ШІ врятує людство від вимирання

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Наукові досягнення допомогли людям створити сучасний світ. Проте, що чекає на людство у майбутньому з врахуванням потенціалу ШІ? Напевно стверджувати про це неможливо, але вчені впевнено передбачають дві можливі тенденції.

Тенденції подальшого розвитку людства

По-перше, світ стане тіснішим. Вважається, що населення планети до 2050 року буде становити понад 9 мільярдів. Для того, щоб усіх прогодувати, знадобляться генетично модифіковані культури, їжа з комах та штучне м’ясо. По-друге, світ стане теплішим, якщо не надати пріоритет довгостроковим заходам для боротьби зі зміною клімату.

Саме тому слід сподіватися на можливості нових технологій, що дозволять забезпечити значно більше населення планети їжею та стійкою енергією. При цьому потрібно бути обережними, оскільки штучний інтелект може бути важко контролювати.

Роботи зі ШІ, безсумнівно, стануть більш нав’язливими та поширеними у майбутньому. Записи про переміщення людей, їхній стан здоров’я та фінансові операції зберігатимуться в хмарі й керуватимуться багатонаціональною квазімонополією.

Ці дані можуть бути використані для доброякісних цілей, як-от медичні дослідження чи попередження про майбутні ризики для здоров’я. Проте їх доступність для інтернет-компаній вже змінює баланс сил від урядів до глобальних конгломератів.

ШІ посягає на більшість професій

Очевидно, що машини займуть значну частину виробничого та роздрібного секторів. Вони можуть доповнити, якщо не замінити, багато професій білих комірців у сфері бухгалтерії, комп’ютерного кодування, медичної діагностики та навіть хірургії. Навпаки, деякі кваліфіковані роботи у секторі послуг, наприклад, сантехніки та садівники, вимагають нестандартної взаємодії з людьми, і їх буде найважче автоматизувати.

Як зазначає видання Sciencefocus, цифрова революція вже створює величезні багатства для новаторів та глобальних компаній. Проте збереження здорового суспільства вимагатиме перерозподілу цього багатства.

ШІ у різних професіяхЩоб створити гуманне суспільство, урядам потрібно значно підвищити кількість та статус тих, хто піклується про старих, молодих та хворих. Наразі таких опікунів надто мало. Їхня праця погано оплачується, але вона приносить набагато більше задоволення, ніж робота у кол-центрах або на складах Amazon, які штучний інтелект може узурпувати.

Однак ШІ не лише замінює, але й також може допомагати. Він вже справляється краще, ніж люди, з багатими на дані мережами, які швидко змінюються. Це могло б забезпечити високоефективну планову економіку, про яку раніше люди могли лише мріяти. ШІ також може допомогти науці у таких сферах, як згортання білків та розробка ліків.

ШІ поза межами Землі збереже людство

Проте за межами Землі штучний інтелект має найбільш разючий масштаб. Завдяки роботам людство може створити міжпланетні бази до 2100 року. Проте не слід очікувати масової еміграції з Землі. Це небезпечна омана – вважати, що космос дозволить втекти від земних проблем. Боротися зі зміною клімату на Землі – дрібниці у порівнянні з тераформуванням Марса.

Перші люди будуть погано пристосовані до марсіанського середовища існування, проте саме вони очолять постлюдську еру. Якщо замість людей це будуть роботи зі ШІ, то їм не знадобиться ні атмосфера, ні навіть гравітація. Тому вони зможуть знаходитися у далекому космосі, про який людство може лише мріяти.

ШІ у космосіЗрештою роботи можуть бути такими ж ментально різними від людства, як люди – від слизу. Штучний інтелект може дати початок діаспорі, за допомогою якої дедалі складніший розум поширюватиметься галактикою.

Проте якщо перефокусуватися з наукової фантастики далекого майбутнього до найближчого, то це століття є особливим. Вперше за всю 4,5-мільярдну історію Землі один вид тримає майбутнє планети у своїх руках. Людський інтелект міг би започаткувати мільярди років еволюції після людського життя, навіть більш дивовижної, ніж та, яка призвела до появи людей.

З іншого боку, люди можуть спровокувати біологічні, екологічні чи кіберкатастрофи, які виключають увесь цей потенціал. Тому, якщо наука хоче врятувати людство, науковцям та і людям взагалі потрібно мислити глобально, раціонально та довгостроково, спираючись на науку, але керуючись цінностями, які саме по собі наука не може дати.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU