Науковці з’ясували, чому крижане пиво смакує краще

Китайські дослідники знайшли відповідь на запитання, що хвилює мало не всіх фанатів хмільного напою.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Коли дні стають теплішими, немає нічого кращого, ніж відкрити баночку або пляшку холодного пива. Тож чому охолоджене пиво таке смачне, а пиво кімнатної температури нагадує помиї? Дослідники вважають, що вся річ у тім, як поводиться алкоголь на молекулярному рівні за різних температур.

Команда дослідників з Китайської академії наук виміряла «кут змочування» серії розчинів, що складалися з різних концентрацій етанолу у воді. Внаслідок цього вчені отримали уявлення про те, як молекули в суміші взаємодіють одна з одною. Вони виявили, що за низьких концентрацій спирту навколо молекул води молекули етанолу утворювали виразні пірамідальні структури. Однак коли концентрація спирту збільшувалася, молекули етанолу починали вишиковуватися в ланцюжок.

holodne pyvo - Їжа - 50Plus

На всі ці утворення вплинула, зокрема, й температура, розповіло видання Daily Mail. У п’ятивідсоткових розчинах етанолу (як у пиві) вони виявили більш помітне збільшення ланцюжкових структур при охолодженні до 5 °C порівняно з кімнатною температурою.

Це пояснює, чому професійні дегустатори фіксують сильніший смак етанолу в пиві після того, як воно зберігалося в холодильнику. Етанолу властивий гіркуватий та водночас трохи солодкуватий смак.

«Ось чому нам подобається пити холодне пиво», – сказав провідний автор дослідження Лей Цзян.

Фото: pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU