Лише шість хвилин інтенсивних вправ захистять мозок від старіння

Тренування впродовж короткого часу стимулює виробництво BDNF (нейротрофічний фактор), що зберігає здоров’я мозку та гальмує вікові порушення когнітивних функцій.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Так вважають дослідники з Університету Отаго (Нова Зеландія). Неврологи та фізіологи різних країн і раніше робили чимало відкриттів щодо корисного впливу фізичних вправ на розумову діяльність. Науковці наголошували на тому, що тренування сприяють покращенню пам’яті та концентрації уваги, запобігають численним хворобам мозку, зокрема, віковим.

Автори нового дослідження подивилися на проблему під новим кутом та зробили доволі несподівані висновки.

Диво-молекула для здоров’я мозку

Команда з’ясувала, що для кращого функціонування мозку достатньо лише шести хвилин високоінтенсивних фізичних вправ. Саме за таких умов у ньому виробляється ключовий білок, що стимулює та підтримує розвиток нейронів: BDNF, або нейротрофічний фактор головного мозку. Ця молекула відіграє важливу роль у формуванні, функціонуванні та виживанні мозкових клітин, а також гальмує розвиток  нейродегенеративних розладів, таких як хвороба Альцгеймера. Чарівний білок BDNF також сприяє розвитку нових сигнальних шляхів та нейронних зв’язків, розповіло видання Science Alert.

Як зазначив фізіолог-еколог Тревіс Гіббонс, провідний автор дослідження, раніше вченим бракувало знань стосовно немедикаментозних, природних засобів для збільшення BDNF. Тому висновки з нової наукової праці надзвичайно важливі. Зокрема й тому, що можуть допомогти здоровому старінню людей.

Літня жінка робить вправи у тренажерному залі.

Про що дізналися вчені

Команда новозеландських науковців залучила до експериментів 12 фізично активних добровольців віком від 18 до 56 років. Вони взяли участь у трьох тестових навантаженнях різного ступеня інтенсивності: 20 годин голодування, 90 хвилин неквапливої їзди на велосипеді та 6 хвилин дуже енергійної їзди на велосипеді.

Дослідники мали встановити, під час яких із цих тестів білок BDNF генерується найактивніше.

Як стало відомо, найкращі результати з огляду на виробництво білка BDNF були зафіксовані внаслідок шестихвилинних високоінтенсивних тренувань. Саме під час цих тестів рівень BDNF у крові добровольців значно підвищився: в чотири-п’ять разів. Тоді як після неінтенсивних вправ та голодування істотного вироблення цього білка не було помічено.

Чому так відбувається? Це запитання, на яке науковці дадуть відповідь у своїх подальших дослідженнях.

Наразі найважливіше те, що нетривалі високоінтенсивні вправи можна використовувати як зручний та недорогий спосіб підтримки здоров’я мозку.

Попереду ще багато відкриттів

Незабаром команда додасть до переліку тестів ще більше експериментів. Науковці, приміром, бажають дізнатися, як на рівень BDNF вплине триденне голодування. Вони також вивчатимуть ефект вироблення цього білка внаслідок комбінування голодування та інтенсивних вправ. Як зауважив Тревіс Гіббонс, особливо цікаво поспостерігати вплив тренувань на генерування BDNF на початку голодування.

Головне, на його думку, що тепер дослідники мають докази зв’язку високоінтенсивних короткочасних тренувань з поліпшенням когнітивних здібностей. І цілком ймовірно, попереду ще багато відкриттів.

Як додала його колега Кейт Томас, стає дедалі очевиднішим, що фізичні навантаження корисні для здоров’я мозку на всіх етапах життя. А нове дослідження показало, яку роль в цьому можуть відіграти активні нетривалі вправи. На щастя, вправи широко доступні.

Результати дослідження опублікувало видання Journal of Physiology.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU