Кулінарний тренд: рецепти із зеленими помідорами

Приготування страв із незрілих плодів стало гастрономічним мейнстримом – модний напрямок у сучасному харчуванні має дієтичну вагу, адже вирішує завдання збереження хлорофілу.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Креативні ресторатори по всьому світу підхопили традицію близькосхідної та південноазіатської кухні використовувати у їжу недозрілі овочі та фрукти. В основі таких новацій лежить турбота про здоров’я. Зелені плоди зберігають хлорофіл, який при дозріванні перетворився б на цукор. Крім того, пігментовані овочі та фрукти дедалі частіше стають проблемою для алергіків. Через це дитяче та дієтичне харчування виробляється із зелених плодів, а в авторській кухні фігурують свіжі та мариновані незрілі плоди у різних комбінаціях. Серед таких рецептів – популярні сети із зелених манго та папаї, десерти з незрілих фініків і слив, мигдалю чи бананів, полуниці та чорниці. Навіть вино вже виробляють із недозрілого винограду. А найдоступнішим сезонним використанням незрілих плодів є рецепти із зеленими помідорами. З того, що не встигне у жовтні почервоніти, можна зробити корисні заготовки на зиму.

Зелені помідори по-грузинськи

Цю пікантну закуску за класичним рецептом можна подати і до м’яса, і до смаженої картоплі. Кількість складників зазначено на дволітрову банку.

Інгредієнти: зелені помідори (однакового розміру) – 1,5 кг; часник – 2 головки; петрушка або кінза (можна навпіл) – пучок; перець чилі – половина стручка; вода – 1 л; сіль – 2 ст. ложки; цукор – 1 ст. ложка.

Кожен помідор надрізаємо хрестом (майже наскрізь). Зелень, перець та часник подрібнюємо і перемішуємо. Начиняємо цією сумішшю помідори. Укладаємо овочі в підготовлені банки і заливаємо охолодженим розсолом із води, солі та цукру.

Накриваємо капроновою кришкою і витримуємо три дні за кімнатної температури (на другий день доливаємо розсіл, якщо він не повністю покриватиме томати після просочування плодів), після чого ставимо банку в прохолодне місце.

На десятий день соління за класичним рецептом буде готове. Фаршировані помідори виходять щільними, а гострота перцю є гармонійним доповненням до базового кисло-солодкого смаку.

Зелені помідори по-грузинськи

Мариновані зелені помідори з часником без оцту

Кількість води та спецій розрахована на кілограм томатів. Маринувати незрілі помідори за цим рецептом можна у посуді будь-якого об’єму.

Інгредієнти: зелені помідори – 1 кг; часник (подрібнений) – 2 ст. ложки; вода – 2 л; лавровий лист – 4 шт.; цукор – 4 ст. ложки; сіль – 2 ст. ложки.

Кожен помідор проколюємо зубочисткою. Змішуємо в каструлі воду з цукром і сіллю, додаємо подрібнений часник і лавровий лист (кілька штук). Ставимо каструлю на вогонь, доводимо до кипіння і кип’ятимо дві хвилини.

Заливаємо гарячим маринадом (без лаврового листа) томати в банках і через 15 хвилин виливаємо маринад назад в каструлю для повторного кип’ятіння. Вдруге закипілий маринад заливаємо з лавровим листом у банки і закочуємо.

Мариновані зелені помідори

Гострі зелені помідори на зиму

Рецепт розрахований на дві банки ємністю по 0,5 л.

Інгредієнти: зелені помідори – ½ кг; вода – ½ л; перець чилі – 1 шт.; часник – 2 зубчики; кріп та петрушка – по 2 гілочки; чорний перець – 6 горошин; запашний перець – 4 горошини; лавровий лист – 2 шт.; оцет 9% – 2 ст. ложки; сіль – 2 ст. ложки; цукор – 1 ст. ложки.

Усі компоненти складаємо у дві простерилізовані півлітрові банки. Заливаємо окропом. Через 15 хвилин зливаємо розсіл назад у каструлю, повторно кип’ятимо і знову заливаємо в банки, закручуючи їх кришками. Просолюються зелені помідори протягом двох місяців, тож до зими будуть готові.

Мариновані зелені помідори (2)

Салат із солоних зелених помідорів

Коли соління будуть готові, скористайтеся рецептом смачного салату до осіннього та зимового столу.

Інгредієнти: солоні зелені томати – 2 шт.; цибуля ріпчаста – 1 шт; оливкова олія – ​​1 ст. ложка; мелений чорний перець – на кінчику ножа.

Нарізаємо солоні зелені помідори та свіжий червоний помідор. Подрібнюємо цибулину. Змішуємо всі овочі, приправивши оливковою олією та меленим чорним перцем.

Салат із солоних зелених помідорів

Аджика із зелених помідорів

Варену аджику потрібно готувати без часнику, тоді як сиру обов’язково треба робити з часником.

Інгредієнти: зелені помідори – 2 кг; гострий перець – 200 г; петрушка – пучок; суха аджика (в запашну суміш спецій входять пекучий перець, червоний солодкий перець, сушений часник та сіль) – 1 ст. ложка; сіль – 1 ст. ложка; рослинна олія – ​​70 г; оцет – 50 г; цукор – 1/3 склянки; чорний мелений перець – щіпка; хмелі-сунелі – щіпка.

Очищений від насіння гострий перець пропускаємо через м’ясорубку і додаємо в каструлю з подрібненими зеленими помідорами та петрушкою. Туди ж наливаємо олію та оцет. Засипаємо цукор, сіль, суху аджику, чорний мелений перець та хмелі-сунелі.

Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і варимо 30 хвилин після закипання. Відразу після зняття з вогню готову аджику розкладаємо у стерильні баночки та закручуємо.

Аджика із зелених помідорів

Сира аджика із зелених томатів

Наявність у рецепті часнику та хрону замінює процес варіння.

Інгредієнти: зелені помідори – 3 кг; пекучий перець – 100 г; хрін – 100 г; кріп –100 г; часник – 200 г; сіль – 1 ст. ложка; цукор – 1 ч. ложка.

Овочі та зелень пропускаємо через м’ясорубку, змішуємо, додаємо сіль та цукор. Розмішуємо, розкладаємо в стерильні банки та закочуємо.

Сира аджика із зелених томатів

Зелене томатне варення на зиму

Використовуємо дрібні незрілі томати світло-зеленого кольору.

Інгредієнти: зелені помідори – 1 кг; цукор – 1 кг; вода – 250 мл; лимон – 1 шт.

Вимиті та обсушені зелені помідори чистимо від насіння та плодоніжок. Розрізаємо плоди на вісім шматочків.

Наливаємо в каструлю склянку води і розчиняємо в ній цукор. Ставимо на вогонь і варимо до закипання. У киплячий сироп висипаємо порізані помідори та варимо впродовж десяти хвилин. Знімаємо з вогню й остуджуємо, а потім знову ставимо на вогонь і кип’ятимо десять хвилин.

Повторюємо процедуру уварювання ще раз, додавши в помідорний сироп лимонний сік та натерту цедру. Розкладаємо томатне варення по стерильних банках і закочуємо.

Зелене томатне варення

Смажені зелені помідори

Страва з американської кухні є корисною закускою, швидкою в приготуванні.

Інгредієнти: зелені помідори – 4 шт.; яйце – 1 шт.; молоко – 1/3 склянки; соус табаско – 1 ст. ложка; борошно або панірувальні сухарі – ½ склянки; розтоплене вершкове масло – 2 ст. ложки; чорний перець і сіль – по щіпці.

Нарізаємо томати шматочками. Збиваємо в мисці яйце з молоком, соусом табаско, чорним перцем та сіллю. Вмочуємо помідори в підготовлений кляр і обвалюємо в паніровці (обсипаємо сухарями або борошном).

Розтоплюємо у сковороді вершкове масло. Обсмажуємо шматочки томатів по дві хвилини з різних боків. Можна ще більше спростити рецепт – обсмажити зелені помідори, обвалявши у борошні.

Смажені зелені помідори

Тож не залишайте на городі жодного плоду: вправна господиня дасть лад усьому вирощеному!

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.