Лляна олія: найкорисніша з усіх можливих

Рослинний «риб'ячий жир» є універсальною мікстурою для фізичного, розумового та психічного здоров'я людей похилого віку, жінок, чоловіків і дітей.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Цей друг мозку, шкіри, органів кровоносної системи та шлунково-кишкового тракту обґрунтовано вважається найкориснішою рослинною олією з усіх наявних варіантів. У чому ж її переваги?

Унікальний склад

Олія льону приносить організму користь як неперевершене джерело природних поліненасичених жирних кислот Омега-3 та Омега-6 – їх дієтологи вважають більш цінними порівняно з насиченими жирами. За кількістю Омега-3 лляна олія не має рівних з-поміж усіх відомих рослинних олій: однієї столової ложки на день вистачить для покриття добової потреби в Омега-3 дорослої людини. За цим показником олія льону вдесятеро перевершує навіть славнозвісний риб’ячий жир, що вважається рекордсменом з концентрації поліненасичених жирних кислот.

Понад половина складу лляної олії (від 50% до 60%) – це альфа-ліноленова жирна кислота Омега-3, тоді як в оливковій олії, наприклад, її вміст – лише 1%. Від 15% до 30% у складі лляної олії займає лінолева кислота Омега-6, приблизно п’ята частина – мононенасичена олеїнова кислота Омега-9 і десята частина – насичені кислоти (стеаринова та пальмітинова). І рослинний аналог риб’ячого жиру лідирує не лише за вмістом жирних кислот. Його оздоровчий ефект підвищують органічні кислоти (овочеві та фруктові).

капсули з олією

Біологічно активними компонентами в лляній олії є вітаміни, флавоноїди й антиоксиданти: токофероли (вітамін Е), холін (вітамін В4), фолієва кислота (вітамін В9), філлохінон (вітамін К) та естрогеноподібні фітогормони (лігнани). Цінними мінералами у складі лляної олії є цинк, фосфор і кальцій. Цей унікальний суперфуд показаний людям із алергією на рибу та веганам, яким недоступні жири тваринного походження.

Як вживати лляну олію

У кулінарії цей продукт добре поєднується з молодою відвареною картоплею, помідорами, огірками, свіжою чи квашеною капустою. Лляною олією можна заправляти салат, кашу, овочевий гарнір, використовуючи продукт самостійно або в комбінації з іншими рослинними оліями, заправками та соусами. Найкорисніше поєднувати олію льону з білковмісною кислою молочкою: сиром, йогуртом, сметаною або кефіром (жир знадобиться для засвоєння з молочних продуктів кальцію).

Загрозу здоров’ю несе лляна олія, що окислилася. Через провокування онкологічних захворювань олію льону не можна використовувати для смаження: при нагріванні жирні кислоти перетворюються на небезпечні трансжири та канцерогенні речовини. Через високу калорійність лляної олії (898 кКал/100 г) її вживання потрібно обмежити однією-двома столовими ложками на день (в одній столовій ложці лляної олії – 110 кКал) або двома капсулами на добу при тритижневому курсі, інакше можна погладшати.

олія виливається з пляшки

При дозованому вживанні ця рослинна олія м’яко очищає кишківник, активізує жировий обмін, виводить токсини та сприяє зниженню ваги. Для схуднення потрібно пити лляне масло по столовій ложці двічі на день, за 20 хвилин до їжі (через два-три місяці вживання варто зробити таку ж саму перерву). Але вживати лляну олію вранці натщесерце треба з обережністю – це може викликати нудоту, блювання та діарею. Лікування хвороб шлунково-кишкового тракту лляною олією слід розпочинати в період ремісії.

Користь та шкода

Лляна олія має терапевтичний ефект для профілактики та лікування старечого недоумства, склерозу, когнітивних і психічних розладів (її призначають для полегшення стану при депресії та шизофренії). Допомагає цей засіб для зміцнення імунітету, попередження та лікування серцево-судинних, шкірних і онкологічних хвороб. Показаннями для вживання лляної олії є запальні процеси, ревматизм, астма, діабет II типу, гастрит, хвороби сечостатевої системи, нирок та печінки.

При щоденному вживанні лляна олія покращує зір, нормалізує тиск, підвищує еластичність судин і знижує рівень холестерину, зменшуючи ймовірність інсульту майже на 40%. І це не все, чим корисна лляна олія. При зовнішньому застосуванні вона покращує стан шкіри, волосся і нігтів. Обробка олією льону вій і брів сприяє їх зміцненню та росту. Регулярне протирання лляною олією нігтьових пластин і кутикул усуває ламкість нігтів. Бальзам для волосся з олією льону допоможе протистояти випаданню волосся і навіть попередить облисіння.

льон і олія в мисках

Протипоказаннями для вживання лляної олії є гострі захворювання ШКТ (виразка шлунку, холецистит), погане згортання крові або майбутня хірургічна операція (через небезпеку кровотечі, адже лляна олія розріджує кров), дитячий вік (вживання має бути під контролем педіатра), другий та третій триместри вагітності (через загрозу викидня). Сигналами до припинення вживання лляної олії є алергічні реакції: тахікардія, бронхоспазм, кашель, чхання, нежить, головний біль, висип, кропивниця, нудота та ін. (симптоми зазвичай виявляються протягом перших хвилин після вживання олії).

Користь лляної олії для жінок

Крім використання жироспалюючих властивостей продукту для схуднення, жінкам корисно включати до раціону свіжу олію льону після 40 років, коли в організмі знижується продукування жіночих гормонів. Лляна олія регулює гормональний фон в організмі, сприяє омолодженню та покращенню репродуктивної функції. Завдяки отриманим із продукту лігнанам, подібним за молекулярною структурою з жіночими статевими гормонами, в організмі запускається виробництво власного естрогену, що стримує важкі прояви клімаксу.

При нестачі власних стероїдних гормонів лігнани стимулюють їх вироблення активуванням відповідних рецепторів, а при надлишку (перевиробництві естрогенів) знижують їх активацію в конкуренції за рецептори. Всупереч побоюванням необізнаних людей, вживання лляної олії не здатне порушити гормональний баланс: вона лише вирівнює його. Це проста, безпечна та надійна «управа» на припливи, дратівливість і стомлюваність у зв’язку з клімаксом.

Лляна олія допоможе жінкам і в період виношування дитини (відмовитися від цього продукту потрібно лише на початку терміну): покращить еластичність судин і запобіжить появі варикозу через навантаження на ноги. Вагітні жінки отримають користь від лляної олії, застосовуючи її зовнішньо для профілактики розтяжок на грудях та животі. Маслом льону рекомендується також змащувати тріщини на сосках у період годування та обробляти огрубілі ділянки шкіри на ліктях і п’ятках. Лляна олія загоює і регенерує, пом’якшує та заспокоює шкіру, знімаючи подразнення чи запалення. Вона відбілює шкіру, усуває її сухість та жирність, розгладжує зморшки.

жінка готує

Користь олії льону для чоловіків і дітей

Цей продукт допомагає у заняттях спортом, коли після силових навантажень м’язи зазнають оксидантного стресу. Якщо після тренування чоловікові випити лляну олію, його мускулатура швидше відновиться та зміцниться. Напругу в м’язах після інтенсивної роботи на тренажерах усуває антиоксидант альфа-ліполієва кислота. Крім того, чоловікам корисно вживати лляну олію для запобігання раку передміхурової залози та підвищення потенції.

Лляна олія гармонізує чоловічий гормональний баланс і активізує вироблення «гормону радості» серотоніну. Вона показана для зниження підвищеного артеріального тиску, захисту серця та печінки. А дітям лляна олія принесе користь зміцненням імунітету та підвищенням опірності застудам. Вона стимулює процес травлення і нормалізує сон. Завдяки покращенню функції щитовидної залози, лляна олія налагоджує менструальний цикл у дівчаток на етапі статевого дозрівання.

Жирні кислоти в лляній олії зміцнюють дитячий скелет і підвищують розумові здібності учнів, покращуючи у дітей пам’ять та увагу. Важливим цей продукт виявляється для психічного та фізичного розвитку дитини. Додавати лляну олію до дитячого раціону можна з другого-третього року життя малюка. За відсутності харчової алергії трирічним дітям можна давати лляну олію з холодною їжею (не натщесерце) – половину чайної ложки на день. Дітям 3–7 років – по чайній ложці, старше 7 років – по столовій ложці, розбивши вживання на 2–3 рази протягом дня.

чоловік наливає олію на тарілку

Вибір, зберігання та сумісність

Властивості лляної олії залежать від способу та тривалості зберігання, тож вибирати потрібно продукт у невеликій пляшці з темного скла. Найкращою вважається свіжовичавлена ​​лляна олія з ледь вловимим запахом соломи та риби. Характеристики продукту з максимальним набором корисних речовин – золотавий колір (можливим є невеликий осад) і солодкуватий горіховий присмак. За відсутності свіжовичавленої олії варто зробити вибір на користь магазинної нерафінованої олії холодного віджиму або аптечної лляної олії в капсулах.

Через швидке розкладання корисних ненасичених жирних кислот під впливом повітря та світла умовами зберігання лляної олії є герметичність і темрява. Варто лляній олії побути на сонці півгодини, і вона вже стане непридатною для споживання. Термін придатності лляної олії після відкриття – лише два тижні, тому при покупці потрібно вибирати дрібну тару (250 мл). Ознакою зіпсованої олії є гіркий смак (для тестування прополощіть краплею продукту рот і виплюньте, не ковтаючи).

олія в пляшказ

Вживання лляної олії несумісне з прийомом ліків від діабету, препаратів, що знижують кровоносний тиск, антитромбоцитарних медикаментів і антикоагулянтів. Це пов’язано з тим, що олія льону впливає на рівень цукру в крові, знижує артеріальний тиск, розріджує кров і погіршує її згортання. Позаяк лляна олія ускладнює засвоєння препаратів, що вживаються перорально, інтервал між прийомом має становити не менше години. Всі ці тонкощі про продукт людство дізналося методом спроб і помилок, використовуючи лляну олію з XVI століття.

Корисні рецепти

Якщо не розраховуєте на власну фантазію, пропонуємо готові ідеї для кулінарного втілення.

Картопля з сиром та лляною олією

Інгредієнти: сир – 200 г, картопля в мундирі або молода картопля в шкірці – 4–5 шт., цибуля зелена – пучок, лляна олія – ​​2 ст. ложки, кріп – пучок, сіль та перець – за смаком.

Викладаємо на тарілці кожен компонент страви окремо: сир, подрібнену зелену цибулю та зварену картоплю. Всі інгредієнти поливаємо лляною олією (там не має бути нічого гарячого) і присипаємо подрібненим кропом.

варена картопля в лушпинні

Бринза із зеленню під заправкою із лляної олії

Інгредієнти: бринза – 350 г, йогурт або кефір – 200 г, лляна олія – ​​2 ст. ложки, цибуля зелена – пучок (можна замінити петрушкою або кропом), сіль і перець – за смаком.

Бринзу викладаємо в миску, змішуємо з кефіром чи йогуртом без наповнювача. Додаємо лляну олію. Приправляємо сіллю та перцем. Посипаємо подрібненою зеленню і перемішуємо.

бринза з зеленою цибулею

«Антихолестериновий» коктейль із лляною олією

Інгредієнти: апельсиновий сік – 250 мл, молоко – 250 мл, морквяний сік – 100 мл, м’якоть банана – 100 мл, мед – 1 ч. ложка, лляна олія – ​​3 ст. ложки.

Усі компоненти збиваємо в міксері, розливаємо в коктейльні склянки та п’ємо через трубочку. Склянка такого напою на день – чудовий засіб для чищення кровоносних судин.

Як бачите, все просто, а головне – корисно. Спробуйте!

Фото: pixabay.com, pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU