Чи буде метавсесвіт таким популярним, як смартфон?

Поки знавці сперечаються про те, що таке метавсесвіт, та про роль метавсесвіту в нашому житті, він невпинно завойовує нові позиції.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Нагадаємо, що метавсесвітом (англ. – metaverse) називають мережу віртуальних світів, в якому люди (їх аватари) можуть взаємодіяти між собою та із цифровими об’єктами за допомогою технологій віртуальної реальності.

Для людей, дотичних до розвитку цифрових технологій, метавсесвіт є темою номер один. Та поки знавці продовжують сперечатися про роль метавсесвіту в нашому житті, він невпинно завойовує нові позиції.

У майбутнє, в якому метавсесвіт стане частиною нашого повсякденного життя, зазирнули й учасники нещодавнього Всесвітнього економічного форуму в Давосі. Під час однієї з дискусій Кріс Кокс, директор з продуктів компанії Meta Platforms, навіть заявив, що одного разу метавсесвіт стане таким незамінним, яким нині є смартфон.

Кріс Кокс повідомив, що протягом останніх восьми років компанія створювала продукти для платформи віртуальної реальності (VR). Вони «доступні, зручні у використанні та досить вражаючі». Їх можна застосовувати в різних галузях: ігри, фітнес, промисловий дизайн, медицина, соціальні зв’язки тощо. Крім власне платформи VR, розробники також працюють над доповненою реальністю (AR). За словами Кокса, для неї створюють надзвичайно «просунуті» інструменти. Приміром, легкі та зручні AR-окуляри, які стануть частиною нашого повсякденного життя, розповіло видання Designboom.

Попри наміри розробників, є чимало скептиків, котрі не поділяють думки щодо незабарної тотальної популярності метавсесвіту. Недавній обвал акцій Meta та зниження продажів у сфері VR свідчать про не дуже активне просування мережі віртуальних світів. Проте відданий метавсесвіту засновник Meta Марк Цукерберг дивиться в майбутнє metaverse з оптимізмом.

Метавсесвіт, гарнітура

Грандіозна цифрова подоба реального світу

Аналітики, які сперечаються про цифрові інновації, закликають подивитися на метавсесвіт комплексно та глибоко, аби побачити його плюси та мінуси.

Холлі Нільсен, письменниця, наративна дизайнерка та експертка з ігор (Лондон), демонструє суперечливе ставлення до метавсесвіту. Як пише Нільсен, цифрові простори, придумані технологічними компаніями, пригнічують.

На її думку, однозначно сказати, що таке метавсесвіт, не так вже й просто. Це новий вид Інтернету? Відеогра? Віртуальний досвід? Згідно з одним з основних тлумачень, йдеться про віртуальний світ, який постійно функціонує поряд з реальним світом, онлайн-простір, що існує незалежно від нашої присутності.

Зрозуміло одне: великий задум ґрунтується на ідеї отримання грандіозної цифрової подоби реального світу.

Основна проблема, на думку експертки, полягає в тому, що термін «метавсесвіт» стосується не однієї конкретної технології. Йдеться, швидше, про «громіздкий, розпливчастий набір здебільшого спекулятивних ідей щодо взаємодії з технологіями майбутнього», вважає вона.

Прихильники метавсесвіту виправдовують «відсутність узгодженості» тим, що metaverse все ще перебуває в процесі створення. Хоча у його маркетинг уже вкладено багато грошей. Meta, що є найпомітнішим потенційним бенефіціаром метавсесвіту, далеко не єдина компанія, яка очікує прибутків від нього. Є й інші солідні гравці ринку, що налаштовані на збагачення завдяки платформі віртуальної реальності.

Тож метавсесвіт, що видається цифровим еквівалентом величезних порожніх міст, люб’язно запрошує користувачів витрачати свої гроші.

Аватар у метавсесвіті

Метавсесвіт – це естетика спілкування та свобода самовираження

Називаючи віртуальну платформу майбутнього «цифровим торговим центром», Нільсен знаходить й оптимістичні фарби для виправдання метавсесвіту.

Узяти бодай проблему браку місця. Багато хто стикається з кризою простору через оренду житла, неможливість купити власну нерухомість та фінансову нестабільність. Нерідко людям бракує й громадських просторів, в яких можна поспілкуватися, не витрачаючи при цьому додаткові гроші, пише видання Dezeen.

Особливо ця проблема знайома молодим людям. Їм часто не рекомендують перебувати в публічних місцях, таких як парки та дитячі майданчики.

Як зазначає Холлі Нільсен, в онлайн-просторах є очевидні небезпеки та недоліки, але є й безперечні позитивні сторони. Зокрема, естетична привабливість, краса інтер’єрів та екстер’єрів.

Окрім того, доступний для відвідування метавсесвіт може забезпечити почуття спільності, свободу самовираження та соціалізацію.

Він дає змогу подолати обмеження, з якими мешканці планети стикаються в реальності. Приміром, дарує просте пересування навколишнім середовищем або миттєве переміщення до географічно віддалених просторів та спільнот, що не є можливим у фізичному світі.

Метавсесвіт, руїни міста

Фото: Mark Zuckerberg

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU