Солодкі напої смертельно небезпечні для здоров’я: новий аналіз

Щороку медики по всьому світу реєструють мільйони нових випадків серцевих хвороб та діабету, що пов’язані із вживанням солодких напоїв.

FacebookTwitterLinkedinTelegram

Як стверджують науковці з Університету Тафтса (США), газовані та енергетичні напої, що містять величезну кількість підсолоджувачів, стимулюють центри задоволення в мозку. І тому здаються нам такими смачними.

Однак це задоволення приховує небезпеку. І річ навіть не в тім, що харчова цінність цих продуктів зазвичай мізерна. Як стверджують вчені, регулярне вживання таких напоїв загрожує численними проблемами зі здоров’ям, як-от карієс, ожиріння, діабет 2 типу та хвороби серця.

Про що дізналися науковці?

Дослідники отримали інформацію про споживання напоїв у Глобальній базі даних із харчування. Вона зберігає результати 450 опитувань, в яких взяли участь 2,9 мільйона осіб зі 118 країн, пише Science Alert.

Згідно з аналізом університетської команди, щороку у світі реєструють близько 1,2 мільйона нових випадків серцево-судинних захворювань та 2,2 млн випадків діабету 2 типу саме через те, що люди п’ють підсолоджені напої.

Дослідження також показало, що вживання цих напоїв щороку призводить до близько 80 000 смертей від діабету 2 типу та 258 000 смертей від серцево-судинних захворювань по всьому світу.

Автори роботи зазначили, що в розвинених країнах загальне споживання солодких напоїв останнім часом знизилося. Але вони, як і раніше, становлять серйозну загрозу громадському здоров’ю у країнах, що розвиваються.

напій в бляшанці

«Цукромісткі напої активно рекламують та продають у країнах із низьким та середнім рівнем доходу. Тамтешнє населення не лише споживає шкідливі продукти, а й найчастіше менш підготовлене до того, щоб справлятися з довгостроковими наслідками для здоров’я», – зауважив кардіолог Даріуш Мозаффарян, старший автор дослідження. Взяти бодай Південну Африку, де солодкі напої щороку спричиняють близько 28 відсотків нових випадків діабету та 15 відсотків – захворювань серця.

Співавторка роботи, дієтологиня Лаура Лара-Кастор наголосила: «Нам необхідні термінові, засновані на фактичних даних заходи щодо обмеження споживання цукромістких напоїв у всьому світі, перш ніж спричинені ними діабет та хвороби серця скоротять ще більше життів».

Учені також нагадали, що надмірне або часте вживання підсолоджених напоїв призводить до збільшення ваги та проблем з обміном речовин.

Результати дослідження опублікував журнал Nature Medicine.

Фото: pexels.com, pixabay.com

FacebookTwitterLinkedinTelegram

ПРОКОМЕНТУВАТИ

Прокоментувати

ТЕЛЕГРАМ

FACEBOOK

ПРО НАС

Логотип 50 Plus

50Plus – це медіа-ресурс про спосіб життя покоління 50+. Наша місія – надавати цікаву і корисну інформацію читачам та надихати їх на новому етапі життя.

ПІДПИСКА

Підпишіться на розсилку, щоб отримувати щотижневий дайджест.

RU