Сонливість після обіду: як уникнути спаду енергії

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Харчова кома звучить як щось занадто жахливе. Насправді саме під цією назвою більш відоме загальне захворювання постпрандіальної (тобто, що виникає після їди) сонливості. Воно не дуже вивчене у людей, хоча були проведені експерименти на гризунах, плодових мушках та черв’яках-нематодах.

Підвищення рівня глюкози сприяє сонливості після обіду

Їжа з високим вмістом вуглеводів та цукру, така як картопля, сухі сніданки та білий хліб, може з більшою імовірністю змусити людину відчувати сонливість та спад енергії. Ці продукти мають високий глікемічний індекс, швидко вивільняючи цукор в організмі.

Підвищення рівня глюкози в крові змушує організм виробляти більше інсуліну. Це запускає ланцюг біологічних подій, через які м’язові та жирові клітини поглинають глюкозу, що може призвести до падіння рівня цукру в крові та зниження енергії.

Їжа, що викликає сонливістьПри споживанні їжі тіло активує свою парасимпатичну нервову систему та переходить у режим «відпочинок і травлення». Останній контрастує з режимом «боротьби або втечі» симпатичної нервової системи.

Ступінь, до якої режим відпочинку та травлення викликає сонливість, залежить від того, скільки їжі ви з’їдаєте за одне приймання. Більша кількість їжі вимагає тривалішого відпочинку.

Триптофан також має вплив на сонливість після обіду

Амінокислота триптофан також може відігравати певну роль у проявах сонливості після споживання їжі. Вона присутня у багатьох білкових продуктах, включаючи яйця, рибу та м’ясо.

Інсулін стимулює поглинання м’язами деяких амінокислот, але не триптофан. Тому він залишається доступним для транспортування у мозок, де перетворюється на серотонін і мелатонін, які посилюють розслаблення та сонливість.

Як зазначають експерти виданню Sciencefocus, найкращий спосіб уникнути харчової коми – це уникати їжі з високим вмістом вуглеводів, наприклад, бутербродів або рису. Краще додати трохи білка, здорових жирів і овочів, щоб збалансувати раціон. До того ж не слід їсти занадто багато за один раз.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU