Кавопиття захищає від хвороби Паркінсона

Науковці стверджують, що в любителів кави ймовірність занедужати на цю хворобу на 40 відсотків нижча, ніж в тих, хто її не п’є.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Міжнародна команда дослідників виявила зв’язок між вживанням кави та меншою ймовірністю розвитку хвороби Паркінсона.

Автори нового масштабного дослідження протягом двох десятків років аналізували дані 184 024 добровольців з різних країн. Вони побачили, що кавомани меншою мірою ризикують занедужати на хворобу Паркінсона, ніж ті, хто взагалі не вживає цей напій.

Про що дізналися дослідники

Під час роботи дослідники вимірювали рівні первинних метаболітів кофеїну, параксантину та теофіліну в крові. Вони виявили, що існує зворотний зв’язок між вживанням кави та ризиком розвитку хвороби Паркінсона.

Вчені помітили, що у 25 відсотків найзатятіших любителів кави ймовірність розвитку цієї хвороби була на 40 відсотків нижча, ніж у тих, хто її взагалі не пив. Загалом у групі тих учасників, котрі вживали каву, вимірюване зниження ризику варіювалося від 5 до 63 відсотків (залежно від різних чинників).

«Це дослідження продемонструвало зворотний зв’язок між споживанням кави з кофеїном і ризиком хвороби Паркінсона в одній з найбільших лонгітюдних когорт у світі протягом більш ніж 20-річного спостереження», – написали вчені у звітній статті.

До речі, це не перше дослідження, яке вказало на зв’язок між кавою та хворобою Паркінсона, розповіло видання Science Alert. Однак автори нової роботи пішли далі за своїх попередників, оскільки вони розглянули біомаркери споживання кофеїну за кілька років до діагностування хвороби.

зерна кави, кава в cклянці на столі

Науковці не можуть поки що пояснити, чим зумовлений цей зв’язок. Проте, схоже, що у кофеїні та його інгредієнтах є щось таке, що захищає мозок людини.

На підставі попередніх досліджень можна припустити, що причиною такого ефекту може бути те, що кофеїн сприяє надходженню в мозок дофаміну. Річ у тім, що для хвороби Паркінсона властиве зниження рівня дофаміну через втрату нервовими клітинами так званої чорної субстанції.

Враховуючи те, як кофеїн впливає на наші нервові клітини, не дивно, що існує зв’язок між ним та нейродегенеративними захворюваннями.

Команда продовжує з’ясовувати, що провокує хворобу Паркінсона, що впливає на ризик розвитку цієї недуги та як її можна зупинити. Лише в США близько мільйона людей страждають на хворобу Паркінсона, яка призводить до тремору, скутості кінцівок, проблем із рухом та рівновагою.

Результати дослідження опублікував журнал Neurology.

Фото: pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU