Без тріску та стогону: як з віком вставати без болю

FacebookTwitterLinkedinTelegram

На жаль, з віком люди стають менш гнучкими. Існує навіть клінічний тест під назвою «Сісти, щоб встати». Він вимірює здатність вставати зі стільця та широко використовується для перевірки фізичних функцій і скринінгу людей похилого віку, яким загрожує падіння та слабкість.

Чому з віком важче вставати?

Існує чимало причин, чому з віком стає все важче вставати. Вважається, що сухожилля у людей похилого віку стають щільнішими навколо суглобів, а хрящ між суглобами руйнується. Також спостерігається загальне погіршення стану зв’язок і зменшення рідини в суглобі разом із напруженням м’язів, що його оточують.

М’язова маса з віком також зменшується, особливо у чотириголових м’язів (навколо передньої частини стегон). Саме з ними пов’язана здатність вставати зі стільця.

Як боротися з погіршенням стану суглобів та м’язів?

Добра новина полягає у тому, що ці зміни можуть уповільнюватися. Вважається, що регулярна фізична активність уповільнює погіршення гнучкості з віком. Також завдяки цьому покращується щільність кісток, здоров’я серцево-судинної системи та психічний стан.

Як боротися з погіршенням стану суглобівДослідження показали, що фізично активні люди можуть досягати більшого діапазону рухів, ніж ті, хто веде сидячий спосіб життя. Це ствердження актуальне навіть для людей похилого віку.

Їм рекомендують займатися діяльністю, яка покращує силу, рівновагу та гнучкість, принаймні двічі на тиждень. Також зрілим людям потрібно мати принаймні 150 хвилин помірної інтенсивності на тиждень або 75 хвилин – у випадку інтенсивної активності.

Розтяжка та дієта також допоможуть

Як зазначає Sciencefocus, крім регулярних тренувань, важливо правильно розтягуватися. Йога – чудовий спосіб з цією метою, якщо є можливість впоратися з її вправами. Проте навіть звичайна розтяжка може допомогти розвинути гнучкість. Її можна практикувати навіть при перегляді телевізора або під час розмови телефоном.

Правильний раціон також важливий, особливо коли мова йде про такі поживні речовини, як білок, який будує м’язи, а також кальцій і вітамін Д, які допомагають підтримувати щільність кісток. Виконання усіх цих простих рекомендацій дозволить зберегти гнучкість навіть у поважному віці та не мати проблем, коли потрібно встати зі стільця.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU