Імовірно, на вашій кухні є безліч речей, які на перший погляд здаються чистими, але насправді можуть бути справжнім джерелом мікробів. Як часто потрібно замінювати кухонні рушники та чи дійсно слід відбілювати раковину частіше одного разу на місяць? Експертка надає відповіді на ці та інші питання у своїх рекомендаціях щодо догляду за кухнею.
Ручки та кнопки
Кнопки та циферблати на кухонній техніці можуть стати джерелом мікробів. Але, як зазначає експертка з контенту про прибирання Даніель Мейсон, люди часто нехтують їхнім прибиранням, бо не вважають це важливим.
Цього не слід робити, адже при роботі з сирим м’ясом та харчовими продуктами надзвичайно важливо підтримувати в чистоті ці місця через перехресне забруднення. Тому ручки, кнопки та циферблати кухонної техніки завжди слід дезінфікувати ганчіркою, яка вбиває бактерії.
Ганчірки для очищення бруду
Пані Мейсон каже, що речі для очищення самі повинні бути чистими. Саме тому вона завжди щовечора змочує у відбілювачі ганчірки для прибирання, залишаючи їх у розчині на ніч.
За словами пані Мейсон журналістам видання Daily Mail, це дає змогу вранці почати новий процес без бактерій. До того ж слід замінювати тканини для очищення кожні 2 тижні, але при цьому завжди відбілювати їх щовечора.
Губки на кухні
Пані Мейсон наголошує, що губки негігієнічні, оскільки постійно вологі та можуть переносити кишкову паличку. За словами експертки, навіть якщо помістити їх у мікрохвильову піч, то це не вб’є усі мікроби. Тому краще за все уникати використання губок, де це можливо.
Кухонні рушники
Як зазначає пані Мейсон, слід мати по одному рушнику на кожен день тижня, оскільки вони містять забагато бактерій і мікробів, які поширюються по кухні. Якщо ви сушите каструлі та сковорідки, а потім витираєте свої поверхні, це недобре.
Обробні дошки
Ці кухонні аксесуари (особливо дерев’яні) можуть бути притулком для бактерій. Тому пані Мейсон радить мати дошки різного кольору для різних видів їжі, окремо для м’яса, фруктів та інших продуктів.
Також експертка зазначає, що краще за все мити їх у посудомийній машині, бо через високу температуру обробки можна позбутися всіх мікробів. Інший варіант – закип’ятити воду у чайнику, залити нею обробні дошки та залишити так на деякий час. Проте краще за все взагалі уникати дерев’яних дощок, оскільки такі методи обробки шкодять їм.
Кухонна мийка
За словами експертки, це справжній розмножувач бактерій та бруду. У зоні сантехніки, знайденій під раковинами, виявлено мікробні спільноти, які можуть спричинити серйозні захворювання.
За словами пані Мейсон, вона ніколи не миє руки у раковині та не виливає до неї брудну воду, і рекомендує дотримуватися цих правил усім. Кухонну мийку завжди слід тримати у чистоті та не допускати її перехресного забруднення.
Як очищати внутрішню частину раковини та каналізації?
Харчова сода та оцет – найкращий спосіб очистити раковину. Також можна відбілювати її, але слід бути обережними з відбілювачем, оскільки він може залишитися на дні раковини.
Пані Мейсон рекомендує чистити цю частину кухні щодня. Труби та шафи навколо раковини можуть спричинити проблеми з гризунами. Щоб запобігти проникненню останніх, слід закривати невеликі щілини.
Холодильники
Експертка рекомендує проводити глибоке очищення холодильника кожні 2 місяці. Звичайне прибирання – протирання полиць – слід проводити через день з мильною водою.
Це дуже важливо, адже холодильник може бути розсадником сальмонели, кишкової палички та інших бактерій. Проти будь-яких неприємних запахів пані Мейсон рекомендує використовувати харчову соду, яка поглинає їх.
Контейнери для сміття та відходів
Ці місця можуть бути справжнім розсадником мікробів. Тому слід тримати сміттєві баки якомога далі від дому, і спорожнювати їх, щойно вони заповняться.
Пані Мейсон додає, що не тримає відро для сміття на кухні. Вона використовує пакет і виносить його до кінця дня. Тим, хто використовує відро для сміття, пані Мейсон радить обов’язково його мити гарячою водою.
Фото: unsplash.com, pixabay.com