-шуй має бути круглим або овальним, а мийка не повинна бути поруч із плитою: вогонь і вода – несумісні енергії, вони перебувають у вічному протистоянні. Плита встановлюється у південно-східному сегменті приміщення, а мийка – у північно-східному секторі. Холодильник не варто ставити поряд із плитою. Його місце – на кухні, а не в коридорі.

kuhnya - Спосіб життя - 50Plus

Дитяча кімната

Відповідно до загальних рекомендацій фен-шуй, це приміщення не повинно бути біля входу в житло, поряд із санвузлом, коморою та кухнею. Якщо немає можливості зробити все за правилами, двері дитячої кімнати потрібно тримати закритими. Дитячу розміщують у східній частині квартири. Спальне місце краще організувати поряд із вікном. Правила фен-шуй не вітають двоярусні ліжка. Ігрову зону потрібно відокремити візуальним кордоном (за допомогою меблів чи кольору стін). Письмовий стіл розміщують біля входу до кімнати, але не навпроти дверей.

dytyacha kimnata - Спосіб життя - 50Plus

Фен-шуй  це творчість

Основні правила фен-шуй квартири:

  •  що менше розмір приміщення, то менше в ньому має бути предметів меблів;
  •  розміщення меблів треба починати з габаритних предметів: ліжок та диванів;
  •  навпроти входу не розміщуйте дзеркал;
  •  дзеркало в передпокої розташуйте біля дверей;
  •  всі предмети меблів повинні розташовуватися на ніжках, щоб перебувати за 15-20 см від підлоги;
  •  високі шафи розміщуються вздовж стін;
  •  гострі кути прикриваються іншими меблями, але не спальними та сидячими місцями;
  •  предмети, що довго не використовуються, треба прибирати чи ховати подалі;
  •  над спальним та сидячим місцем не має бути полиць та балок на стелі;
  •  у житлі треба підтримувати лад (особливо чистота є важливою для вікон).

І хоча підтверджень реальності містичних концепцій фен-шуй, як і раніше, немає, а наукова спільнота вважає це вчення псевдонаукою, багатьом людям така гра уяви подобається тим, що дозволяє творчо підходити до облаштування навколишнього простору.

Дбаючи про досягнення гармонії накопиченням сприятливої енергії шень-ци («дихання задоволеного Дракона»), ми покращуємо собі настрій думками про благополуччя. Психологи констатують, що шень-ци знімає стрес, зберігаючи здоров’я тіла та душі в екстремальній ситуації. Достатня кількість позитивної енергії дозволяє легко пристосуватися до змін і протриматися в складних умовах до кращих часів.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.