Келих вина на день – запорука здоров’я?

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Алкоголь може бути корисним. Вважається, що це твердження було поширене ще за часів давньогрецьких ескулапів. Проте досі не вщухають суперечки, чи насправді є користь від алкоголю для здоров’я.

Трохи алкоголю здоровій людині не завадить

Професор нейропсихофармакології Девід Натт присвятив цілу книгу питанням щодо споживання алкоголю. В своїй праці під назвою «Пити чи не пити? Нова наука про алкоголь та ваше здоров’я» (2021 р.) він зазначає, що за умови одного келиха вина на день ризик померти від проблем, спричинених помірним пияцтвом, складає менш ніж 1%.

Сучасні дослідження доводять, що слова британського експерта мають сенс. За висновками вчених, споживання незначної дози алкоголю не лише не зашкодить здоров’ю, але й посприяє зменшенню ризиків виникнення проблем із серцем.

Слід зазначити, що це твердження слушне лише щодо здорових людей. Людині, яка має серйозні проблеми із нирками або печінкою, краще від алкоголю точно не стане.

cholovik z plyashkoyu vyna - Спосіб життя - 50Plus

Користь малої дози алкоголю для здоров’я

У процесі наукового дослідження вчені вивчили сканування мозку 754 людей. До цього дослідники також розглянули дані стосовно понад 50 тисяч американців. За підсумками, саме це дослідження стало першим, що вказує на довгострокові нейробіологічні ефекти алкоголю.

Дослідники стверджують, що періодичне вживання алкогольних напоїв знижує рівень стресу, який пов’язаний з інфарктом та інсультом. Звісно, це добра новина, за яку можна підняти келих вина 🙂 .

За висновками експертів, жінки, які випивали до однієї порції алкогольного напою на день, і чоловіки, які вживали максимум дві, мали менший ризик серцево-судинних проблем, ніж ті, хто випивав більше або взагалі не пив. Попередні дослідження натякали, що це може мати захисний ефект. Наразі вчені вважають, що їм вперше вдалося роздивитися фізіологічну причину.

Дослідники виявили, що регулярне вживання алкоголю у малій дозі призводить до тривалого зниження сигналів стресу в мозку, які пов’язані з інфарктом та інсультом. Тобто це сприяє довгостроковому нейробіологічному ефекту. Експерти сподіваються, що завдяки цьому, можна буде розробити лікування, щоб відтворити захисну дію алкоголю на серце без негативних наслідків, таких як рак, діабет і ожиріння.

lyudy pidnimayut kelyhy z vynom - Спосіб життя - 50Plus

Як саме алкоголь захищає серце?

Візуалізація мозку у процесі дослідження показала, що люди, які помірно вживають алкогольні напої, мають знижену передачу сигналів стресу в мигдалеподібному тілі – ділянці мозку, яка відповідає за реакцію на стрес. Переглядаючи історію серцево-судинних проблем в учасників експерименту, дослідники виявили менше випадків серцевих нападів та інсультів.

Кардіолог Ахмед Тавакол, головний автор дослідження, поділився результатами із виданням Daily Mail: «Ми виявили, що зміни в мозку тих, хто п’є легкий та помірний алкоголь, пояснюють значну частину захисних ефектів серця».

Помірне споживання алкоголю у людей, схильних до більшої реакції на стрес, мало майже подвійний серцево-захисний ефект у порівнянні з іншими. Однак цей позитивний результат зникав, коли люди пили більше.

Ті, хто споживав понад 14 рекомендованих порцій на тиждень, мали підвищений ризик серцево-судинних захворювань, тоді як загальна мозкова активність знижувалася. За висновком авторів дослідження, потрібно зосередитися на пошуку нових втручань, які зменшують стресову активність мозку.

sercze v kelyhu - Спосіб життя - 50Plus

Добре, але не все

Професор метаболічної медицини Навід Саттар зазначає, що результати не слід розглядати як зелене світло пияцтву (навіть помірному). За його словами, проблема в тому, що ми знаємо: алкоголь все ж пов’язаний зі значною кількістю смертей від серцево-судинних захворювань.

Помірне споживання алкогольних напоїв зменшує рівень стресу та тривоги. Через це знижується ризик смерті від хвороби серця. Проте, за даними Всесвітньої федерації серця (WHF), лише в 2019 р. від алкоголю у світі померло більш ніж 2,4 млн. людей.

Ризики залежать від того, як часто та скільки п’є певна людина. Слід пам’ятати, що алкоголь викликає звикання. Тому на практиці ризики найчастіше за все перевищують користь.

Професор Саттар наголошує, що зосередження лише на одному невеликому аспекті, навіть якщо це правда, створює неправильне враження. Ствердження, що легке чи помірне вживання алкогольних напоїв покращує здоров’я серця, вводить в оману та утворює міфи. Насправді воно лише означає, що здорові люди при цьому рідше страждають від серцевих проблем. Тому питання, чи дійсно алкоголь можна вважати частиною здорового способу життя, досі залишається частково відкритим.

Фото: pixabay.com, pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU