Раціон, багатий на білок та клітковину, сприяє якісному сну

Дослідники з Університету Цукуби (Японія) виявили позитивний зв’язок між вживанням продуктів, що містять багато клітковини та білка, та якістю сну.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Відомо, що сон та їжа тісно пов’язані між собою. Автори нового дослідження отримали нові відомості про цю кореляцію.

Команда японських науковців вивчила дані 4825 осіб, які використовували мобільні застосунки для відстеження сну та моніторингу харчування. При цьому вчені враховували вік, стать та індекс маси тіла (ІМТ) учасників.

«Значне вживання білка і харчових волокон корелює з тривалішим сном», – повідомили науковці у звітній статті. Тим часом істотне вживання жирів та натрію було пов’язане з коротшим часом сну.

Як показало дослідження, люди, в раціоні яких було більше клітковини, швидше засинали та раніше прокидалися. А ті, хто їв більше білка, в середньому спали на чверть години більше протягом ночі. Команда вважає, що ці переваги можуть швидко накопичуватися протягом тижнів та місяців.

Чоловік і жінка сплять

На думку вчених, цей зв’язок зумовлений кількома чинниками. Попередні дослідження показали, що вживання більшої кількості білка підвищує вироблення в мозку мелатоніну та серотоніну, які допомагають регулювати сон. Ці хімічні речовини активуються, зокрема, й завдяки впливу споживання клітковини на кишкові бактерії. А здоровіший кишківник є запорукою здоровішого сну. І навпаки.

За словами дослідників, «зміни у мікробіоті кишківника можуть впливати на сон та засвоєння поживних речовин».

Важливо те, що науковці використовували дані, особисто надані респондентами. При цьому дослідження не показувало прямого причинно-наслідкового зв’язку і не враховувало багато змінних, як-от час їди та режим фізичних вправ.

Ба більше, люди, які використовують програми для відстеження харчування та сну, ймовірно, більш зацікавлені у тому, щоб бути здоровими. Тож учені прагнуть порівняти отримані висновки з результатами майбутніх досліджень, які охоплять ширше коло учасників, розповіло видання Science Alert.

Хороша новина для тих, хто хоче покращити якість свого сну, полягає в тому, що існує безліч способів зробити це, дослухавшись до рекомендацій дослідників. І це не лише добре відомі поради щодо покращення спального місця та відмови від вживання спиртного проти ночі, але й нові відомості про позитивний вплив на сон білка та клітковини.

Команда також нагадала: «Вживання здорової їжі пов’язане з поліпшенням якості сну, тоді як вживання оброблених продуктів і продуктів з високим вмістом вільних цукрів погіршує його якість».

Результати дослідження опублікувало видання Journal of Medical Internet Research.

Фото: pixabay.com, pexels.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про цінності та спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU