Запори шкодять здоров’ю серця

Автори нового дослідження нагадали: те, що відбувається в кишківнику людини, зазвичай має істотний вплив на весь її організм.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Дослідження науковців з Університету Монаша (Австралія) показало: таке банальне явище як запор є недооціненим фактором ризику серцево-судинних захворювань, як-от серцева недостатність, інфаркт та інсульт.

Про що дізналися вчені?

Запор є одним із найпоширеніших розладів шлунково-кишкового тракту. На нього страждають близько 14 відсотків населення світу. Попередні дослідження показали, що графік дефекації людини тісно пов’язаний із загальним станом її здоров’я.

Нещодавно австралійські вчені проаналізували дані про стан здоров’я більш як 400 000 осіб з Британського біобанку (United Kingdom BioBank). Дослідники виявили, що люди із запорами вдвічі-втричі частіше страждають від серйозних серцевих захворювань, ніж ті, хто не стикається (або стикається зрідка) із цим розладом.

А високий кров’яний тиск у тих, для кого запор є проблемою, схоже, лише посилює небезпеку. В тих учасників дослідження, котрі одночасно страждали на гіпертонію та запори, ймовірність інфаркту виявилася на 34 відсотки вищою.

«Традиційні фактори ризику серцево-судинних захворювань, такі як високий кров’яний тиск, ожиріння та куріння, давно визнані основними причинами серцевих захворювань. Однак ці фактори не повністю пояснюють виникнення серйозних серцевих подій», – зауважила професорка біомедицини Франсін Маркес, провідна авторка роботи.

Тому вона та її колеги вдалися до вивчення потенційної ролі запору як додаткового фактора ризику, І, зрештою, отримали вельми тривожні результати, повідомило видання Science Alert.

Фахівчиня з обчислювальної біології та геномної медицини Летісія Камарго Тарварес, співавторка дослідження, повідомила: команда ​​виявила істотні генетичні кореляції між запорами та різними формами несприятливих серцево-судинних подій.

чоловік тримається за серце

Попереду нові дослідження

Останніми роками здоров’я кишківника стало ключовим аспектом персоналізованої медицини, пов’язаним із серцем та мозком.

Науковцям з Університету Монаша необхідні подальші дослідження, що допоможуть зрозуміти, як хронічний запор може вплинути на серцево-судинну систему у довгостроковій перспективі.

«Ці результати свідчать, що значна частина населення може наражатися на підвищений ризик серцево-судинних захворювань через проблеми зі здоров’ям кишківника», – резюмувала професорка Маркес.

Результати дослідження опублікувало видання American Journal of Physiology-Heart and Circulatory Physiology.

кішківник

Фатальна проблема Елвіса

Мабуть, найвідомішим прикладом потенційно небезпечних наслідків хронічного запору є Елвіс Преслі. Страждаючи на нього, співак помер 1977-го у віці 42 років від інфаркту.

Хоча смерть Елвіса досі огорнута таємницею, і, швидше за все, свою згубну роль в його кончині зіграло також зловживання наркотиками, не слід забувати, що його мучили постійні запори. Ймовірно, їх спричиняли неправильне харчування та приймання знеболювальних.

Деякі експерти, зокрема особистий лікар короля рок-н-ролу, припускали, що боротьба Елвіса із запором призвела до підвищення артеріального тиску та частоти серцевих скорочень до небезпечного рівня.

Кореляція запору та серцевих недугів передбачає генетичний компонент, кажуть медики. Дочка Елвіса – Ліза Марі Преслі – померла у віці 54 років від зупинки серця. А спричинила її непрохідність тонкого кишківника, тобто часткова або повна закупорка його нижнього відділу.

Фото: pexels.com, pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU