Менше часу на соцмережі – міцніше психіка

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Вчені довели, що соцмережі мають вплив на психічне здоров’я їх користувачів. Студенти, які під час експерименту зменшили перебування на сайтах до 30 хвилин на день, виявилися менш схильними до депресії.

Як відбувалося дослідження?

На участь в експерименті погодилося 230 студентів у віці 22 років, близько 70% з яких становили жінки. Всі учасники мали у наявності смартфон та користувалися популярними додатками.

Перед початком експерименту студенти надали дослідникам інформацію, скільки часу вони щодня проводять в соцмережах. Крім того, всі учасники вказували, як довго зазвичай користуються різними додатками.

За результатами проведеного опитування вчені з’ясували, що звичайний час користування соціальними мережами в середньому складав 195 хвилин на день. Найпоширенішим додатком за середньою тривалістю використання був TikTok – приблизно 95 хвилин на день.

Наступна трійця складалася таким чином: YouTube – 87 хвилин, Snapchat – 80 хвилин і Facebook – 59 хвилин. Найнижчу частину рейтингу займав Instagram – лише 57 хвилин на день.

Приблизно половину учасників попросили обмежити використання соцмереж. У ході дослідження вони повинні були скоротити час на користування додатками приблизно з 3-х годин до пів години на день (тобто на 85%). Решта учасників мала поводитися як зазвичай.

Під час експерименту студенти щодня отримували електронною поштою нагадування про обмеження. Також вони щодня надавали звіт про час користування соцмережами.

divchyna stoyit spynoyu - Психологія - 50Plus

Зв’язок між психічним здоров’ям та користуванням соцмережами

Ще до цього дослідження та після нього вчені провели низку тестів, щоб вимірити рівень тривоги, депресії, самотності та страху втрати серед учасників. Студентів також попросили заповнити опитування, щоб дізнатися про «ефект позитивності» або схильності до відчуття позитивних емоцій.

Опитування на початку дослідження показало, що багато його учасників мали клінічні значущі симптоми тривоги та депресії. Проте після зменшення часу використання соцмереж до 30 хвилин на день ці показники значно покращилися. Студенти, які виконували завдані обмеження, наприкінці експерименту мали значне покращення рівня депресії, тривоги та самотності.

Тобто дослідження довело, що використання соцмереж лише 30 хвилин на день зменшує ймовірність проблем з психічним здоров’ям. Це дуже важливо, особливо на тлі зростання рівня тривоги та депресії серед молоді до 44%, що відбувається останнім часом.

soczmerezhi - Психологія - 50Plus

Самоконтроль також має значення

Також дослідники спостерігали зростання частки людей, які відчули «ефект позитивності». Вчені припускають, що молодь відчувала гордість за себе саме через те, що мала змогу краще контролювати свій час та використання своїх соцмереж.

Докторка Елла Фолхабер, експертка із взаємодії людини з комп’ютером, яка керувала дослідженням, зазначає, що не очікувала покращення самопочуття у всіх учасників. На тих, хто не зменшував час користування додатками, впливало надсилання щоденних нагадувань щодо експерименту. Це також мотивувало людей змінити поведінку та покращити свої звички щодо соцмереж.

За результатами дослідження випливає, що не обов’язково бути ідеальним. Значно важливіше докладати зусиль. Як зазначає виданню Daily Mail пані Фолхабер, самообмеження та увага до розподілу часу можуть бути більш значущі для здоров’я, ніж пів години використання додатків на день.

Загалом дослідження було спостережним і не могло точно визначити, чому обмеження використання соцмереж покращило самопочуття учасників. Але дослідники припускають, що це може бути пов’язаним із можливістю учасників самостійно контролювати час використання мобільних додатків.

Крім того, не можна напевно визначити, якою мірою результати дослідження були наслідком самоконтролю чи обмеження використання. Однак, варто зазначити, що навіть не відмовляючись від користування соцмережами, можна зменшити негативне психологічне самопочуття, самостійно керуючи затратами часу на них.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU