Чому від червоного вина болить голова: наукова думка

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Команда дослідників з Каліфорнійського університету виявила винуватця головного болю, що затьмарює задоволення від цього п’янкого напою. Ним виявився антиоксидант під назвою кверцетин.

Вчені століттями ламали голови над питаннями, чому червоне вино спричиняє мігрень та нудоту навіть після одного-двох келихів і чому його доволі часто провокує дороге вино. Науковців також дивувало, що через вживання  червоного вина голова болить частіше, ніж через інші алкогольні напої.

Тепер, як зазначив Морріс Левін, професор неврології та співавтор дослідження, вчені знайшли розгадку цієї «тисячолітньої таємниці».

Про що дізналися науковці

На думку команди, ймовірною причиною головного болю від червоного вина є кверцетин. Цей антиоксидант заважає організму правильно переробляти алкоголь.

Наразі вчені підтвердили, що кверцетин блокує фермент, необхідний для розщеплення алкоголю, і що неефективне розщеплення може спричиняти головний біль.

Цей антиоксидант найбільш поширений у винограді, що піддається більшому впливу сонячного світла.

А отже, є чудова новина для тих, хто купує червоне вино в супермаркеті за щадними цінами. Недороге вино з меншою ймовірністю провокуватиме мігрень, оскільки виноград, з якого воно зроблене, зазнає не такого значного впливу сонячного світла, як дорогі сорти.

vyno v bokali i vynograd - Здоров'я - 50Plus

Коментар дослідників

Професор Ендрю Вотерхаус, співавтор дослідження, пояснив, що алкоголь спочатку перетворюється на сполуку під назвою ацетальдегід, а потім на нешкідливий ацетат. «Але ми вважаємо, що кверцетин зупиняє перетворення ацетальдегіду на ацетат, тому він залишається в організмі, спричиняючи запалення та головний біль», – сказав він.

За прогнозом професора Вотерхауса, в майбутньому люди зможуть дізнаватися про вміст кверцетину в пляшці: його буде зазначено на етикетці. Таким чином покупці контролюватимуть ймовірність виникнення головного болю.

Експерт розповів, що в червоному вині міститься більше кверцетину, оскільки в ньому зберігається весь виноград, тоді як в білому вині шкірка та кісточки видаляються. У винограді, що піддається найбільшому впливу сонця, рівень кверцетину в середньому у вісім разів вищий, ніж у тому, що виріс в тінистих умовах.

Як зауважив професор Вотерхаус, вина, витримані більш як десять років, зазвичай накопичують осад, що може містити вищий рівень кверцетину. Однак його зазвичай не вживають, тому від цих напоїв голова навряд чи болітиме.

Команда заявила, що потребує додаткових досліджень з цього питання. А наступним кроком вчених буде наукове тестування червоного вина на добровольцях, в яких через нього болить голова.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU